Magické slovo Sustainability  Udržitelnost je jako „megatrend“ hlavním strategickým tématem kterékoliv stavební firmy, pojmy udržitelná strategie, finance,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Pracovní skupina Sustanaible architecture, design, smart cities Praha |06|07|2013 Petr Štěpánek.
Projektové řízení Modul č.1.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Management kontinuity činností organizace
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Ekonomika informačních systémů
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Společenská odpovědnost organizací
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Lenka Zahradníčková
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
1 Stavíme svět zítřka. Nové smluvní modely – urychlení investiční výstavby Doprava – investice do dopravní infrastruktury, Ing. Tomáš Koranda, HOCHTIEF.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Building Information Modeling a jeho využití v ČR Autor diplomové práce:Bc. Michal Janota.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Strategie regionu, obce
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Ekonomika životního prostředí
Digitální učební materiál
Rozvoj inovací v EU.
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Presentation Title 1st September 2002
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Magické slovo Sustainability  Udržitelnost je jako „megatrend“ hlavním strategickým tématem kterékoliv stavební firmy, pojmy udržitelná strategie, finance, růst, systém řízeníatd. jsou klíčové - Výroční zprávy firem jako Skanska, Hochtief, Balfour – Beatty  Pojem sustainability je přitom zásadně buď spojen s ekologickými aspekty stavební produkce nebo jen s prostou udržitelností firmy na trhu či ekonomickým přežitím (sustainable growth)  Sustainable je dnes cokoli ve stavebnictví : Britský časopis Building vyhlašuje kategorie jako sustainable contractor, s. developer, s.project manager, s.business practice, s.client atd.

Udržitelný Systém řízení  Historický vývoje systému řízení stavebního podniku v ČR Počátky konec 20-tých let, masové zavedení po roce 1950 na bázi systému řízení podle konceptu firmy Baťa  Relativní vysoká úroveň organizace přešla do nové kvality po roce 1990, internacionalizace českého srtavebnictví neznamená zásadní změnu  Revoluční změnou jsou dva koncepty, které nastupují po roce 2000 – sustainability a BIM ( nový charakter produktu a metody jeho navržení, realizace a užívání  Jejich dopady jsou v oblasti systému řízení – zásadní změna strategie ( sustainable business, internacionalizace stavebnictví a procurement/DB, IT /BIM) s dopadem do nově definovaného „udržitelného“ produktu

Udržitelné/zelené stavebnictví Vychází z nové definice činnosti účastníků výstavby ve při tvorbě konečného produktu (udržitelné stavby) v oblastech: Staveniště a dopady z činnosti na něm Materiály – odpadová politika stav.firmy – Skanska a její cíl v 90 % využití staveništního odpadu Energie a užití přírodních zdrojů(voda ) Kvality vnitřního prostředí IEQ(vzduch, hluk apod.) Podle obdobné struktury jsou hodnoceny certifikované systémy jako LEED,BREEAM apod.

FIDIC project sustainability management – nástroj udržitelné realizace projektu Guidelines(manuál) vytvořený jako pomůcka pro inženýry - projektové manažery a ostatní účastníky projektu při stanovení cílů udržitelného stavění a developmentu, které jsou považovány jako slučitelné se zájmy společnosti jako celku. Tento proces je rovněž koncipován jako nástroj sladění cílů projektu a místních podmínek a priorit. Současně by měl napomoci k měření souladu realizace a cílů stejně jako změření stupně dokončenosti ISO Sustainability in building construction

BIM jako nástroj udržitelného stavění  Cíl: Snížení nákladů a posílení constructability tím, že se naleznou problémy a konflikty, než dojde ke skutečnému stavění  Metoda : Virtuální stavění/ 3D parametrické modelování před tím, než dojde ke skutečné realizaci  Typy BIM: například Design BIM, Structural BIM, CM BIM atp.  Naše specializace :Construction Management BIM – 3D model, sdílení informací, Inteligentní data (množství, náklady, CPM časový plán, posloupnosti činností/procesy)  Větší riziko je nepoužívat BIM, než jej používat

Děkuji za pozornost