E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka 1 602 00 Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Informační gramotnost na středních školách
Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Ústav pedagogických věd
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
ICT v životě základních škol
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Pilotní ověřování studijních opor Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Státním rozpočtem České republiky.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Ústav pedagogických věd
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Animace a eLearning Petr Korviny SCO 2006, Brno. Úvod Animace Animace Výhody (názornost, vhodnost nasazení pro výuku počítačových programů a dovedností,
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Studium eLearningovou formou na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné Petr Korviny, Jaroslav Ramík
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Den otevřených dveří 2014 Filozofická fakulta MU založena l.p
E-learning na Pedagogické fakultě MU z hlediska potřeb studentů a učitelů Tamara Váňová, KAJ PdF MU.
Základy matematiky Matematická analýza 2 kurz distančního vzdělávání na MFF UK Prof. RNDr. Miroslav Hušek, DrSc. Doc. RNDr. Pavel Pyrih, CSc. KMA.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Případová studie Seminář 2014.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Struktura bakalářské práce
CZ.1.07/2.2.00/ Centrum interaktivních a multimediálních studijních opor pro inovaci výuky a efektivní učení Těší mě, já jsem IS, Informační systém.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
Petr SUCHÁČEK, Gabriela ŠTEFANOVÁ. * Teoretická část  Instituce a ICT  Učitelé a ICT  Studenti a ICT * Empirická část  Dotazníkové šetření mezi spolužáky.
1 Slezská univerzita v Opavě Studium ošetřovatelství s podporou e-learningu Petr Korviny IV. Slezská vědecká konference ošetřovatelství s mezinárodní účastí.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
E-learningový kurz e-learningu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno

Cíl příspěvku… … prezentovat výsledky výzkumné sondy, která se snažila zmapovat a analyzovat názory studentů na začlenění systému Moodle do prezenční výuky (vybraného kurzu) realizované na Ústavu pedagogických věd … druhý výzkum tohoto druhu

Výzkumný vzorek (charakteristika) podzimní semestr 2004, FF MU v Brně, Ústav pedagogických věd předmět: Informační technologie a didaktická technika 22 studentů (17 žen) obory: Pedagogika, Sociální pedagogika a poradenství (bakalářské studium, ne I. ročník)

Použitá metoda dotazník I. část dotazníku: vlastnosti systému II. část: názory studentů na možnosti zapojení on-line výukového prostředí do distančního či kombinovaného studia na FF MU III. a IV. část: zapojení elektronické podpory studia do prezenční výuky, resp. do koncepce a obsahu právě dokončovaného kurzu

Vybrané výsledky - elektronick á podpora studia pohledem studentů

Ovládání prostředí Moodle Jak jste se orientovali v Moodle? 86 % respondentů – bez problémů 14 % respondentů – problémy na začátku Problémy v ovládání počáteční orientace, přístup do systému, stahování studijních materiálů

Moodle jako (možná) podpora distanční či kombinované formy studia na filozofické fakultě? 68 % respondentů – ano 9 % respondentů - ne 9 % respondentů - ne Možné slabiny využití prostředí Moodle Možné slabiny využití prostředí Moodle přístup na internet, nevhodné pro všechny kurzy, absence osobního kontaktu

Moodle jako (možná) podpora distanční či kombinované formy studia na filozofické fakultě? Možná pozitiva využití prostředí Moodle v distanční či kombinované formě studia samostatná organizace studia, větší kapacita kurzů, přístup k dokumentům

Zapojení prostředí Moodle do výuky kurzu Informační technologie a didaktická technika V čem pomohlo studentům zapojení prostředí Moodle do výuky možnost kontaktu s ostatními ve skupině, časový harmonogram kurzu, publikování studijních materiálů

Pozitiva a limity koncepce kurzu PřednostiSlabiny dostupnost materiálů přístup k internetu možnost absence, vlastní organizace času rozvržení prezentací možnost elektronické komunikace chybí osobní kontakt přehled o práci ostatních kolegů technologická náročnost diskusní fóra materiály v cizím jazyce

Závěrem studenti/uživatelé mohou být zdrojem důležitých informací o výuce podporované moderními technologiemi studenti jsou schopni pojmenovat pozitiva a negativa použité koncepce studenti nemají problém ovládat prostředí Moodle a vnímají je jako vcelku kvalitní on- line oporu pro distanční nebo kombinovanou formu studia