Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Obchodní společnosti.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Nauka o podnikání Týmový semestrální projekt. Veřejná obchodní společnost Zdeňka Bartošová, Marta Jindrová skupina 121, 123.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Komanditní společnost
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Živnostenské podnikání Obchodní společnosti

Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná obchodní společnostVeřejná obchodní společnost Komanditní společnostiKomanditní společnosti Společnost s ručením omezenýmSpolečnost s ručením omezeným Akciová společnostAkciová společnost Evropská společnostEvropská společnost Evropské hospodářské zájmové sdruženíEvropské hospodářské zájmové sdružení Důvody vzniku Důvody vzniku Omezení podnikatelských rizikOmezení podnikatelských rizik Spojení více fyzických nebo právnických osobSpojení více fyzických nebo právnických osob Podléhá dani z příjmu POPodléhá dani z příjmu PO S.r.o. a a.s. mohou být zakládány i za jiným účelem, než k podnikáníS.r.o. a a.s. mohou být zakládány i za jiným účelem, než k podnikání

vznik Má dvě fáze (založení, vznik) Má dvě fáze (založení, vznik) Založení Založení zakladatelským dokumentemzakladatelským dokumentem Splácení vkladůSplácení vkladů Zajištění podnikatelského oprávněníZajištění podnikatelského oprávnění Volba, jmenování statutárních orgánůVolba, jmenování statutárních orgánů Zajištění sídlaZajištění sídla Návrh na zápis do ORNávrh na zápis do OR Vznik – zápisem do OR Vznik – zápisem do OR

Obchodní rejstřík Veřejný seznam Veřejný seznam Vede krajský soud dle sídla – rejstříkový soud Vede krajský soud dle sídla – rejstříkový soud A4 70 Kč A4 70 Kč Aktuální výpis?! Aktuální výpis?! Údaje Údaje Název, forma, sídloNázev, forma, sídlo Předmět podnikáníPředmět podnikání Vlastníci, statutární orgánVlastníci, statutární orgán Vklady, procenta, základní jměníVklady, procenta, základní jmění IČIČ

Obchodní rejstřík Zakladatelský dokument (SS, ZL) Zakladatelský dokument (SS, ZL) Rozhodnutí o volbě, jmenování osob tvořících statutární orgán Rozhodnutí o volbě, jmenování osob tvořících statutární orgán Podpisové vzory zavazující společnost Podpisové vzory zavazující společnost Výroční zprávy a účetní závěrky Výroční zprávy a účetní závěrky Atd. Atd.

Založení Založení společenskou smlouvou Založení společenskou smlouvou Podepsanou všemi zakladateli Podepsanou všemi zakladateli Úředně ověřené podpisy Úředně ověřené podpisy U s.r.o. a a.s. se musí jednat o notářský zápis U s.r.o. a a.s. se musí jednat o notářský zápis Obsah Obsah Firma, sídlo Firma, sídlo Určení zakladatelů či společníků Určení zakladatelů či společníků Předmět podnikání (činnosti) Předmět podnikání (činnosti) Výši základního kapitálu Výši základního kapitálu Orgány a jejich členové Orgány a jejich členové

Základní kapitál Peněžité i nepeněžité vklady společníků Peněžité i nepeněžité vklady společníků PeněžitéPeněžité Nepeněžité – vztah k podnikání, ocenění, splacení před zápisem do ORNepeněžité – vztah k podnikání, ocenění, splacení před zápisem do OR Povinně s.r.o. a a.s. vytváří rezervní fond, ze zisku po zdanění běžného účetního obdobíPovinně s.r.o. a a.s. vytváří rezervní fond, ze zisku po zdanění běžného účetního období

Společník a podíl Podíl -Na základě vkladu Podíl -Na základě vkladu Podíl představuje účast v obchod. Společnosti – práva a povinnosti Podíl představuje účast v obchod. Společnosti – práva a povinnosti

Statutární orgán Fyzická osoba Fyzická osoba Dosáhla 18 let Dosáhla 18 let Plně způsobilá k právním úkonům Plně způsobilá k právním úkonům Je bezúhonná Je bezúhonná Nevykonávala srovnatelnou funkci v práv.osobě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs Nevykonávala srovnatelnou funkci v práv.osobě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs odstoupení odstoupení

Vznik Dnem zápisu do OR Dnem zápisu do OR Návrh na zápis musí být podán do 90 dnů od založení společnosti nebo od doručení živnostenského listu či jiného podnikatelského oprávnění Návrh na zápis musí být podán do 90 dnů od založení společnosti nebo od doručení živnostenského listu či jiného podnikatelského oprávnění Návrh podepisují a podávají Návrh podepisují a podávají

Zrušení Uplynutím doby Uplynutím doby Dosažením účelu Dosažením účelu Dnem uvedeným v rozhodnutí společníků, nebo orgánu společnosti nebo soudu Dnem uvedeným v rozhodnutí společníků, nebo orgánu společnosti nebo soudu Na základě konkursu Na základě konkursu Likvidací Likvidací Zánik dnem výmazu z o.r. Zánik dnem výmazu z o.r.