Úvod do sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Sociální správa - prosinec
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Vymezení a pojetí sociální práce
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Koncepce péče o staré občany
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Základní principy sociálního podnikání
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Úvod do předmětu Sociální Péče
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Právo sociálního zabezpečení
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Základní terminologie sociální politiky
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Ing. Stanislava Správková
Úvod do problematiky sociální politiky
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Úvod do sociální politiky Jabok/ETF 2015 Michael Martinek

Předmět sociální politika jeden z kmenových předmětů oboru, navazuje na sociální práci, Zabývá se zákony, které zajišťují fungování a financování sociální práce, řešením problémů chudoby, sociální nerovnosti, nezaměstnanosti apod. Týká se života každého člověka Dva vyučující: Mgr. Michael Martinek, Th.D. (1.roč. LS + 3.roč. ZS) Mgr. Iva Poláčková (2.roč. ZS + LS) Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Spokojenost se životem a hodnocení uplynulého roku (2014) Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Sociální problémy chudoba nezaměstnanost sociální nerovnost vyvolávající konflikty narušení rodinných vztahů odcizení člověka byrokratické správě kriminalita a drogy diskriminace národnostních menšin diskriminace žen a nerovnost pohlaví manipulace lidí prostřednictvím masmédií Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová 1997-2004 ředitelka pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies, 2004-2006 vedoucí odboru rodinné politiky na MPSV 2009 – 2010 ředitelka odboru rovných příležitostí ve školství na MŠMT Od 2010 stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti za ČSSD. Narodila se v roce 1969 v Praze, vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Hovoří anglicky, německy a rusky. Je vdaná a má dvě dcery. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek

Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek

1. Úvodní hodina Uvedení do předmětu Sociální politika jako součást politiky Základní pojmy a souvislosti Vztah sociální politiky a sociální práce Požadavky k absolvování Interdisciplinární souvislosti Struktura výuky Studijní literatura Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Sociální politika v rámci oboru sociální práce Definice sociální práce schválená Mezinárodní federací sociálních pracovníků (2000): Sociální práce podporuje sociální změnu, řešení problémů v mezilidských vztazích a posílení a osvobození lidí za účelem naplnění jejich osobního blaha. Užívaje teorií lidského chování a sociálních systémů, sociální práce zasahuje tam, kde se lidé dostávají do kontaktu se svým prostředím. Pro sociální práci jsou klíčové principy lidských práv a společenské spravedlnosti. Sociální práce probíhá v kontextu občanské společnosti politického systému právního řádu ekonomického systému kulturního a náboženského života mezinárodní situace apod. Všechny tyto struktury ovlivňují sociální situaci lidí, a tak vytvářejí východiska pro sociální práci. Zároveň hledají způsob, jak zlepšit životní podmínky lidí, aby sociální práce musela zasahovat co nejméně. Předmět sociální politika seznamuje s širším kontextem sociální práce ukazuje, jak konkrétně reaguje na sociální problémy politika státu pomáhá sociálnímu pracovníkovi promýšlet a řešit situace ve vzájemných souvislostech Jak tyto struktury konkrétně ovlivňují sociální situaci lidí? Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Co je sociální politika (Social policy) ? Sociální (z lat. socialis – společenský, socius – společník) Týkající se lidské společnosti a vztahů mezi lidmi Týkající se snahy a úsilí o zlepšení společenských poměrů Týkající se životních podmínek jednotlivce ve vztahu ke společnosti a státu, jeho hmotného zabezpečení Politika (z řec. Polis - město, politiké techné – správa obce) Úsilí o dosažení ideální správy věcí veřejných Sociální politika jako činnost Soustavné a cílevědomé úsilí sociálních subjektů směřující ke zdokonalování životních podmínek lidí a k rozvoji osobnosti člověka. Sociální politika jako vědecký obor Výzkum a kategorizace sociálních jevů a problémů, analýza možností řešení sociálních problémů a způsobů ovlivňování sociálních jevů, vytváření návrhů konkrétních činností. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

