QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Second Conditional – tvar a použití
Advertisements

Third Conditional – tvar a použití
Co tohle znamená? What does this mean?. Všichni ví kdo jsem. Everyone knows who I am.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Future time clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Directions – prepositions and verbs Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
VY_22_INOVACE_ANJ_1S2U_VO_27_20
Indefinite pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Test z Angličtiny 9. ročník. 1. Vyber slovo stejného významu ke slovu difficult? A, Clever B, Amusing C, Silent D, Hard E, Inexpensive.
Záporné otázky.
I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Question tags VY_22_INOVACE_17 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 33 Číslo.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Přítomný čas prostý Present simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Tereza Černá Název materiálu:VY_32_INOVACE_01_16_Present simple I. (be, have) Číslo projektu:
Past Simple Minulý čas prostý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šárka Sedláčková. Dostupné z Metodického portálu
(a) little, (a) few málo, trochu vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Word order Název sady: Project 1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_3C_10_.
Some/any Zájmenné a příslovečné složeniny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Sloveso TO BE V přítomném, minulém i budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Anotace – Zápor Anotace - Pracovní list k procvičení způsobu tvoření záporných vět, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina.
Anotace Question tags Intonace Tvoření tázacích dovětků Věty na procvičení této gramatiky Test.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Have to Název sady: Project 2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_Inovace_ So x Neither Project 3
Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
TO HAVE MÍT – VLASTNIT NĚCO Long form I have got You have got
First Conditional – tvar a použití
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) GRAMMAR – TEST 3
VY_32_Inovace_ Conjunctions Project 3
INVITATION Pozvání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas průběhový Autor:
VY_32_INOVACE_Sei_III_13 Question tags
TÁZACÍ DOVĚTKY - QUESTION TAGS
Past simple – minulý čas prostý
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PARTING Loučení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY) example: isn't she? aren´t you? have you? do they? wasn't there? ……………… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Šárka Sedláčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Listen, this is a very nice melody, isn't it? Yes, that's nice, I like it. [cit. 2011-07-10 ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glen_marketa_derry_2006.jpg>

QUESTION TAGS = VĚTNÉ DOVĚTKY example: isn't she, aren't you, do they, wasn't there, have you,…….. překládáme jako: že ano, že jo, (viď?) že ne, …

Jak se tvoří? She is very nice, isn't she? (Ona) Je hezká, viď? You are divorced, aren't you? (Ty) Jseš rozvedený/á, že ano? They have got a new car, haven't they? (Oni) Mají nové auto, že jo?

They don't like you, do they? (Oni) Nemají tě rádi, že ano? He hasn‒t got children, has he? (On) Nemá děti, že jo? It´s a great car, isn't it? To je skvělý auto, že ano?

Jak se tvoří? You are hungry, aren't you? KLADNÁ VĚTA + ZÁPORNÝ DOVĚTEK You are hungry, aren't you? She is a new teacher, isn't she? He is very handsome, isn't he? It is your new dog, isn't it? They are very rich, aren't they? We are late, aren't we?

You aren't married, are you? He hasn't got a job, has he? ZÁPORNÁ VĚTA + KLADNÝ DOVĚTEK It isn't new, is it? You aren't married, are you? He hasn't got a job, has he? She wasn't at school, was she? They aren't siblings, are they? You don't like me, do you? We aren't late, are we?

Try on your own… You aren't listening,…………..? are you? …………………………………. He doesn't look well, ………….? …………………………………. It was really good, …………….? She is your girl(friend), ………….? …………………………………….. are you? does he? wasn't it? isn't she

We haven't got much time, …? ……………………………………. We didn't come late, …………..? You don't know it, ……………..? They have a bath avery day, …? …………………………………….. They had a little dog, …………? have we? did we? do you? don't they? didn't they?

POZOR !!! na zájmena John is at school, isn't he? (HE) isn´t John? Ema and Ahmed are your siblings, (THEY) Your dog is very angry, (IT) isn't he? isn´t John? aren't they? aren´t Ema and Ahmed isn't it? (he) isn´t dog?

POZOR!!! na časy She looks nice, doesn't she? (DOES) He played football, (DID) It won't happen, (WILL NOT) doesn't she? looks not she? didn't he? played not he? will it? won it?

POZOR!!! Sloveso Have got 1. Význam mít You haven't got children,… He has lots of money,… have they? hasn't he? 2. Významové sloveso – osprchovat – have a bath don't we? doesn't he? We have to hurry,… He has a lunch at noon,…

Try on your own Tvoji rodiče nejsou rozvedeni, že jo? Tvůj bratr umí dobře španělsky, že ano? Neměli jsme dobrou dovolenou, že ne? Joana a Leila jsou tvoje sestřenice, viď? Sprchuješ se ve studené vodě? že jo? Paul tě opustil, viď? Your parents aren't divorced, are THEY? Your brother can speak very well Spanish, DOESN'T HE? We didn't have a good holiday, did we? Joana a Leila are your cousins, AREN'T THEY? You have a shower in cold water, don't you? Paul left you, DIDN'T HE?

Pozor!!! Rozkaz! Give it to me, ….? will you? Don't do it, ……? would you? Let's go home, ……? shall we? shall we? Don't let's go there, ……? MODÁLNÍ SLOVESA! We should take a train,…. shouldn't we?

HOMEWORK = translate 1. To je skvělý film, že jo? 2. Neříkej to nikomu, ano? 3. Muselo to bolet, že ano? 4. Nebyli jsme tady, že ne? 5. Podívejme se na tenhle film, jo? 6. Budeš pracovat o Vánocích, viď? 7. Ona snídá v práci, že jo ? 8. Zase přišel pozdě, že ano?

Answers… That is a good film, isn't it? Don't say that to anyone, would you? It had to hurt, didn't it? We weren't here, were we? Lets watch this movie, shall we? You will work at Christmas, will you? She has a breakfast at work, doesn't she? He came late again, did he?