Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Příklady citací v textu
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Společenská odpovědnost firem – nový faktor konkurenceschopnosti podniků Jméno a příjmení: PRSKAVCOVÁ, M., MARŠÍKOVÁ, K., ŘEHOŘOVÁ, P., ZBRÁNKOVÁ, M. Datum:
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Citace, citování Plagiátorství
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Rektor Zdroj:
katedra pedagogiky PedF UK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Základy pedagogické metodologie
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základy pedagogické metodologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Prof. Ing. Cyril Höschl, Dr.Sc.. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Vystudoval v Praze na Vysoké.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Informační prameny I. část
Pedagogické disciplíny
Evaluace v mateřských školách
Obecná didaktika ÚVOD.
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
Citační a bibliografické databáze:
Evaluace v mateřských školách
Kurikulum: obsah školní edukace
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Volnočasové aktivity a jejich řízení
Pravidla citování v absolventské práci
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje pro vzdělávání, vědu a výzkum.
Transkript prezentace:

Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka

PŘEDBĚŽNÁ TEORETICKÁ ANALÝZA pro orientaci v odobrné literatuře nám slouží mj. systematický katalog, který řadí knihy podle vědních oborů na základě mezinárodního desetinného třídění (MTD) č. 3 = Sociální vědy další dělení: č. 37 = Výchova a vzdělávání další dělení: č. 373 = Všeobecně vzdělávací školství vše je zpravidla ještě podrobněji děleno

Výpisy a citace z literatury excerpování - pořizujeme výpisky z určité části knihy konspektování - výpisky z celé knihy bibliografický záznam: norma ISO 690

Výpisy a citace z literatury Monografie - jeden autor: CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Havlíčkův Brod : Grada, ISBN dva nebo tři autoři: PRŮCHA, J.; WALTEROVÁ, E.; MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 3. rozšířené a aktualizované vydání. Praha : Portál, ISBN více než tři autoři KALHOUS, Z.; OBST, O. aj. Školní didaktika. Praha : Portál, ISBN X. - kolektiv autorů Akademický slovník cizích slov. 2. díl, L - Ž. Praha : Academia, ISBN

Výpisy a citace z literatury - kapitola v monografii: TOMANOVÁ, D. Evaluace učebnic. In KALHOUS.; OBST, O. aj. Školní didaktika. Praha : Portál, 2002, s ISBN X.. - článek v tištěném sborníku: KRAUS, B. Volný čas dětí a mládeže v pedagogickém výzkumu. In Nové možnosti vzdělávání a pedagogický výzkum : sborník příspěvků 9. celostátní konference ČAPV s mezinárodní účastí. Ostrava : Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, 2001, s ISBN článek ve sborníku na CD-ROM PRŮCHA, J. Deset let České asociace pedagogického výzkumu : bilance a výhledy. In Výzkum školy a učitele : 10. výročí mezinárodní konference ČAPV: sborník referátů [CD-ROM]. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2002.

Výpisy a citace z literatury - Článek v tištěném časopise: ŠVEC, V. Sebereflexe studentů v pregraduální didaktické přípravě. Pedagogika, 1996, roč. 46, č. 3, s ISSN Článek v elektronickém časopise: NEZVALOVÁ, D. Akčním výzkumem k zlepšení kvality školy. e- Pedagogium [online], Dostupné na www: [cit ]. - článek v novinách Koncepce vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v České republice. Učitelské noviny, 1999, roč. 102, č. 22, s

Výpisy a citace z literatury citace Většinou záleží na požadavcích editora. Může to vypadat takto: - citovaný text (Autorpříjmení, 2005 : 63) - Autorpříjmení (2005: 63) „citovaný text“ - „citovaný text” (Autorpříjmení 2005 s. 63) - „citovaný text” (16) (číslo je pořadové číslo dané publikace v seznamu literatury myšlenky myšlenka (podle Horká 1996) myšlenka (srov. Hrorká 1996) myšlenka (viz. Horká 1996)

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdeněk Hromádka Katedra pedagogiky, Pedagogická fakulta MU v Brně