Zuzana Šperglová,3. ročník GITU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
NEJVĚTŠÍ PŘEHRADY SVĚTA
Asuan - Egypt.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Vodní nádrž Šance.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Kyselý déšť.
Činnost vody.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Česká republika-1 poloha, rozloha…
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vodní Elektrárna.
Pedosféra.
Ohrožování základních složek biosféry
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
Složky krajiny a životní prostředí
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
PEDOSFÉRA.
Vodní nádrže.
Identifikátor materiálu: EU
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Zatopená území Jan Langhans.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE.
Tato prezentace byla vytvořena
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
VODSTVO AFRIKY.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
RYBNÍK JAKO CELEK.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Znečištění vzduchu dopravou
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
Pedosféra.
Vypracoval: Martin Půr
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
VELKÉ PŘEHRADY V AFRICE
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Jezera, bažiny a vodní nádrže
VLIV ČLOVĚKA NA ZEMSKÝ POVRCH
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vodní obal země.
Novomlýnské nádrže Lucie Korvasová IX.A 2017/18.
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Zuzana Šperglová,3. ročník GITU Přehrady Zuzana Šperglová,3. ročník GITU

Účel přehrad protipovodňová ochrana zdroj elektrické energie zásobárna vody zavlažování dopravní význam

Protipovodňová ochrana V období dešťů je v přehradě snížena hladina vody, přehrada tak může zachytit povodňovou vlnu. Pokud by kapacita přehrady nestačila, je možné vodu z přehrady kontrolovaně vypouštět.

Zdroj elektrické energie Energie vody padající z přehrady je využita k pohonu turbín, které pohánějí elektrické generátory. Tento zdroj energie je všeobecně chápán jako čistý.

Zásobárna vody Přehrady jsou zdrojem pitné vody pro domácnosti i průmyslové účely Přehrady zadržují vodu ze srážek spadlých ve vlhčí části roku, díky tomu je dostatek vody i v sušších obdobích.

Zavlažování Voda zadržovaná v přehradách může být využita k zavlažování rozsáhlých území pomocí kanálů, do kterých voda proudí z přehrady buď vlivem gravitace nebo je do nich pumpována.

Dopravní význam Díky výstavbě přehrady je zvýšena hladina vody nad přehradou je zpomalen vodní proud jsou zaplaveny peřeje výška hladiny pod přehradou nekolísá To vše umožňuje říční dopravu v průběhu celého roku.

Velké přehrady světa Jako velké přehrady se podle definice Mezinárodní komise pro velké přehrady (ICOLD) označují vodní díla, jejichž přehradní hráz je vysoká alespoň 15 metrů, nebo které pojmou nejméně 3miliony kubických metrů vody. Ve světě je asi 45 000 velkých přehrad, nejvíce jich má Čína

Největší přehrady plošně: 1) Akosombo-Volta — 8 500 km2 (Afrika) 2) Turucui –Tocantis (J. Amerika) 3) Churchill-Hamilton (Kanada) podle objemu: 1) Bratská – Angara (Rusko) 2) Násirova (Asuánská) – Nil 3) Kariba – Zambezi Přehrada Tři soutěsky v Číně bude dokončena v roce 2009

Dopady stavby přehrady Dopady pro člověka Změny v ekosystémech Sedimentace Přehrady a protipovodňová ochrana

Dopady pro člověka Přesídlení ze zalitých oblastí – v důsledku stavby přehrad bylo přesídleno 40 až 80 miliónů lidí, většina z nich se nedočkala kompenzací Ztráty na životech při protržení přehrady – v průběhu 20. století se protrhlo 200 přehrad, zahynulo více než 13 500 lidí.V srpnu 1975 způsobil tajfun protržení dvou přehrad v Číně, zhynulo odhadem 80 000 až 230 000 lidí. Zaplavení archeologicky cenných nalezišť

Změny v ekosystémech Zaplavení orné půdy – přibližně 400 000 km2 (0,3% plochy půd na světě), v nivách půda nejúrodnější Trvalé zaplavení vzácných ekosystémů – nivy řek s lužními lesy, mokřady, zmokřenými loukami, jsou to ekosystémy s vysokou biodiverzitou a mnoha chráněnými druhy Zabránění pravidelným záplavám vede k mizení ekosystémů na těchto záplavách závislých.

Změny v ekosystémech Přehrady brání migrujícím druhům ryb v migraci, některé druhy ryb z řek mizí, celkově se snižují stavy ryb na řekách. Mění se režim kolísání hladiny řeky a teploty vody – to vede ke změně druhového složení živočichů v řece. V přehradách často dochází k přemnožení sinic a řas, které produkují toxiny nebezpečné pro ryby a další živočichy žijící v přehradě, ale i pro člověka

Sedimentace V přehradách se usazují sedimenty unášené řekou - dochází k snižování kapacity přehrady jsou zachyceny sedimenty, které dříve při povodních zúrodňovaly půdu v říčních nivách při rozkladu organických látek bez přístupu vzduchu na dně přehrad vzniká bioplyn tvořený především metanem a CO2. (Například brazilská vodní nádrž Balbina, která je jen čtyři metry hluboká, produkuje 3 milióny tun CO2 ročně už po dobu 20 let. Uhelná elektrárna se stejným výkonem 112 MW vypouští do ovzduší jen desetinu stejného množství kysličníku.)

Přehrady a protipovodňová ochrana Přehrady zabrání pravidelně se opakujícím menším povodním Při velkých povodních mohou naopak situaci ještě zhoršit. Pokud nejsou připravené na povodňovou vlnu, je třeba z přehrad vodu vypouštět, aby nedošlo k protržení hráze, to může povodňovou vlnu ještě zvýšit nebo prodloužit její působení. Regulace řek řeší problém povodní v horním toku řek, ale může situaci zhoršit na dolním toku.

Závěrem Více než polovina přehrad nevyrábí tolik elektrické energie, kolik se předpokládalo. Dvě třetiny přehrad dodávají městům méně vody, než bylo slíbeno. Čtvrtina přehrad zavlažuje méně než 35% plochy půdy než se předpokládalo. Náklady na výstavbu byly překročeny průměrně o 56%.

Závěrem Je nutné velmi dobře zvážit všechna pro a proti Řešením mohou být časově omezené licence, po jejich vypršení se zhodnotí vliv přehrady a zváží prodloužení licence (už se tak děje například v USA a ve Francii)

Děkuji za pozornost.