Andrea Nogová, Petra Palátová, Petr Kučera

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
O společnosti Aviatická Praha 6 Tel.: 224  Poskytujeme celosvětové přepravní a spediční.
Vyhlášení výsledků soutěže VOLNÁ CESTA září 2012 od 13 hodin Velké kolegium Ministerstva dopravy ČR Mediální partneři :
Praktické zkušenosti se zaváděním systému GMP+ B4.1
Záznam o praxi vykonávané od do Vypracovala : Monika Veselská.
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Podnikové informační systémy úvod
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Masná 18, Praha 1 Prezentace oboru Provoz a ekonomika dopravy zaměření Silniční doprava z pohledu studentů.
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Masná 18, Praha 1 Prezentace oboru Provoz a ekonomika dopravy zaměření Zasilatelství a logistika z pohledu studentů.
zaměření „Zasilatelství a logistika“
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Vliv dopravy na životní prostředí
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
„BOHEMIA EXPRESS“ Speciální servis určený pro silniční dopravce a spedice součástí evropské sítě linek kombinované dopravy spojení Lovosic s 35 nejvýznamnějšími.
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Cyclelogistics Ahead Prezentace Číslo smlouvy: IEE/13/628/SI Trvání projektu: květen 2014 – duben 2017 Verze: listopad 2014.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
BROKERAGE SERVICES | CORPORATE SERVICES | ADVISORY SERVICES | MANAGEMENT SERVICES T RH PRŮMYSLOVÝCH PROSTOR V Č ESKÉ REPUBLICE.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Silnice nebo železnice
Integrace logistických služeb
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
LOGISTIKA.
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Model strategie marketingového mixu
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnost v dopravě Shrnutí přednášek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Prezentace společnosti PROFI REGAL s.r.o. Pro XXII. Valné shromáždění Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR 23. – 25. října 2011.
Logistický proces ve firmě Petr Hobža – Strážnické brambůrky SAP Business One Pavel Rumplík Obchodní ředitel.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
> Speciální projekt <
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Spedition FEICO, spol. s r.o.
Železniční nákladní doprava v 21. století
Transkript prezentace:

Andrea Nogová, Petra Palátová, Petr Kučera Logistika Andrea Nogová, Petra Palátová, Petr Kučera

Čím se logistika zabývá ? pohybem zboží a materiálu z místa vzniku do místa spotřeby a s tím souvisejícím informačním tokem týká se komponent oběhového procesu = především dopravy, řízení zásob, manipulace s materiálem, balení, distribuce a skladování

Čím se logistika zabývá ? zahrnuje také komunikační, informační a řídící systémy jejím úkolem je zajistit správné materiály na správném místě, ve správném čase, v požadované kvalitě, s příslušnými informacemi a s odpovídajícím finančním dopadem (DRAHOTSKÝ, I., ŘEZNÍČEK, B., 2003)

Vývoj logistiky ve světě 20. století - dochází k největšímu rozvoji oboru jako celku   Po 2. světové válce prvopočátky kvalitní logistiky - USA V 70. letech v Německu pojetí tzv. TUL procesů (Transport, Umschlang, Lagerung) = doprava, překládka, skladování ve smyslu materiálových řetězců) Průběh 80. let - v západní Evropě se začíná prosazovat vlastní logistika v pojetí integrujícím materiálové toky s toky informací

Vývoj logistiky v ČR zlom - vstup ČR do EU zahraniční investice 1. května 2004 zahraniční investice nové logistické areály

Logistické činnosti a služby skladování spediční a dopravní služby kurýrní a expresní služby ostatní logistické služby a činnosti

Skladování v místech vzniku zboží v místech mezi místem vzniku a místem spotřeby

Spediční a dopravní služby princip just-in-time ...vede ke zvýšené aglomeraci, koncentraci dodavatelů. Tento přístup byl rozpracován japonskými automobilovými podniky a postupně přijímán i evropskými firmami. Důležitou roli zde hraje kvalita logistického procesu. (MULÍČEK, O., 2006)

Spediční a dopravní služby princip hub and spoke (H&S) modifikace (H&S) = princip gateway

Kurýrní a expresní služby Kurýrní služby se soustřeďují na sběr, zasilatelství a doručení zásilek o menší hmotnosti z domu do domu Expresní služby - to samé ↑ ale dopravují je hromadně a distribuce je prostřednictvím třídících a distribučních systémů

Ostatní služby a činnosti celní služby pojišťovací služby zákaznický servis poradenské služby, finanční a servisní činnosti obchodní činnosti týkající se logistiky prodej spedičních služeb pronajímání skladovacích prostorů či ploch, skladování či uložení věcí pronájem palet či kontejnerů nebo pronájem dopravního prostředku

3PL operators 3PL operators (Third party logistic operators) 4PL (Fourth-Party Logistics Provider) = sdružuje producenty, obchodníky a poskytovale 3PL s cílem zlepšení systému zásobovacího řetězce.

