Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikat je když....? Realita Ivan PilnýHradec Králové prosinec 2011.
Advertisements

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
„Test“ schopnosti imaginace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Imaginace.
Technická, taktická a psychologická příprava
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Sdělování nepříznivých informací.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Regulace úzkosti ve sportu
(komentovaný přehled)
Humanistické a existenciální teorie v SP
Regulace úzkosti ve sportu
Udělejte si jarní úklid sama v
KRIZOVÁ INTERVENCE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Pozitivní psychologie
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Základy sociální psychologie
Seminář Trauma.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Zákony učení.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Teorie vzdělávání dospělých
Sebepoznání a sebepojetí
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
Sociální dovednosti učitele
Sociální psychologie.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Rodičovství biologické a pěstounské
Závěry z nácviku metodiky
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

Formy boje se životními těžkostmi

Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému Sebeovládání – uklidnění emočního vzrušení Distancování se od dění Hledání pozitivních stránek dění – kyselé hrozny, sladké citróny Přijetí osobní odpovědnosti za řešení situace Snaha vyhnout se stresové situaci, utéci

Cíle zvládání stresu Snížit úroveň toho, co člověka ve stresu ohrožuje. Tolerovat či přijmout to nepříjemné, co se děje. Zachovat si tvář a pozitivní obraz sama sebe. Zachovat si emocionální klid. Zlepšit podmínky pro regeneraci po zážitku stresu. Pokračovat v sociálních interakcích, v životě s druhými lidmi.

Modifikace chování Aplikace Skinnerova pojetí operantního podmiňování na řešení těžkých situací, pracuje s kladným i záporným posilováním, tzn. poskytnutí něčeho příjemného v situaci žádoucího chování, projevy netečnosti v případě nežádoucího chování. Efektivita modifikace chování – experimenty v oblasti snižování spotřeby analgetik, boj s bolestí, je možné snížit dávkování analgetik a zvýšit aktivitu pacienta.

Kognitivní ovlivňování Základem změna kognitivních jevů – představy, myšlenky, osobní normy, domněnky, přesvědčení … mají výrazný vliv na lidské chování. (Leon Festinger – Teorie kognitivní disonance) Úkolem terapie je tyto kognitivní obsahy změnit (představa o vlastních schopnostech vyřešit těžkost – „já to nezvládnu“). Nevhodné, nepřiměřené, falešné, scestné, iracionální přesvědčení o vlastních schopnostech. Cílem KO je identifikovat falešné představy, diagnostikovat a ukázat jejich nesprávnost a poté je nahradit jinými, správnějšími. Lidé je musí vzít za své, ztotožnit se s nimi (pochvalou, zážitkem, mluvením sama k sobě). Systematicky posílit přesvědčení, že je schopen situaci zvládnout, má na to potřebné zdroje sil, schopnosti, dovednosti. Posílení sebejistoty a vnímané osobní zdatnosti (self-efficacy).

Modifikace chování x Kognitivní ovlivňování Účinnost KO výzkumy týkající se zvládání bolesti – snižování analgetik výzkumy v ordinaci zubních lékařů – bolest je přeháněna a metodou KO je možno od bolesti pomoci (37% katastrofický scénář, 44% KO použili) Obě metody mají obdobné výsledky. Modifikace chování je obvykle rychlejší, ale má kratší trvání, hodí se spíše na jednorázové situace, podporuje nerovnoprávný vztah. KO se ukázala trvanlivější, po ročním odstupu měla lepší výsledky, pomalejší nástup, dlouhodobější terapie.

Psychologické očkování proti stresu Cílem je aplikace naučeného uklidňujícího chování v různých situacích a spolu se změněným pojetím snížení intenzity bolesti či stresu. Čtyři fáze: 1. rekoncepce – uvědomění si psychologické stránky stresu, bolesti…, která je ovlivnitelná psychologickými prostředky, negativně i pozitivně 2. naučení nových způsobů zvládání stresové situace – řada možností, relaxační trénink, nácvik hlubokého dýchání, nácvik imaginace, vnímání vlastních pocitů… 3. generální zkouška – mírná forma stresu, bolesti se spojuje s nacvičenou změnou postoje a relaxací 4. živá situace – při ní stres či bolest působí bezprostředně Účinnost prokázána v mnoha situacích – při bolesti, anxietě, depresi, pocitech stísněnosti, hypertenzi, při zvýšené iritabilitě, při zvýšeném prožívání emocionality, při stresu.

Ventilace emocí James Pennebaker – pocity stresu a bolesti je možno snížit tím, že jsou zveřejněny, ventilovány. Pojmenováním, vyslovením, napsáním… Pokud lidé o svém traumatickém zážitku více mluvili (nebo i neverbálně), snižoval se jeho negativní emocionální dopad (genocida Židů, děti z Kosova). Blízko ke konceptu katarze – psychickém očištění od negativních zážitků. Účinnost prokázána reálnými situacemi, experimentálně studenti před důležitou zkouškou.