Občanské právo procesní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Občanské soudní řízení
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Název vzdělávacího materiálu
Knihovny a vymáhání pohledávek
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Organizace soudnictví v ČR
Občanské soudní řízení II.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Právo pro podnikatele II
PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ. Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ.
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Občanské právo procesní. Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Občanské soudní řízení
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Exekuční řád po novelách
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Exekuční řízení.
Občanské právo procesní
Správa místních poplatků
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Řízení o drobných nárocích Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 861/2007 ze dne 11. července 2007, kterým se zavádí evropské řízení o drobných.
9. Realizace práva a jeho aplikace
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Občanské právo procesní
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Občanské právo procesní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
§ Soudní řízení § § § §.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Akty aplikace práva a jejich klasifikace
Základní zásady civilního procesu
Občanské právo procesní
Náhrada nákladů řízení
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Činnosti správce poplatku
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Občanské právo procesní

Občanské právo procesní slouží k ochraně práv přiznaných právem hmotným hlavním předpisem je Občanský soudní řád 2 druhy řízení sporné a nesporné sporné – zahajuje se zpravidla na návrh účastníka, opravuje již porušené právo nesporné – může být zahájeno na návrh, nebo i z moci úřední, preventivně upravuje právní vztahy zvláštní řízení je řízení vykonávací - exekuce

Struktura soudů 1.Okresní soud (v Praze je to Obvodní soud, v Brně Městský soud), 2.Krajský soud (v Praze je to Městský soud) 3. Vrchní soud 4. Nejvyšší soud Ústavní soud – mimo soustavu soudů

Řízení řízení se v prvním stupni vede zpravidla u Okresního soudu, řízení v obchodních věcech u Krajského soudu účastníci řízení se nazývají žalobce a žalovaný (u sporu) a musí mít právní osobnost a být svéprávní pokud není účastník svéprávný, musí být zastoupen zákonným zástupcem nebo opatrovníkem

řízení se zahajuje (většinou) dnem, kdy žalobce podá žalobu u příslušného soudu, příslušným soudem je soud nacházející se v okrese, kde má žalovaný bydliště (PO sídlo), případně kde se nachází nemovitost o kterou se vede spor v žalobce má povinnost tvrzení a důkazní – tj. v žalobě (případně dalších podáních) musí uvést všechny rozhodné skutečnosti, odůvodnit a také je dokázat (listinou, výslechem svědků) žalobě je možno uvést také žalobní petit, tj. formulace jak má soud rozhodnout soud se zabývá pouze navrhnutými důkazy, je tedy v zájmu žalobce i žalovaného vše řádně objasnit a prokázat

koncentrace řízení – aby řízení netrvalo déle než je nezbytně nutné, účastnící jsou povinni všechna tvrzení a důkazy doložit do konce 1. jednání. v případě nesporného řízení důkazy navrhuje i obstarává soud soud s vždy snaží spor nejprve vyřešit smírem v průběhu řízení je možní žalobu měnit nutná aktivita v průběhu řízení, pokud se účastník bez omluvy nedostaví k jednání, má se za to že nárok uznal a soud rozhodne v jeho neprospěch soud na základě dokazování vydá rozhodnutí, který obsahuje výrok, tj. rozhodnutí o žalobním návrhu a nákladech řízení,odůvodnění a poučení o možnostech odvolání rozsudek se doručuje do vlastních rukou

v případě nesouhlasu a rozhodnutím, lze podat odvoláním k nadřízenému soudu (pro okresní soud je to soud krajský, pro krajský soud, soud vrchní) pokud se účastnící neodvolají, rozhodnutí nabude právní moci – bude vykonatelné vykonatelné rozhodnutí – povinný musí plnit, pokud neplní, lze podat k soudu návrh na vykonání rozhodnutí

odvolání odvolání lze podat pouze v přesně stanovené lhůtě tj. od 15 dnů od doručení odvolání v odvolání je třeba uvést proti kterému výroku je odvolání podáno a tuto skutečnost odůvodnit v odvolacím řízení nelze uvádět nová tvrzení (kromě těch co nebylo možné dříve použít) a navrhovat nové důkazy, proto je nutné vše uvést již v průběhu prvního řízení odvolací soud může rozhodnutí změnit, potvrdit, nebo zrušit a vrátit soudu prvního stupně

Vykonávací řízení Pokud nedojde k dobrovolnému plnění na základě rozhodnutí soudu Vykonávací řízení vede soud nebo exekutor Soud-levnější, méně efektivní, Exekutor- riziko úhrady nákladů, efektivnější

Způsoby exekuce Srážky ze mzdy Přikázání pohledávky z účtu Dražba movitých či nemovitých věcí