Příprava koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2011 – 2014 Vít Richter Národní knihovna ČR Goetheinstitut Praha 28.4.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
Vliv nových informačních technologií na činnost veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Středočeský kraj Národní.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Knihovnické profese v NSP
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Knihovníci dneška pro knihovny zítřka BUDOUCNOST KNIHOVNICKÝCH PROFESÍ V ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Metody knihovnické práce (VIKBA04) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 2. listopadu Další legislativa a koncepce rozvoje knihoven.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Koncepce rozvoje knihoven na léta s výhledem do roku 2025 Inspirace a zdroje PhDr. Vít Richter, Plzeň
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Představení OSF Tomáš Foltýn Prezentace pro vedoucí pracovníky, Národní knihovna ČR, Klementinum,
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Příprava koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2011 – 2014 Vít Richter Národní knihovna ČR Goetheinstitut Praha

Hlavní impulsy  Končí: „Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010“  Nová „Státní kulturní politika na léta 2009 – 2014“

K čemu je užitečná strategie?  Reagovat na měnící se potřeby lidí – historická změna:  Internet  Digitalizace  Identifikovat kritické faktory pro transformace služeb knihoven  Vytvořit odborně zdůvodněný podklad pro rozhodovací procesy a alokaci finančních zdrojů - granty, dotace  Usnadnit formulování priorit a dílčích cílů, stanovení návazných akcí a opatření  Vytvořit východisko pro zpracování dílčích koncepcí – kraje, regiony, rezorty, skupiny knihoven, jednotlivé knihovny  Prosadit principy koncepce do strategických materiálů a programů na různých úrovních  Zlepšit vzájemnou spolupráci mezi knihovnami a zainteresovanost lidí a knihoven na realizaci společných cílů

Východiska pro novou koncepci  Vládní dokumenty  Státní kulturní politika na léta 2009 – 2014  Národní strategie digitalizace  Strategie celoživotního učení ČR  Strategie výzkumu a vývoje v ČR  Mezinárodní doporučení, strategie  Programové dokumenty IFLA/UNESCO  Evropská digitální knihovna - Europeana  Strategie rozvoje knihoven v rozvinutých zemích  ……

Státní kulturní politika na léta 2009 – 2014  Digitalizace české tiskové produkce  Národní digitální knihovna – NK ČR, MZK  Legislativa povinných síťových publikací  Autorská práva – rovnováha práv  Novela autorského zákona  Licencování osiřelých děl  Dotační programy na podporu knihoven  Program doplňování knihovních fondů  Analýzy, průzkumy  Průzkum četby a čtenářství  Věková a vzdělanostní struktura pracovníků knihoven  Novela standardu VKIS

Kdo pracuje na nové koncepci?  Ministerstvo kultury – předkladatel  Zhodnocení dosavadního vývoje, priority  Požadavek na rezorty a kraje  Kdo bude koncepci schvalovat: MK nebo vláda?  Ústřední knihovnická rada – příprava návrhu  Ústřední knihovny  Knihovnická sdružení  Pracovní skupiny – SWOT analýza, definování priorit  Členové ÚKR + experti  Knihovnický institut NK – zpracování textu návrhu

Termíny  15. – až – diskusní zasedání ÚKR - Telč  SWOT analýza  Formulování vize a hlavních cílů  Pracovní skupiny pro dílčí tematické oblasti –  Analýza současného stavu –  22. – diskusní zasedání ÚKR - Třešť  První prezentace koncepce  Konference „Knihovny současnosti 2010“ –  – předání strategie MK ČR  Konec roku 2010 – vyhlášení strategie

Pracovní skupiny  Klient – služby  Procesy a legislativa  Fondy, informační zdroje  Pracovníci a jejich rozvoj  Financování

Skupina: Klient - služby  Hlavní garant:  RNDr. Tomáš Řehák – ředitel Městské knihovny v Praze  Hlavní témata:  Garance rychlé, pohotové, nepřetržité služby - standard VKIS  Bezbariérové služby  Prostory a vybavení – knihovna jako příjemné místo  Komunitní role knihoven, podpora kreativity  Služby na míru  Poučený a aktivní uživatel služeb  Marketing a propagace knihovnických služeb

Skupina: Procesy a legislativa  Hlavní garant:  Ing. Martin Lhoták – ředitel Knihovny AV ČR  Hlavní témata  Silné centrální služby – centrální portál  Legislativní změny

