Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Evidence ostatních činností jednotek PO v JMK
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
Dokumentace k zajištění BOZP
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Školení zaměstnanců z PO
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Zásady práce v chemické laboratoři
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Eva Měráková, Lenka Jandová
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Ekologický pilíř – celkový přehled
Základy pozorování a pokusů v biologii
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Závadné látky – prioritní
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Dokumentace SMBOZP Organizace musí vytvořit, zavést, uplatňovat a udržovat systém dokumentace na vhodném médiu, například v tištěné nebo elektronické formě,
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vliv podzemní těsnicí stěny na havarijní únik kontaminantu , Kouty nad Desnou Připravil: Petr Trávníček Petr Junga.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zásady bezpečnosti práce v laboratoři
s výskytem nebezpečných látek.
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Inovativní služby v oblasti informační bezpečnosti Ing. Jan Drtil.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Autovraky) Ton Post / Kees van Hees.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
BOZP při práci ve výškách
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Interní předpisy hotelu
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
CVIČENÍ ZÓNA 2010 program cvičení a bezpečnostní opatření
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Walk the Talk Příjem, vykládání a odjezd kamionů
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 ENF027 Odpovědnost za incident – Záchytné vany Issue 01, October 2012 Záchytné vany Proč jsou důležité? Bezpečnost na prvním místě! Vybavení & umístění. Zamezení úniku. Vyčištění & likvidace. Hlášení & vyšetřování. - Nutno proškolit odpovědné osoby Vymezit klíčové oblasti Materiály – podložky, ochranné rukavice, ochranné zástěry, granuláty…atd.

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 Záchytné vany Proč jsou důležité? Ochrana životního prostředí & lidí. Náklady na vysoké pokuty & nákladné poplatky na odstranění Zabraňují znečištění (jeden ze závazků podle ISO 14001 – systém managementu životního prostředí – Plán odpovědnosti při vzniku znečištění ENF018.

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 Záchytné vany Bezpečnost na prvním místě! Nedostávat sebe ani ostatní do rizika: vyhlásit poplach*, oddělit a uzavřít místo úniku. Zvyšovat povědomí. Posoudit rizika. Používat OOPP: ochranné brýle, rukavice, zástěry, atd. * V závislosti na závažnosti incidentu (vyhlášení požárního poplachu)

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 ZÁCHYTNÉ VANY Vybavení & umístění Seznámit se s umístěním záchytných van– být připraven! Rizikové oblasti: příjem materiálu, velkoobjemové skladování, vysoká spotřeba, manipulace (přeprava). Materiály & vybavení: podložky, granulát, kryta kanalizace, pomůcky na ohrazení vyteklé tekutiny.

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 ZÁCHYTNÉ VANY Zamezení úniku Zastavte zdroj: naklonit barel zpět, zastavit kohoutek, atd. Použijte vhodné materiály proti rozlití. Zabraňte dalšímu šíření: použijte stěnu, těsnění, ucpávky Zakryjte citlivá místa: kryt kanalizace, vodních toků, atd. Absorbujte (vysušte) uniklou kapalinu: podložky, granulát..atd. Nikdy neoplacujte vodou uniklou kapalinu! Izolujte zdroj: naklonit barel zpět do vodorovné polohy, použijte záchytné stěny…atd. Použitelný materiál: podložky, rukavice, zástěra, těsnění, záchytné stěny…atd. Zamezte dalšímu úniku: zabránit dalšímu rozlítí z nádoby, použijte záchytné stěny, těsnění…atd. Zakryjte odtokové kanály, vypouštěcí žlaby…atd. Absorbujte tekutinu – granuláty, podložka, sací polštáře. Absorbent je potřeba zasypat od kraje louže až po střed. Pokud je louže rozlité kapaliny větší něž absorpční kapacita záchytných stěn a těsnění, použijte absorpční polštáře nebo sací přikrývky. Pokud je chemikálie vysoce reaktivní jako je například kyselina nebo louh, neutralizujte jejich chemickou reaktivitu. Nikdy neoplachujte vodou uniklou kapalinu – pouze pokud objem kapaliny byl rozředěn na zbytky a je rozpustný ve vodě.

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 ZÁCHYTNÉ VANY Vyčištění & likvidace Zacházejte s uniklými kapalinami jako s nebezpečnými: oleje, kyseliny, topné oleje, biocidy. Zabraňte kontaminaci půdy. Ujistěte se, že vyčištění je kompletní. Zlikvidujte uniklou kapalinu podle povahy: použijte označené kbelíky na odpad nebo určené pytle. Odkazujte se na bezpečnostní listy látek. Doplňte spotřebovaný materiál na zásah. Zacházejte s uniklými kapalinami jako s nebezpečnými - většina látek které se týkají LM budou zejména oleje, látky na bázi vody jako je Akticid, vodou nasycené chemikálie Zabránit aby kontaminovala půdu/zem. – viz. předchozí slide Opláchnout povrch je možné pouze tehdy, kdy je substance odstraněna a pouze tehdy, pokud je v bezpečnostním listu dané látky tento postup schválen jako bezpečný. Znečištěné materiály vyhoďte do kbelíku nebo pytle. Nikdy nemíchejte s komunálním odpadem, protože takto znečištěné látky jsou považovány za nebezpečný odpad. Oznamte těm, kteří mají na starost ochranu životního prostředí jaké látky jste použili, aby bylo možné doobjednat materiály a sady pro případné další použití.

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 ZÁCHYTNÉ VANY Hlášení & vyšetřování Informujte: vedoucího zaměstnance, člena týmu pro ochranu životního prostředí. Hlášení: vyplnit hlášení o incidentu na formuláři ENF002, hlášení o svědectví na formuláři ENF003, přidejte fotky, náčrtky…atd. Zjištění: poučení, závěry a doporučení (toto by mělo být provedeno týmem pro ochranu životního prostředí).

Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009 Děkuji za pozornost.