SOCIÁLNÍ UDÁLOST (příhoda, riziko; social event) Událost, která způsobuje (zhoršuje) tíživou sociální situaci, již jednotlivec (příp. rodina nebo skupina osob) nemusí být schopen zvládnout vlastními silami. Sociální událost zakládá nárok na sociální ochranu: právo s ní spojuje vznik, zánik nebo změnu práv a povinností, s jejichž pomocí lze tuto tíživou situaci zmírnit, překonat nebo jí předejít. Sociální události předvídatelné – standardní: těhotenství, narození a výchova dítěte, stáří… Sociální události nepředvídatelné – nestandardní: nemoc, úraz, invalidita, smrt rodinného příslušníka, ztráta zaměstnání, ztráta bydlení, chudoba… Hledejte další příklady sociálních událostí! Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Jaký je rozdíl mezi chudobou a sociálním vyloučením? SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ – exkluze – znevýhodnění (social exclusion) Jaký je rozdíl mezi chudobou a sociálním vyloučením? Nemožnost jedince či skupiny plně se účastnit na životě společnosti – důsledek nerovného přístupu k některému ze základních zdrojů společnosti: zaměstnání, bydlení, sociální ochraně, zdravotní péči, vzdělání. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ (social security) Soubor institucí, zařízení a opatření, jejichž prostřednictvím se uskutečňuje prevence, zmírňování a odstraňování následků sociálních událostí. Souhrnné označení pro všechny sociální instituce poskytující občanům (a za určitých podmínek i cizincům) radu (poradenství), ochranu (prevenci), materiální (věcná) a peněžní plnění (dávky), služby a azyl (ústavní péči) k uspokojení jejich sociálních (společností uznaných) potřeb (Krebs). Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Systém sociálního zabezpečení v ČR systém sociálního pojištění důchodové a nemocenské pojištění – financován z pojistného systém státní sociální podpory sociální dávky (dávky státní sociální podpory) – financován z daní systém sociální pomoci sociální služby, sociálněprávní ochrana, dávky sociální pomoci (péče) – financován z daní mimo tyto systémy: systém veřejného zdravotnictví financován ze zdravotního pojištění skrze veřejné zdravotní pojišťovny Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

SUBJEKT sociální politiky Webové stránky MPSV!!! Osoba nebo instituce, která tvoří, řídí a realizuje sociální politiku – může být veřejnoprávní (stát) nebo soukromoprávní (právnická osoba, fyzická osoba). Vláda ČR (zejména MPSV) Parlament ČR Kraje a obce Organizace a osoby poskytující sociální služby (státní, nestátní – komerční, neziskové) Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

