Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jezera, bažiny a vodní nádrže

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jezera, bažiny a vodní nádrže"— Transkript prezentace:

1 Jezera, bažiny a vodní nádrže
Autor: Jan Pecka

2 Jezera Vznik - ledovcového původu – většina jezer na Zemi (Finsko,
Polsko, Švédsko, USA, Kanada) Ledovcová moréna přehradí část údolí, případně je zaplaveno území vymačkané ledovcem. - příkopové propadliny (jezera tektonická) Bajkal - pozůstatky dávných moří (jezera reliktní) Kaspické moře - sopečná jezera jsou zatopené krátery Průtočné jezero – je vodní tok, do kterého ústí a současně z něj vytéká. Bezodtoková jezera – nemají odtok. Vložte mapu země.

3 Kaspické moře je umístěno mezi Asií a Evropou (resp. ruskou částí Evropy). Na jeho březích leží 5 států: Rusko, Kazachstán, Turkmenistán, Írán a Ázerbájdžán. Rozloha: 376 000 km² Někdy se udává, že pojem moře není správný, protože je to největší slané jezero. Má velký význam pro národní i mezinárodní lodní dopravu. Základní náklady převážené po moři jsou ropa, dřevo, obilí, bavlna, rýže a síra.

4 Západ slunce nad Kaspickým mořem v Íránu

5 Kaspické moře v Turkmenbaši v Turkmenistánu

6 Poloha Kaspického moře
Ural Volha

7 Bažiny =Zanešená, zarostlá jezera
Bažiny jsou trvale zamokřená území, souvisle porostlá vlhkomilnými rostlinami Rozdílem mezi bažinou a močálem je ten, že bažina je povrch pokrytý rašelinou a rostlinstvem a na rozdíl od toho je močál lesem nebo územím zalitém pouze vodou. Charakteristickým znakem bažin je pomalá průtočnost vody, která je často ještě více zpomalována rostoucí vegetací. Vznikají na plochých oblastech, kde je spádová křivka vodních toků velmi malá až skoro žádná.

8

9 Bažina na Labi

10 Doñana

11 Národní park Pantanal se právem pokládá za největší bažinu
světa, vždyť svojí rozlohou km2 je dva a půl krát větší než Česká republika. Pravidelně každý rok během období dešťů (listopad až únor) zaplavuje řeka Paraguay (Paragvaj) rozsáhlé oblasti v západní části Brazílie.

12 Vodní nádrže Ochrana proti povodním (Vltavská kaskáda)
Dílo člověka Rybníky – zde je hlavně chov ryb, náhon ke mlýnům, hamrům (stroje poháněné vodou – třeba pily, kovárny….) Českobudějovická pánev, Třeboňsko, Pardubicko.. Vltavská kaskáda (17 přehrad, Lipno) Funkce přehrady: Ochrana proti povodním (Vltavská kaskáda) Voda pro zemědělství a průmysl (Žermanice, Dalešice) Zdroj pitné vody (Morávka, Šance) Energetická funkce (Dlouhé Stráně) Rekreační funkce

13

14 Konec Děkuji za trpělivost. :D

15 Autorem a jeho částí, není-li jinak uvedeno, je Jan Pecka.
Ročník:6.

16 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaspick%C3%A9_mo%C5%99e
Kliparty z Office. com


Stáhnout ppt "Jezera, bažiny a vodní nádrže"

Podobné prezentace


Reklamy Google