Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Logistická centra

4 Logistické centrum Lze chápat jako prvek distribučního řetězce, ve kterém jsou jejich provozovateli poskytovány logistické služby včetně služeb s přidanou hodnotou.

5 Logistická centra – logistické parky Smyslem logistických center je zejména zvýšit kvalitu a efektivnost přepravy a služeb a organizovanost toku zboží, Maximálně využít předností jednotlivých druhů doprav, vzájemně je provázat a optimalizovat, Logistické centrum podstatným způsobem rozšiřuje funkci dosavadního překladiště zboží a manipulačních jednotek mezi různými druhy dopravy a výrazně zmenšuje podíl živé práce.

6 Logistická centra – logistické parky Přirozenými lokalitami pro logistická centra jsou:  velké hospodářské aglomerace,  dopravní uzly, přístavy, pohraniční přechody atd. Tyto lokality mají předpoklady pro dostatečnou koncentraci materiálových toků mezi logistickými centry a pro soustředění všech návazných služeb v logistických řetězcích.

7 Činnosti logistického centra se dají rozdělit na: činnosti související s hmotnými operacemi (přeprava, manipulace s materiálem, skladování, expedice, sdružování a rozdružování zásilek) činnosti související s nehmotnými operacemi (celní, finanční, obchodní) činnosti a služby související s předchozími činnostmi (servisní, informační, poradenské).

8 Schéma možného logistického (výrobního) řetězce

9 Logistická centra v ČR současná logistická centra jsou především v soukromém vlastnictví, zajišťují obvykle menší část služeb (především skladování a následnou distribuci) využívají pro návoz především silniční dopravu obvykle neřeší operace navazující na výrobu, spotřebu, potřebu regionů resp. dalších subjektů

10 Logistická centra v ČR Pronájem skladových a administrativních prostor v logistických centrech v České republice zprostředkovávají většinou realitní kanceláře. Westpoint Distribution Park U Prioru, Ruzyně - Praha VGP Park Horní Počernice Horní Počernice, Sezemická, Praha-východ PointPark Prague D8 Zdiby, Praha-východ Logistický park D8 European Park Kozomín, Mělník Logistický park Nýřany Nýřany, Plzeň Logistický park Ostrava Ostrava

11 Logistický park VGP Hradec Králové Dobřenice, Hradec Králové Park nabízí polo-industriální budovy o celkové ploše přes 49 000 m 2, celkem 5 budov vhodných pro lehký průmysl a logistiku.

12 Kontrolní otázky: 1. Jaká je úloha provozovatele na logistického centra? 2. Uveďte příklady logistických center v ČR. 3. Jak se dají rozdělit činnosti logistického centra ?

13 Použité zdroje: PERNICA, P. Logistika pro 21. století. 1. vyd. Praha: Radix, 2005, ISBN 80-86031-59-4 SIXTA, J., M. ŽIŽKA. Logistika, teorie a praxe. 1. vyd. Brno: CP Books, 2005, ISBN 80-251-0573-3 Obrázky:  galerie Kliparty kvalitně [cit. 11.8.2012]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/http://office.microsoft.com/cs-cz/images/  Autorka  http://www.svoboda-williams.com/logisticka-centra/


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google