Silné centrální služby – centrální portál  Přímé služby individuálním uživatelům  Služby nad fyzickými a digitálními dokumenty  Identifikace uživatelů – sdílení identit  On-line platby, vedení účtů  Federativní vyhledávání zdrojů  Souborný katalog  Národní digitální knihovna  Metalib  Vstupní bod pro internetové vyhledávače  Integrace informací o dokumentech  Obálky, obsahy, anotace, lokalizace dostupnosti

Legislativní změny  Tematické okruhy  Licence, výjimky pro knihovny z AZ  Registr osiřelých děl  Povinný exemplář digitálních (síťových) publikací  Webarchiv – zpřístupnění  Osobní údaje – sdílení identit o uživatelích  Zjišťování osiřelých děl – datum úmrtí autora  Novely zákonů  Knihovní zákon  Autorský zákon  Legislativa povinného výtisku  Zákon o základních registrech

Skupina: Fondy, informační zdroje  Hlavní garant:  Ing. Martin Svoboda – ředitel Národní technické knihovny  Hlavní témata  Tradiční knihovní fondy  Digitalizace  Elektronické informační zdroje

Tradiční knihovní fondy  Koncepce udržitelného rozvoje  Trvalý lineární růst  Neuspokojivý stav knihovních fondů  Vymezit okruh knihoven odpovědných za trvalé uchování KF  Zefektivnit systém povinného výtisku  Stanovit práva a povinnosti  Vytvořit, podporovat kapacity pro  Odkyselování, restaurování, konzervaci, krizové řízení  Dotační program na podporu doplňování KF

Digitalizace  Masivní digitalizace  Národní digitální knihovna, regiony, specializované knihovny  Programová podpora specializovaných digitalizačních projektů  Podpora koordinace  Registr digitalizace, identifikátory, Kramerius  Sdílení společných řešení – SW, metodiky, standardy, služby  Koncepční řešení dlouhodobé ochrany digitálních dokumentů  Zpřístupnění digitálních dokumentů  Rozšíření volné domény  Internet, čtečky, PDA  Integrace zdrojů – překonání roztříštěnosti

Elektronické informační zdroje (EIZ)  Elektronické informační zdroje pro vědu, výzkum a inovaci  Analýzy vlivu stávajících dotačních programů  Stanovení efektivního způsobu financování  EIZ pro širokou veřejnost - populárně naučné, vzdělávací a informativní  Analýza nabídky, poptávky a potřeb cílových skupin  Volba vhodného systém podpory  E-born dokumenty  Vymezení úlohy knihoven  Trvalé uchování, zpřístupnění, formy služeb

Skupina: Pracovníci a jejich rozvoj  Hlavní garant:  Mgr. Zlata Houšková, vedoucí oddělení vzdělávání Knihovnické institutu NK  Hlavní témata:  Změnit platové předpisy (zvýšit mzdy!)  Zpracovat koncepci CŽV pro oblast knihovnictví  Zavést systém akreditovaného vzdělávání  Doplnit (strukturovat) kartotéku typových pozic profese knihovník  Prosazovat řízení lidských zdrojů v knihovnách na moderních principech

Skupina: Financování  Hlavní garant:  PhDr. Vít Richter – ředitel KI NK  Hlavní témata  Dlouhodobě predikovatelná pravidla financování  Transformace příspěvkových organizací na veřejnoprávní instituce  Efektivnost, měření výkonu, benchmarking  Optimalizace dotačních programů  Zvýšení motivace, vazba na standardy VKIS a podporu systému knihoven  Cílově orientované financování  Financování víceletých projektů  Udržitelnost projektů  Formulování nových dotačních programů  Využití dobrovolníků, veřejně prospěšné práce  Využití nadačních fondů - ČEZ

Vize 2020 (pracovní) Klient říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně, rychle obsloužen příjemným, kvalifikovaným a motivovaným personálem nebo z pohodlí domova, bez ohledu na národnost či handicap, v kteroukoliv denní či noční dobu získávám bezplatně požadovanou službu v dobré kvalitě

Hlavní trendy  Orientace na to, co lidé potřebují  Silné, centrální služby, překonání roztříštěnosti  Využití všeho, co nabízejí nové technologie  Nové služby v digitálním prostředí  Kvalitativně odlišná spolupráce

Příprava koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2011 – 2014 Vít Richter Národní knihovna ČR Goetheinstitut Praha