Postavení ČR na logistické mapě Evropy střed Evropy ? levnější pracovní síla než na západě ? kvalitní dopravní infrastruktura ?

Dopravní infrastruktura ČR Železniční síť - jedna z nejhustších v EU x nedostatečné napojení na evropské koridory Silniční síť - nedostatečná Síť letecké dopravy

Kombinovaná doprava v ČR silnice - železnice silnice - voda železnice - voda

Struktura logistického trhu v ČR Asi 500 společností (ale malá část ryze logistických - podmínky) Kurýrní a expresní služby Dopravní a spediční služby Skladovací služby

Kurýrní a expresní služby Počátek – ČSAD – „sběrná služba“ Po r. 1989 změna tržních podmínek Transportexpress, CS Expres Česká pošta – Express Mail Service (EMS) Český kurýr, s.r.o. – Direct Express Cargo ČSA FedEx Express (Federal Express czech, s.r.o.) FedEx - aktiva 24 mld. US dolarů DHL - DHL Express (Czech Republic), s.r.o. + DHL Logistics (Czech Republic), s.r.o. UPS (United Parcel Service) – United Parcel Service Czech Republic, s.r.o. TNT Express

CS Expres

Dopravní a spediční služby Čechofracht Group (Čechofracht, a.s., BlueTrucks, s.r.o., SPEDITRANS Praha, s.r.o.) Geis CZ, s.r.o. Gebrüder Weiss spol. s.r.o. (2006 – obrat 1,030 mio. CZK) MAERSK LOGISTICS CZECH REPUBLIC, s.r.o Kühne & Nagel spol. s r.o. Maurice Ward & Co (IRL) ČS CARGO a.s.

Skladovací služby MAERSK LOGISTICS CZECH REPUBLIC, s.r.o, Gebrüder Weiss spol. s r. o, Kühne + Nagel, spol. s r.o HOPI s.r.o. Servant a.s. (obrat 85 mil. CZK)

Logistická centra v ČR Podmínky – dopravní dostupnost, modalita dopravy, podnikatelská činnost, spotřebitelé,.. Logistická centra poskytují služby Okolí Prahy (38 % aktivit v roce 2006) Brno + dálnice D1 Západně od Prahy (D5), Plzeň, SV Čechy Ostravsko (D47) Logistické projekty hlavně po vstupu do EU V roce 2006 nově 0,6 mil. m2 plochy (o polovinu více než 2005) 2005 – 4. místo v Evropě z hlediska atraktivity

Praha a okolí S – D8, Northpoint (150 tis. m2), Úžice (170 tis. m2), European Park (90 tis. m2) SV – R10, Jirny (120 tis. m2), Z – R7, Airport Logistic Park, Chrásťany, Rudná,.. JV – D1, D1 Park, Southpoint D1 Distribution Park

Brno a okolí D1 J Brna – Modřice JV – Tuřany V – Slatina D1 – Humpolec (exit 90), Divišov (exit 40)

Plzeň Z – Borská pole, Plzeň West Business Centre, Nýřany, Bor u Tachova V – Ejpovice Trasa Praha – Plzeň: Zdice (exit 28), Cerhovice (exit 34)

Výkon největších světových přístavů (nakládka a vykládka, mil Výkon největších světových přístavů (nakládka a vykládka, mil. tun, průměr za roky 1997 - 2000)

Největší kontejnerové přístavy v roce 2003 (v mil. TEU)

Nejvýznamnější letiště světa v nákladní dopravě (rok 2001)

Největší světoví hráči FedEx DHL UPS MAERSK LOGISTICS počet zaměstnanců FedEx 275 000 DHL 258 000 UPS 427 700 ML ?

Zdroje OLEOLENKOVÁ M., Logistické služby v prostředí ČR po vstupu do EU, MU Brno, 2007, 42 s. SEIDEGLANZ D., Geografie dopravy, MU Brno. www.fedex.com www.ups.com www.maerkslogistics.com www.dhl.com