Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hodnocení IVP.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Praxe ve školní psychologii
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
„Elio pro školy“ Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Praha
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
První zkušenosti s evaluací
Š A B L O N Y II.
Model intenzivní podpory
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném poradci.  Odvíjí se od něj způsob řízení třídy.  Vychází z vize a analýzy školy jako celku.  Vychází i ze svých vlastních analýz.

PROČ a JAK ? Pomáhá učiteli realizovat rozvoj své třídy. Pomáhá se zorientovat v situaci ve třídě, plánovat v oblasti práce třídního učitele. Většinou na dobu jednoho roku. Je výhodná a smysluplná spolupráce s ostatními pedagogy vyučujícími ve třídě.

Neformální a smysluplná. Participace ostatních: -Žáci -Ostatní učitelé ve třídě -Rodiče -Pracovník pověřený prevencí -Výchovný poradce -Pracovník pro enviromentální výchovu -Psycholog -PPP -Speciální pedagog

Schéma struktury tvorby plánu rozvoje třídy: Kde jsme nyní – analýza. Kam směřujeme – cíle. Jak se tam dostaneme – vlastní plánování. Jak poznáme, že jsme se tam dostali – evaluace (souvisí se SMARTováním cílů)

SMYSL Vize školy. Prostřednictvím jednotného systému výchovy a vzdělávání dětí MŠ a ZŠ a prostřednictvím podílení se na plánování a změnách ve škole směřovat u dětí i pracovníků školy: k přijímání zodpovědnosti za své jednání a chování ke vzájemnému respektu k hledání talentu každého z nás, k přijímání sama sebe jakožto jedinečné osobnosti a stejně tak přijímání druhých k aktivnímu podílení se na činnostech ve škole i mimo ni Analýza školy. Zjišťujeme úroveň práce s touto vizí a míru jejího naplňování. SOULAD - NESOULAD

Mé pojetí výuky a práce třídního učitele. Analýza třídy. SOULAD - NESOULAD

INDIVIDUÁLNÍ POJETÍ VÝUKY Obecná strategie pro učitelovo pedagogické myšlení a jednání, reguluje učitelovu činnost. Je základem pro učitelovo plánování výuky, skutečné jednání v hodině, pro vnímání výuky, pro hodnocení pedagogické činnosti a sebe sama, kolegů, nadřízených, rodičů.

Individuální pojetí výuky je: Individuálně odlišné Skryté a ne zcela uvědomované Relativně stabilní Emocionálně orientované Odvíjí se od osobnosti a zkušeností učitele

Složky učitelova pojetí výuky. Pojetí cílů - jak je nastavuji – jak umím přesně pojmenovávat, SMARTovat, jak je plním, ověřuji,… Pojetí učiva – do jaké míry znám ŠVP a orientuji se v něm, jaké znám metodiky a jak je umím je používat, jak se orientuji v metodice pro děti s různým intelektem… Pojetí organizačních forem – jak si organizuji svou práci a čas, jak organizuji výuku v hodině, jak zvládám organizaci třídního kolektivu,….

Pojetí vyučovacích metod – jaké metody znám, v kterých jsem si jistá, jak efektivní tyto metody jsou pro naplňování vzdělávací cílů a klíčových kompetencí,… Pojetí žáka – jak vnímám žáky, jací mi vyhovují, k jakým musím hledat vztah, které děti ve třídě nevnímám, s jakými si nevím rady, co očekávám od žáků,… Pojetí role učitele a sebe sama – jak vnímám sebe ve třídě, jakou míru důležitosti si dávám, v jaké roli a situacích ve třídě se cítím dobře, cítím nejistě a ohroženě, co dětem nabízím jako jistoty, s čím se učím pracovat, co chci měnit, s čím jsem spokojená,…

Pojetí plánování – jakým způsobem plánuji, jak využívám pomoci ostatních a jak je do plánování začleňuji, o koho a co se opírám při plánování, mé silné a slabé stránky v oblasti plánování, jak konkrétní kroky si umím volit, jak je dodržuji,… Pojetí hodnocení – jaké způsoby hodnocení znám, jaké jsem si vyzkoušela, jaké mi vyhovují, jak umím nastavovat míru spravedlnosti v hodnocení (pracovat s kriterii a indikátory), jak umím pracovat s efektivitou hodnocení ve třídě, jak si umím „uhájit“ svůj způsob hodnocení,… Pojetí kázně – co považuji za kázeň a nekázeň (zlobení), jakou mám představu práci s kázní se třídou a s jednotlivými dětmi, ….

ANALÝZA TŘÍDY Postihuje významné informace o třídě. Tyto informace může učitel využít při plánování rozvoje své třídy. Může se tak vyhnout mnoha obtížím a nepříjemnostem (šikana, „zlobení“ třídy, vyčleňování, míra zralosti a vývoje třídy v určitých oblastech práce třídy – dvojice, skupiny,…) Zvolí partenry pro plánování rozvoje třídy – ostatní učitele, rodiče, PPP, K-centrum, ….

OBSAH ANALÝZY TŘÍDY Složení třídy (věk, pohlaví, počet žáků s poruchami učení a chování, sociální složení třídy,…) Zájmy žáků Úroveň sebepojetí žáků ve třídě – zralost v diskusích, vnímání sebe, ochota a schopnost se o sobě bavit, sebeúcta a sebevědomí,… Úroveň spolupráce a vztahů mezi žáky