Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK."— Transkript prezentace:

1 Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK

2 DSI – Diferenciální inventář stresu umožňuje diferencované uchopení spouštěčů stresu, manifestaci stresu, dostupných copingových strategií a rizik stabilizace (ve smyslu chronifikace) stresu jak rozsah, tak příčina stresu

3 DSI – Diferenciální inventář stresu poradenství a terapii se osvědčují přístupy vedoucí ke změně chování, jevil se behaviorální teoretický model pro konstrukci dotazníku stresu jako správná volba Diferenciální inventář stresu je teoreticky podložený a konstruovaný podle konceptu diagnostiky strachu ze selhání Rosta a Schermera (1987)

4 DSI – Diferenciální inventář stresu Administrace na počítači Trvání ca. 20 minut Čtyřstupňová škála

5 DSI – Diferenciální inventář stresu Forma testu S1 – pro zaměstnané/dospělé Forma testu S2 pro žáky/mladistvé každá má 124 položek formulovaných podle 4 témat se vztahem ke stresu: vznik stresu, manifestace stresu, coping a stabilizace stresu

6 DSI – Diferenciální inventář stresu Výstup obsahuje tabulku výsledků s hrubými skóry a percentily pro jednotlivé škály (9) a individuální testový profil. Vznik stresu: každodenními událostmi; v interakcích s ostatními; kvůli existenčním obavám. Manifestace stresu: na fyzické úrovni; emocionálně- kognitivní. Coping: paliativní; instrumentální. Stabilizace stresu: externí; interní.

7 DSI – Diferenciální inventář stresu K dispozici Rakouské normy Ve spolupráci s distributorem testu v ČR možná tvorba lokálních norem Diagnostika Schuhfried – Vienna Test Systém Další možnosti – DSI HR; BIOFEEDBACK 2000 – BFBEL (Test tolerance ke stresu 6 min), BFSTR (Screening aktivace – stres test – 3 min)

8 Strategie zvládání stresu - SVF 78 Test se osvědčil při individuální diagnostice i při srovnávání skupin vystavených různým formám zátěže (ve všech náročných situacích, v oblasti klinické psychologie, pracovní a poradenské psychologie atd.) Stres se zde definuje jako psycho-somatické dění, které se z hlediska intenzity/trvání odchyluje od individuálně daného normálního stavu. Způsoby zpracování stresu patří k třídě jevů diskutovaných jako regulační procesy. Autoři sice navazují na Lazarusovu (1980) psychologickou koncepci stresu, ale odmítají jeho pojetí, že stres je jednoznačně spojen s negativními emocemi. Tím se blíží k rozlišení mezi distresem a eustresem.

9 Strategie zvládání stresu - SVF 78 českém normy obsahuje automaticky generovanou přehlednou závěrečnou zprávu lokální testování na počítači vyhodnocení verze tužka-papír na počítači funkce vzdáleného testování (NET TESTING a PORTABLE TESTING)

10 Strategie zvládání stresu - SVF 78 78 položek Vyhodnocení profilu tvořeného 13 škálami vyúsťuje v konfiguraci pozitivní (adaptivní) a negativní (maladaptivní) strategie: POZ 1: Strategie přehodnocení a strategie devalvace. POZ 2: Strategie odklonu. POZ 3: Strategie kontroly. NEG: Negativní strategie zahrnující únikové tendence, perseveraci, rezignaci, sebeobviňování.

11 Další české metody IHAVEZ – O. Mikšík


Stáhnout ppt "Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google