OBJEKT sociální politiky Osoba nebo skupina lidí, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni (vyloučeni), a proto jsou k jejich prospěchu vyvíjeny aktivity subjektů. osoby s postižením chronicky nemocní lidé a osoby o ně pečující, lidé opouštějící výchovná zařízení, osoby bez přístřeší, osoby závislé, osoby po výkonu trestu odnětí svobody, ženy či muži pečující o děti a domácnost, starší lidé, mladí lidé předčasně opouštějící vzdělávací systém osoby s nedostatečným vzděláním, migranti a příslušníci etnických menšin, bývalí zaměstnanci zkrachovalých odvětví průmyslu, lidé žijící ve znevýhodněných lokalitách. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Cíle sociální politiky Kdo zajišťuje realizaci těchto cílů (subjekty)? Cíle sociální politiky Vytvoření právního a institucionálního rámce pro realizaci základních lidských práv: důstojných podmínek života a rovných příležitostí pro všechny. Sociální včlenění (inclusion) osob a skupin, které jsou sociálně vyloučeny (exclusion). Sociální soudržnost (koheze) v rámci daného území. Tyto cíle Směřují k realizaci určitých hodnot – soc. politika má axiologickou orientaci Vycházejí z křesťanských kořenů evropské kultury Staví na principu lidské důstojnosti a základních lidských práv a svobod Jsou vyžadovány min. normami stanovenými na úrovni světa (OSN) a Evropy (EU, RE). Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Obory sociální politiky Užší vymezení: reakce na sociální rizika (stáří, nemoc, invalidita) a eliminace sociálních tvrdostí, které doprovázejí fungování tržního mechanizmu (nezaměstnanost, chudoba) = resortní sociální politika (patří do resortu MPSV). Širší vymezení: jednání státu i jiných subjektů, jimiž je ovlivňována sociální sféra; aktivity vztahující se bezprostředně k životním podmínkám lidí. Toto vymezení předpokládá koncepční přístup, vizi, volbu určitého sociálního programu. My se budeme zabývat sociální politikou spíše v širším vymezení, do níž vedle koncepčních otázek zahrnujeme Politiku sociálního zabezpečení a sociálních služeb Rodinnou politiku Bytovou politiku Zdravotní politiku Politiku zaměstnanosti Vzdělávací politiku Ekologickou politiku Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Základní principy sociální politiky Sociální spravedlnost: klíčový princip procházející celou historií – vychází z poznání nerovností mezi lidmi; relativní pojem, neexistuje společný názor, jak dosáhnout „největšího štěstí největšího počtu lidí“. Sociální solidarita: výraz lidského porozumění, soudržnosti, vzájemné odpovědnosti; dimenze mezinárodní (globální), celostátní (vládní – politická), místní (komunální, komunitní), mezilidská (osobní), rodinná. Subsidiarita: o pomoci má být rozhodováno a také má být realizována subjektem, který je nejblíže objektu – jedinec se má postarat sám o sebe, není-li toho schopen, má mu pomoci rodina, pak komunita, až na posledním místě stát. Participace: spoluúčast objektu na rozhodování o způsobu pomoci i na tvorbě sociální politiky; přechod od člověka jako objektu sociální politiky k člověku jako plnoprávnému, odpovědnému a respektovanému subjektu; sociální subjekty by měly vytvořit takové mechanismy, aby tuto spoluúčast umožnily. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Sociální doktríny Sociální politika staví na určitých hodnotách. Konkrétní stanovení hodnotových priorit vychází z náboženských a filozofických postojů a je formulováno v sociálních doktrínách. Všechny sociální doktríny se s rozdílnými důrazy hlásí k základním principům. Aktuální sociální doktríny v současné Evropě: Liberalismus (tzv. reziduální typ soc. pol. – pravicová politika): staví na osobní svobodě a individuální odpovědnosti, solidaritu státu a redistribuci omezuje na minimální míru. Křesťanské sociální učení (blízké tzv. korporativnímu typu soc. pol.): staví na lidské důstojnosti a solidaritě, sociální politiku považuje především za etickou záležitost, kdy každý nese svůj díl odpovědnosti za všechny – velký prostor pro působení nestátních subjektů (předmět Křesťanská sociální etika – LS 3.r.). Demokratický socialismus (tzv. redistributivní typ soc. pol. – levicová politika): staví na solidaritě, rovnosti a sociálních právech, počítá se silným veřejným sektorem a rozsáhlou redistribucí. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Funkce sociální politiky Ochranná: zmírnění nebo odstranění důsledků sociálních událostí, spojených se světem práce (nezaměstnanost, škodlivé prac. prostředí apod.) nebo s životními stadii a událostmi (stáří, nemoc, osiření,k chudoba, ztráta bydlení apod.) Redistribuční: určení podílu jednotlivců na výsledku ekonomické činnosti a na společném bohatství; základní úloha státu: znovu rozdělit to, co již jednou bylo nedokonale rozděleno trhem (nespravedlivě); nástroje: daně a veřejné rozpočty. Homogenizační: zajištění stejných možností pro všechny v oblastech, v nichž to vyžaduje lidská důstojnost, zejména vzdělání, práce, péče o zdraví. Stimulační (funkce produktivity): podporovat, podněcovat žádoucí sociální jednání jednotlivců i skupin v oblasti ekonomické i mimo ni. Preventivní: z původně hygienické a bezpečnostní prevence rozšířena na celospolečenskou – snaha zabránit, aby docházelo k nežádoucím sociálním situacím (nemoc, nezaměstnanost, bída, alkoholismus, kriminalita apod). Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Nástroje sociální politiky Sociální regulace (prevence): usměrňování soukromé činnosti státem – sociální legislativa = právní předpisy směřující k ochraně: vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, bezpečnosti a zdraví při práci, zdraví obyvatelstva, před diskriminací, před ohrožením trestnou činností, dětí a mládeže. Sociální dávky (z veřejných zdrojů, formou redistribuce) Sociální služby (poskytované veřejným i občanským – neziskovým sektorem) § Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Vztah sociální politiky a sociální práce Sociální práce je souborem činností, jimiž jsou realizovány cíle sociální politiky, především v oblasti dávek a služeb. Sociální práce je tou částí sociální politiky, v níž dochází k přímému kontaktu s klientem. Sociální práce patří mezi nástroje sociální politiky. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Interdisciplinární souvislosti Historie Filozofie Teologie Etika Sociologie Psychologie Ekonomie Politologie Sociální práce Právo Jak souvisí tyto obory se sociální politikou? Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Struktura výuky – první semestr: Úvod do sociální politiky Uvedení do předmětu, struktura výuky, požadavky k absolvování Politická, ekonomická a sociální situace v ČR Geneze a historie sociálně politických myšlenek a institucí Sociální teorie Sociální práva, mezinárodní organizace a dokumenty Chudoba a sociální vyloučení Ekonomické předpoklady fungování sociální politiky, státní rozpočet Sociální stát, jeho pojetí, historie, krize, typologie Systém sociální politiky v ČR, ekologická politika Trendy, problémy, mezinárodní srovnání Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Struktura výuky – druhý semestr: Sociální správa v České republice ZAMĚSTNANOSTI OCHRANY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ OCHRANY PRÁCE SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ZÁKLADNÍHO POVINNÉHO ŠKOLSTVÍ Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

