Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Martin Půr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Martin Půr"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Martin Půr
Voda Vypracoval: Martin Půr Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Voda, sumárním vzorcem (zároveň však racionálním)  H2O, systematický název oxidan, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem, resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led a sníh, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára.

3 Voda představuje jednu ze základních složek na Zemi
Voda představuje jednu ze základních složek na Zemi. Pokrývá většinu povrchu zeměkoule, předpokládá se, že ve vodě vznikl první život, a živá bytost se bez příjmu vody obejde jen po omezenou dobu.

4 Voda jako zdroj energie
Bez vody není život. Ale nebyla by bez ní ani velká část energie, kterou dnes svět spotřebovává. Sílu vody využívaly už dávné civilizace před mnoha tisíci lety. I dnes zásobují vodní elektrárny celý svět zhruba z jedné šestiny. Běžné vodní elektrárny se dělí na tři základní typy: průtočné, akumulační a přečerpávací. Všechny ale fungují na stejném principu. Voda se díky gravitaci dostává z vyššího místa na nižší a při tom roztáčí turbínu, která vyrábí elektrický proud.

5 Aby bylo možné řeku energeticky využít, je třeba uměle vytvořit výškový rozdíl hladin. Toho se dociluje budováním jezů (pro průtokové elektrárny) nebo přehrad (pro akumulační vodní elektrárny). Čím vyšší je výškový rozdíl dvou hladin, tím více energie může elektrárna vyrábět.

6 Významným zdrojem energie pro vytápění a rekreaci jsou termální prameny.

7 Termální pramen je speciální druh pramenu, ze kterého vystupuje ohřátá voda často obohacená o minerální složky. Voda proniká puklinami do zemské kůry do značných hloubek, kde se vlivem tektonických poruch dostává do blízkosti magmatu, o který se ohřívá a vystupuje nahoru. Její teplota nedosahuje ale takové velikosti, aby umožňovala přeměnu na páru, čímž nedochází ke vzniku gejzírů a ohřátá voda jen zvolna vytéká z podpovrchu. Nejznámější lokality pocházejí z Islandu, kde se lidé často koupají v horkých jezerech i přes studené okolní klima.

8 Přehrada Přehrada neboli přehradní hráz je vodní dílo přehrazující vodní tok (řeku či potok) a zadržující vodu. Tím se vytváří přehradní nádrž. Výraz suché přehrady (poldery) se někdy používá pro hráze využívané pouze k zachycení vodních přívalů. Slouží k zadržování vody pro zásobování vodou, výrobu elektrické energie, ochranu před povodněmi, vyrovnávání průtoků, okrajově k rekreaci, vodním sportům, rybolovu aj. Přehrada zpravidla brání přirozené migraci vodních živočichů, zejména ryb. Výstavba přehrad bývá v kolizi se zájmem na zachování cenných přírodních území a historických sídelních míst, která mají být zaplavena, čímž dochází k jejich nenávratnému poškození. OSN varuje před stavbou dalších přehrad ve světě. V místech přehradních nádrží se vytvářejí nové biotopy a vodní dílo většinou zřetelným způsobem ovlivňuje mikroklima ve svém okolí.

9

10 Typy hrází : 1) zemní – např. Sypaná hráz je jedna z mnoha
druhů přehradních hrází. Je postavena z rozdrcených materiálů (zemina, písek, štěrk...) a z kusů kamenů na zpevnění hráze. Další jsou(naplavovaná,balvanitá…) 2)betonové – např. Pilířová hráz je hráz, která je proti tlaku vody podpírána  pilíři v určitých intervalech. Hráz se o tyto pilíře opírá buďto v celé výšce, nebo jen u vrcholu. Jsou i (gravitační, členěná, klenbová…)

11 Děkuji za pozornost

12 Zdroje : - https://cs.wikipedia.org/wiki/Voda
- energie/voda-jako-nevycerpatelny-zdroj-energie - - hr%C3%A1z#Typy_hr.C3.A1z.C3.AD - - %C3%A1_hr%C3%A1z - technika/voda/r~i:wiki:3695/?redirected=


Stáhnout ppt "Vypracoval: Martin Půr"

Podobné prezentace


Reklamy Google