Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Značkové lihoviny Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 96
Značkové lihoviny
Značkové lihoviny Jsou lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Dle platné legislativy ČR se nazývají kategorizované lihoviny, což jsou lihoviny, které neodpovídají svým charakterem tradičním destilátům.
Gin a genever U pravého ginu je základem líh, který se získává z ječmene nebo žita. Do tohoto lihu se dají macerovat jalovčinky, anýz, koriandr, kůra pomerančovníku, příp. skořice apod. Destilací a následnou rektifikací se získá hotový destilát. Jako genever se ve světě nejčastěji nazývá holandský gin vyrobený ze sladového vína destilovaného průtahově po přidání jalovčinek. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/DecaturGins.jpg; Autor: Decatur Wine & Spirits
Absinth Jedná se o lihovinu obsahující značné množství silic. Základem pro výrobu je anýz, fenykl, koriandr, yzop (způsobuje zelenou barvu), ale především pelyněk, který dodává nápoji hořkou chuť. Právě z pelyňku přechází do nápoje jedovatý thujon. Způsobuje ochromení nervového systému a degeneraci nervových buněk. Z tohoto důvodu je tento destilát v řadě zemí zakázán (např. ve Švýcarsku již od roku 1910). U nás je absinth povoleno vyrábět i prodávat. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Absinthe-glass.jpg; Autor: Eric Litton
Ouzo Je bezbarvá lihovina vyrobená v Řecku z destilátu nebo macerátu aromatizovaném anýzem, případně fenyklem. Musí obsahovat min. 20% ethanolu. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ouzo_-_plomari.jpg
Fernet - Bitter je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Byl vyvinut ze 40 bylin a aromatických rostlin. Obsahuje 42% alkoholu. Česká verze Fernet Stock je složena ze 14 bylin a vyrábí se od roku 1927. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Ferneses.jpg
Aragh Sagi Je druh alkoholického nápoje z Íránu. Obsahuje min. 45% ethanolu a vyrábí se zkvašením rozinek. Jedná se o značkový druh ARAKU. Zdroj obrázku: http://www.efooddepot.com/products/sadaf/11849/sadaf_aragh_kharshatar__hypen__12_dot_7_fl_dot__oz.html
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Fernet_Branca http://en.wikipedia.org/wiki/Aragh_Sagi