Ámos. Autor a datum vzniku Ámos - pastevec a sběrač fíků z Tekóje 760-753 př. Kr. - „nosič břemen“, „obtížený“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
1. Požehnání s vámi zůstává. Požehnání s vámi zůstává
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Sobota je více než víkend
Co udělá Čech,když se dostane do sedmého nebe? Hned si podá žádost do osmého! Zapni si zvuk!
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Integrita bezúhonnost
1. Tys má, Pane, skála, tys pevný můj hrad, | můj v útoku úkryt, proč měl bych se bát! | Ač sám chudý, hříšný, tím víc toužím tam, | kde v úzkosti sílu,
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Jirka Pospíšil, AC Vyškov, POSLÁNÍ CÍRKVE A KŘESŤANŮ Jirka Pospíšil, AC Vyškov,
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Kain a Ábel (Gn 4,1-16) 4:1 I poznal člověk svou ženu Evu a ta otěhotněla a porodila Kaina. Tu řekla: "Získala jsem muže, a tím Hospodina." 2 Dále porodila.
SOBOTA.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Křesťanství vznik a podstata.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
1. Ó hlavo plná trýzně, | běd, ran i soužení, | ty zřídlo Boží přízně, | z níž spása pramení | ó hlavo ozdobená ctí, | slávu s výsostí, | jak velká stihla.
Desatero božích přikázání
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.

Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
1. Na Siónu se čest ti dává, | ó Bože, Pane náš, | tam tobě lid tvůj chválu vzdává, | že hříšné přijímáš. | Tam k tobě budou přicházeti | i jiní odevšad,
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
1. Blahoslavený jen z lidí, | kdo bezbožných rad nehledá, | ba, cesty hříchu nenávidí | a s posměvači nesedá. | V zákoně Božím radost mívá | a dnem i nocí.
Kde mají původ Velikonoce?
1. Ježíši Vykupiteli, | můj duch se v tobě veselí, | v životě, smrti jist jsem tím, | že tvým se vlastním zváti smím. | V tvé ruce vkládám život, | čest.
NIKODÉMOVA NOC
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
1.Paralipomenon.
Ageus.
Sofonjáš. Autor a datum vzniku Sofonjáš – „skrytý v Hospodinu“ Prorokoval za vlády krále Joziáše v Období pŘ. Kr. Současník Jeremjášův.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Ezdráš.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
PROČ SE LIDÉ NEMAJÍ RÁDI … i když je to bolí?. Co raději prožíváte?
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Oběti ve Starém zákoně.
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
Judaismus (židovství)
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
Co udělá Čech,když se dostane do sedmého nebe?
Biblické verše....
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Ámos

Autor a datum vzniku Ámos - pastevec a sběrač fíků z Tekóje př. Kr. - „nosič břemen“, „obtížený“

Rozdělení knihy Ámos (1-2) 8 výroků – vyhlášení soudu (3-6) 3 kázání – vysvětlení soudu (7:1 -9:10) 5 vidění – obrazy soudu (9:11-9:15) 5 zaslíbení – předpověď požehnání

(1-2) 8 výroků – vyhlášení soudu 1) Damašek (Sýrie), 1:3-5 2) Gaza (Pelišteja), 1:6-8 3) Týr, 1:9-10 4) Edóm, 1: ) Amón, 1: ) Moáb, 2:1-3 7) Juda, 2:4-5 8) Izrael,2:6-16

Ámos 1:4-5 „Toto praví Hospodin: Pro trojí zločin Judy, ba pro čtverý, toto neodvolám: Protože zavrhli Hospodinův zákon a nedbali na jeho nařízení - svedli je jejich lživé modly, za nimiž chodili jejich otcové, -sešlu na Judu oheň a ten pozře paláce Jeruzaléma.“

(3-6) 3 kázání – vysvětlení soudu -Zneužívání svého privilegovaného postavení -Selhání Izraele v tom, že nežil podle zodpovědnosti dané Bohem -Falešné a marné uctívání, které bylo jen prázdným náboženským rituálem - Morální pokleslost

(3-6) 3 kázání – vysvětlení soudu -Křivdy a nespravedlnost -Okrádání a zotročování chudých -Bezstarostnost, arogance a pýcha -Chamtivost a materialismus - Odmítnutí varování dřívějších Božích trestů na Izraeli

Ámos 5:16-23 „Proto praví Hospodin, Bůh zástupů, Panovník, toto: Na všech náměstích bude nářek, na všech ulicích budou křičet: "Běda, běda!" Zavolají k truchlení oráče, ty, kdo umějí bědovat, k naříkání. Na všech vinicích bude nářek, neboť projdu tvým středem, praví Hospodin.

