Segmentace na trhu práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
B) Nabídková funkce.
Nezaměstnanost.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Agregátní poptávka a nabídka
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
Teorie hospodářského růstu
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Imigranti na trzích práce v EU
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Zadání případové studie
NEZAMĚSTNANOST.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
KONKURENČNÍ STRATEGIE A VSTUP NOVÝCH FIREM Zpracovaly: L. Petráčková, E. Cézová.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání 15. Března 2011.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Trh práce a politika zaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Vzdělávání a trh práce.
Vzdělávání a trh práce.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Politika pracovního trhu
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Vzdělávání a trh práce.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Teorie a politika pracovního trhu
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Nezaměstnanost.
Transkript prezentace:

Segmentace na trhu práce

Pracovní trh Druhy pracovních trhů podle Kerra: Dokonalý trh práce – mzda je určena S a D Neoklasický trh práce – méně dokonalý, kulturně dané standardy, distribuční mechanismy Přirozený trh práce – individuální nedostatek znalostí, kvalifikace, dovednosti… Institucionální trh práce – intervence sociálních institucí Řízený trh práce – intervence státu

Segmentace pracovního trhu Segmentace – sociální procesy: které vedou k vzájemnému oddělení určitých skupin prací či sektorů pracovního trhu. k rozlišení rozdílných příležitostí různých jednotlivců či skupin.

Zdroj segmentace - Heterogenita a diferenciace prací (požadavků na pracovní místa) posílena dalšími sociálně-ekonomickými podmínkami v jednotlivých oblastech - Heterogenita a diferenciace pracovníků – lidský kapitál (Becker)

Segmentace trhu práce Insider-outsider theory Teorie duálního trhu (primární a sekundární trh práce) - Formální a neformální

Teorie pracovníků „uvnitř“ a pracovníků „venku“ („insiders“ a „outsiders“) Insiders – zkušení, déle zaměstnaní, stabilní, jejich pozice jsou chráněny a pro firmy je nákladné je propustit. Outsiders – nezaměstnaní, zaměstnaní v neformálním sektoru a na nejistých prac. Místech „Nově vstupující“ – šance získat status pracovníků „uvnitř“

Vliv na mzdy Moc insiderů Mzdy „uvnitř“ jsou vyšší než mzdy, za které jsou pracovníci venku ochotni pracovat Ale: Náklady na obrat pracovní sílu: náklady spojené s produkcí náklady spojené s propouštěním

Teorie duálního trhu Primární trh práce Sekundární trh práce Formální trh práce Neformální trh práce

Segmentace pracovníků - Kvalita lidského kapitálu Charakteristika pracovníků - diskriminace

Segregace a diskriminace postižených osob Nahromadění sociálního rizika na trhu práce – riziko propouštění, riziko delší délky nezaměstnanosti Fixní neměnné charakteristiky – podle věku, pohlaví, rasy, apod. Diferenciace profesních kategorií Posun poptávky k mladším a vzdělanějším pracovníkům.

Marginalizace na pracovním trhu Marginalizace na pracovním trhu pak označuje proces, v němž jsou jisté pracovní pozice přiřazeny specifickým segmentům pracovní síly, které jsou sice ochotné k zaměstnání, a to na plný úvazek, nejsou však schopné docílit plné integrace v dlouhodobější formě zaměstnání, která by plně využila jejich pracovní potenciál.

Marginalizace na trhu práce Pojem a formy marginalizace na pracovním trhu Faktory ovlivňující marginalizaci na pracovním trhu (určité skupiny osob, soutěžení,..) Specifická míra dlouhodobé nezaměstnanosti – indikátor marginalizace určitých sociálních kategorií

Strategie marginalizovaných osob Snaha proniknout na primární trh, nebo přijetí pozice na sekundárním trhu, popř. na neformálním v kombinaci se sociálními dávkami Strategie směřující mimo trh práce – klient sociálního státu, strategie jiných aktivit (bezdomovectví, šedá ekonomika..)

Faktory ovlivňující marginalizaci Kvalifikace Pracovní zkušenosti Ohrožené skupiny – starší, ženy, ZP Soutěžení a produktivita Motivace k přijetí konkrétních zaměstnání na straně nezaměstnaných.

