Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření2. 2. 2013 Anotace Výklad nové látky -seznámení s bezdrátovým připojením a omezením připojení k internetu -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 BEZDRÁTOVÉ PŘIPOJENÍ K INTERNETU A OMEZENÍ PŘIPOJENÍ

3 VÝHODY A NEVÝHODY bezdrátové připojení se v současnosti neustále rozvíjí, poskytovatelé připojení k internetu nabízejí stále vyšší rychlosti, více a více konkuruje drátovému připojení, velkou výhodou je nezávislost na konkrétním místě, levnější výstavba, není třeba pokládat kabely, intenzita signálu klesá při průchodu překážkami.

4 WIFI PŘIPOJENÍ v Česku velmi rozšířený způsob připojení, pokud bydlíte v rodinném domku nebo nemáte telefonní linku, pak WiFi připojení je vhodnou volbou, antény zajišťující připojení musí být v přímé viditelnosti, pomocí WiFi se můžeme v současnosti připojit na řadě veřejných míst (restaurace, knihovny, nádraží, letiště, autobusy, vlaky, …).

5 PŘIPOJENÍ OD MOBILNÍCH OPERÁTORŮ můžeme se připojit pomocí technologie označované jako 3G, potřebujeme modem připomínající flash disk, rychlosti nejsou takové, jako můžeme očekávat u připojení ADSL nebo kabelové televize, dalším problémem může být kvalita připojení závislá na vzdálenosti od vysílače a množství klientů využívající toto připojení, zato se však k internetu díky mobilitě připojíme takřka kdekoliv v České republice, v současnosti jsou ceny za mobilní připojení ještě nevýhodné.

6 OMEZENÍ PŘIPOJENÍ bezdrátové připojení k internetu bývá omezeno několika faktory, čím více klientů je připojeno v jedné lokalitě, tím více klesá rychlost připojení, která je sdílená – agregace, k dalším omezením patří omezení na maximální objem přenesených dat – tzv. FUP (fair user policy), stejně jako u drátových připojení je i bezdrátové připojení závislé na vzdálenosti od vysílače, čím větší, tím menší signál a nižší rychlosti připojení.

7 AGREGACE znamená seskupení několika klientů do jedné linky, je udávána v poměrem např. 1 : 50, tzn. že jednu linku může využívat až 50 klientů, kteří se dělí o smluvně danou rychlost připojení k internetu, to ale platí pří současném stahování dat, většinou se projevuje v případě stahování velkých objemů dat (videa), když klienti brouzdají po webových stránkách, agregace se nijak neprojeví a rychlost bývá většinou taková jaká je ve smlouvě, díky agregaci může být i cena za připojení nižší, velké firmy mají linky neagregované a samozřejmě platí i vyšší částky.

8 FUP – FAIR USER POLICY smyslem této politiky je omezení zákazníků připojených na stejné lince, klient, který by „visel“ neustále na internetu by tím pádem omezoval jiné uživatele internetu, omezení spočívá v datovém balíčku vztahujícím se na určité období (týden nebo měsíc), jakmile v uvedeném časovém období (týden, měsíc) uživatel překročí povolený datový limit, poskytovatel mu výrazně omezí rychlost připojení, aby nedocházelo k dalšímu omezování ostatních uživatelů v přístupu na internet, toto omezení platí do konce týdne nebo měsíce, ve kterém došlo k překročení datového limitu, na začátku dalšího týdne resp. měsíce dojde opět k navýšení rychlosti.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google