Běda těm, kdo touží po dni Hospodinově! K čemu vám bude den Hospodinův? Bude tmou, a ne světlem! Jako když se dá někdo na útěk před lvem a narazí na něho medvěd; nebo vejde do domu, opře se rukou o stěnu a uštkne ho had. Což není den Hospodinův tmou, a ne světlem, temnotou bez jasu?

Nenávidím vaše svátky, zavrhl jsem je, ani vystát nemohu vaše slavnostní shromáždění. Když mi přinášíte zápalné oběti a své oběti přídavné, nemám v nich zalíbení, na pokojnou oběť z vašeho vykrmeného dobytka ani nepohlédnu. Pryč ode mne s halasem tvých písní, tvé brnkání na harfy už nechci slyšet.“

Ámos 5:14 „Hledejte dobro a ne zlo a budete žít, a tak Hospodin, Bůh zástupů, bude s vámi, jak říkáte.“

(7:1 -9:10) 5 vidění – obrazy soudu 1)Nálet kobylek (7:1-3) 2)Sžírající oheň (7:4-6) 3) Olovnice (7:7-9) 4) Koš letního ovoce (kap.8) 5) Oltář (9:1-10)

Ámos 9:8-10 „Hle, oči Panovníka Hospodina jsou upřeny na toto hříšné království: Vyhladím je z povrchu země. Dům Jákobův však zcela nevyhladím, je výrok Hospodinův. Neboť hle, přikázal jsem a zatřesu izraelským domem mezi všemi pronárody, jako když se třese řešetem, a žádný kamínek nepropadne na zem.“ Zemřou mečem všichni hříšníci mého lidu, kteří říkají: "Nás nic nepostihne, nás nepotká nic zlého."

(9:11-9:15)5 zaslíbení – předpověď požehnání 1)(v. 11) „V onen den postavím padající Davidův stánek a jeho trhliny zazdím, opravím, co na něm pobořeno, a zbuduji jej jako za dnů dávných. 2)(v. 12) Podrobí si pozůstatek lidu edómského a všech pronárodů; i budou nazývány mým jménem, je výrok Hospodina, který toto činí.

(9:11-9:15)5 zaslíbení – předpověď požehnání 3)(v. 13) Hle, přicházejí dny, je výrok Hospodinův, kdy půjde oráč hned za žencem a ten, kdo šlape hrozny, hned za rozsévačem. Z hor budce kanout mladé víno a všechny pahorky budou oplývat vláhou.

(9:11-9:15)5 zaslíbení – předpověď požehnání 4)(v. 14) Úděl Izraele, svého lidu, změním, oni znovu vybudují zpustošená města a osídlí je, vysadí vinice a budou z nich pít víno, založí zahrady a budou z nich jíst ovoce. 5)(v. 15) Zasadím je do jejich půdy a již nikdy nebudou vykořeněni ze své země, kterou jsem jim dal, praví Hospodin, tvůj Bůh.“

Hlavní témata 1)Všichni jsme odpovědní Bohu 2)Sebespokojenost 3)Utlačování chudých 4)Povrchní náboženství

Nejdůležitější učení k zapamatování: - Privilegované postavení sebou nese větší zodpovědnost - Bůh nás soudí za to, jak jednáme s druhými - Sociální nespravedlnost je hřích - Vědět, co je správné a nečinit to, je hřích - Zapomenout na Boha v době prosperity je hřích - Je snadné duchovně zlenivět, když se vše daří - Materialismus plodí nadutost a lhostejnost