Vzdělávání a trh práce

Lidský kapitál Termín pro označení znalostí a schopností pracovníka. Milton Friedman Gary Becker – nejen na trhu, ale ve všech oblastech člověk porovnává výnosy a náklady každého rozhodnutí specifický charakter – vázán na člověka, utváří se v průběhu života (vzdělání, zkušenosti, osobní vlastnosti, ale i např. oblékání).

Náklady na vysokoškolské vzdělání - individuální Přímé (pouze náklady související s návštěvou školy, částečně náklady na jídlo a ubytování jen jsou-li vyšší) Náklady obětovaných příležitostí (ušlé příjmy) Psychické náklady

Výnosy z investic do vzdělání - individuální Vyšší očekávané příjmy Příjemnější práce Nižší očekávaná míra nezaměstnanosti Psychický přínos – studentské prostředí

Nezaměstnanost dle vzdělání. 2. čtvrtletí 2007

Dlouhodobě nezaměstnaní dle vzdělání (v tis.) 2006

Doba hledání zaměstnání dle vzdělání (v tis.) 2006

Náklady a výnosy ze vzdělání Náklady přímé náklady nepřímé výnosy přímé výnosy nepřímé veřejné přímé výdaje veřejných rozpočtů na vzdělávání nižší daňové příjmy, oportunitní náklady společnosti vyšší daňové příjmy, snížení sociálních transferů lepší zdravotní stav, nižší kriminalita, ekonomický růst soukromé poplatky za studium, ostatní služby a materiály ušlá mzda, ztráta času, psychické náklady zvýšení příjmu vyšší status, nižší nezaměst-nanost, osobní uspokojení

Vliv vzdělání na produktivitu pracovníka Čím vyšší investice do lidského kapitálu, tím vyšší může být jejich zhodnocení. Mzda (odměna za práci samotnou + výnos z lidského kapitálu – čím vyšší investice do lidského kapitálu, tím vyšší může být jejich zhodnocení) Vztah investic do vzdělání a produktivitou práce – zvyšuje se množství statků a služeb, které je schopen průměrný pracovník vyprodukovat. Rostou mzdové sazby Ochota nést náklady na vzdělávání Pozitivní externalita

Faktory ovlivňující investice do lidského kapitálu Úroková míra Věk Náklady na vzdělání Mzdová diferenciace SŠ a VŠ absolventy

Mzdová diferenciace mezi SŠ a VŠ absolventy

Aspekty přechodu ze školy do práce Časový rozsah – z hlediska věku absolventů, posun k stále vyššímu věku absolventů. Kombinace studia a pracovního poměru – odlišnosti dle regionů (Dánové 40 % (Nizozemí, Británie), Francie 1-4 % (Španělsko, Itálie, Řesko..))

Kvalifikace Výsledek historického společenského vývoje a postupné dělby práce. Je to souhrn schopností, které v určitém čase a prostoru vyžaduje společnost pro výkon určitých povolání. Fyzická a smyslová způsobilost Duševní způsobilost (inteligence, nadání, vlohy) Teoretické vědomosti všeobecného a odborného charakteru získané vzděláním Praktické zkušenosti (zručnost, šikovnost, pohotovost)

Potřeba nového chápání kvalifikace souvisí se strukturálními změnami ekonomiky. Cesta uplatňovaná v Japonsku Cesta uplatňovaná ve vyspělých ekonomikách západní Evropy Cesta uplatňovaná v USA

Pavučinový teorém – aplikace na kvalifikaci a trh práce Cobwebův model Vysvětlení chování ceny a množství práce v čase (opožděná reakce nabídky)

Rovnováha na trhu práce (dlouhé období)

Trh práce – krátké období

Reakce na zvýšenou mzdu

Rovnováha na trhu práce v krátkém období – nově vyškolení pracovníci vstoupili na trh práce

Rovnováha – dlouhé období

Vztah mezi kvalifikovaným a nekvalifikovaným pracovním trhem

Kvalifikační struktura populace v ČR Vysoký podíl osob se středním vzděláním Nízký podíl osob s vyšším a základním vzděláním Kvalifikační nepoměr a věkové skupiny Podíl vysokoškolsky vzdělaných osob ve srovnání s EU je podstatně nižší

Vzdělanostní struktura populace v tis. (2.čtvrtletí 2007)

Podíl výdajů na vzdělávací instituce na HDP (1995, 2004)