1. Politika sociálního zabezpečení Struktura výuky – třetí semestr: Sociální zabezpečení v České republice 1. Politika sociálního zabezpečení 2. Zdravotní politika 3. Bytová politika 4. Rodinná politika 5. Politika zaměstnanosti 6. Vzdělávací politika 7. Sociální politika EU Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Struktura výuky – čtvrtý semestr: sociální politika v mezinárodním kontextu Globalizace, stav současného světa Globální sociální problémy, rozvojová pomoc Organizace spojených národů NATO Rada Evropy, OBSE, OECD Evropská unie: vznik a historie, současná organizace a fungování Evropská unie: jednotlivé politiky Evropská unie: sociální politika Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Studijní zdroje Povinná literatura: Legislativa: Internetové zdroje: Krebs, V. a kol.: Sociální politika. ASPI Publishig, Praha 2002 Tomeš, I.: Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha, Portál, 2010. Legislativa: Ústava ČR Listina základních práv a svobod Internetové zdroje: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR: www.mpsv.cz Ministerstvo financí ČR: www.mfcr.cz Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Studijní zdroje – doporučená literatura BUCHTOVÁ, Božena a kol. Nezaměstnanost. Psychologický, ekonomický a sociální problém. Praha, Grada, 2002 HARRINGTON, Austin a kol. Moderní sociální teorie. Praha, Portál, 2006. MAREŠ, Petr. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha, SLON, 1999. PEKOVÁ, PILNÝ, JETMAR. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. Praha, ASPI, 2008. SKOVAJSA, Marek. Občanský sektor. Praha, Portál, 2010. VEČEŘA, Miloš. Sociální stát, východiska a přístupy. Praha, SLON, 1993. VODIČKA, K., CABADA, L. Politický systém České republiky. Praha, Portál, 2007. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Základní pojmy Politika Sociální politika Sociální událost Sociální vyloučení Systém sociálního zabezpečení Subjekt SP Objekt SP Cíle SP Obory SP Principy SP Sociální doktríny Funkce SP Nástroje SP Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01

Požadavky k absolvování předmětu Výuka probíhá formou přednášek s diskusí k jednotlivým tématům. Struktura každé výukové hodiny: - Diskuse k aktuálnímu sociálně-politickému dění (cca 20 min.) - Přednáška nové látky (cca 60 min.) - Rekapitulace a závěrečné otázky a náměty ke studiu Výstup: Klasifikovaný zápočet Podmínky pro zápočet: - zápočtový test (otázky týkající se hlavních témat předmětu) V závěru všech čtyř semestrů (ZS 3. ročník) bude souborná zkouška. Úvod do sociální politiky. Jabok, ETF 2015 Michael Martinek 01