Institucionální a právní rámec managementu kvality.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Organizace Státní správy
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Normy, vznik, vlastnosti
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Právní režim nakládání s odpady
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Informační zdroje české veřejné správy
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Institucionální a právní rámec managementu kvality

HISTORIE – viz 2. přednáška – Sumerové, Chetiti, Babylonská říše – právo „ vládní dohled nad kvalitou“ Současnost: institucionální rámec – nadnárodní a národní charakter; vláda, vládní a nevládní organizace „ziskové i neziskové“ vyspělé ekonomiky kvalita konkurenceschopnost WTO, OECD, OSN, WHO…. (ekonomický růst, životní prostředí, zdraví, energie, doprava, měřidla…) např. International Organization of Legal Metrology a Bureau International des Poids et Mesures Evropská organizace pro kvalitu (1956) – cca podnik. subjektů, cca individuálních členů, 34 zemí)* iniciace vytvoření Evropská charty kvality (1998) Signatáři charty: Evropská unie průmyslových a zaměstnavatelských svazů (UNICE) Evropská asociace živnostníků a malých a středních podniků Francouzská společnost pro kvalitu Evropská nadace pro management kvality EFQM EOQ + EFQM – „evropská platforma Q“ (EK) *spoluzakladatel IQA – britský Institute for Quality Assurance r. 1919

Česká republika Elektrotechnický svaz československý (ESČ) – 1919 (nyní český) Československá společnost normalizační (ČSN) – 1922 (nyní Úřad pro techn. normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví - ) soustava institucí v oblasti managementu kvality – základ po roce 1950 (dozorové organizace) + legislativa Po r. 1989: vláda nevládní organizace kvalita a ochrana spotřebitele historie ochrany spotřebitele na stránkách ČOI

„vláda“ a kvalita USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 10. května 2000 č. 458 o Národní politice podpory jakosti České republiky: vznik Rady ČR pro jakost při Ministerstvu průmyslu a obchodu - koordinace působení státních a nestátních orgánů v rámci Národní politiky podpory jakosti – vrcholný poradní, koordinační a iniciační orgán vlády ČR pro podporu managementu a realizaci NPPJ povinnost zpracovávat projekty podpory jakosti počínaje rokem 2001 vždy do 31. října předchozího kalendářního roku – „Národní program podpory jakosti r.xxx“ členové Rady: - zástupci ministerstev a dalších organizací Program: „Česká kvalita“ „Národní cena ČR za jakost“ (model EFQM)

ZÁSADY NÁRODNÍ POLITIKY PODPORY JAKOSTI 1. Národní politika podpory jakosti je souhrn záměrů, cílů, metod a nástrojů ovlivňování jakosti výrobků, služeb a činností v rámci národní ekonomiky a veřejné správy s cílem zlepšení podmínek pro vstup českých subjektů do jednotného trhu Evropské unie a dosažení jejich konkurenceschopnosti včetně účasti na společných zbrojních programech v rámci členských států NATO a účasti na mezinárodních zbrojních zakázkách. Mezi základní cíle této politiky patří rovněž vytváření podmínek pro zlepšování ochrany občanů a institucí před nejakostními výrobky a službami, zajištění trvalého zvyšování úrovně uspokojování jejich potřeb, optimální využívání dostupných zdrojů a zajištění ochrany životního prostředí České republiky. 2. Úkoly státu pro splnění cílů Národní politiky podpory jakosti: a) v ochraně veřejných zájmů - optimalizovat legislativu a související činnosti včetně práce inspekčních a dozorových orgánů b) v podpoře podnikatelských subjektů - vytvářet podmínky pro rozvoj a podporu všech aktivit, jejichž cílem je podnikatelská úspěšnost, růst jakosti domácí produkce, její lepší uplatnění na světových trzích a zvýšení důvěry občanů v domácí výrobce (poskytovatele služeb) a jejich produkty c) v ostatních oblastech - koordinovat všechny aktivity Národní politiky podpory jakosti s dalšími aktivitami státu zejména v:  ♦ rozvoji národního akreditačního systému v souladu s požadavky EU  ♦ rozvoji normalizace, metrologie a zkušebnictví především s ohledem na ochranu veřejných zájmů  ♦ oblasti výchovy, vzdělávání a rekvalifikace pracovníků  ♦ zabezpečování růstu jakosti veřejných služeb (zdravotnictví, doprava, atd.)  ♦ podpoře aktivit vedoucích ke zvyšování jakosti života a ochrany životního prostředí  ♦ standardizaci technických a kvalitativních předpisů týkajících se bezpečnosti státu  ♦ zabezpečení systému státního ověřování jakosti v gesci Ministerstva obrany v návaznosti na obranné struktury NATO.

„Pojmy“: Akreditace - Podle zák. č. 22/1997 Sb: Postup zahájený na žádost právnické osoby nebo fyzické osoby, která je podnikatelem, na jehož základě se vydá osvědčení o tom, že je způsobilá ve vymezeném rozsahu provádět zkoušky výrobků, kalibrací měřidel a certifikaci nebo jinou odbornou činnost. Autorizace Ve smyslu zákona č. 22/1997 se jedná o pověření právnické osoby k činnostem při posuzování shody výrobků – tj. k činnostem, kde je podle příslušného Nařízení vlády nutná účast autorizované osoby. Certifikace - Podle zákona č. 22/1997 Sb: činnost autorizované nebo akreditované osoby…při níž se vydáním certifikátu osvědčí, že výrobek, nebo činnosti související…jsou v souladu s technickými požadavky v certifikátu uvedenými. Technické požadavky na výrobek Technická specifikace v právním předpisu nebo normě na výrobek stanovující: - požadované charakteristiky výrobku - názvosloví a symboly - požadavky na balení a označování - postupy posuzování shody - výrobní metody s vlivem na charakteristiky výrobků - Nařízení vlády - normy

Stanovený výrobek - v ýrobek: - specifikovaný v Nařízení vlády, u kterého musí být posouzena shoda podle zák. č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky: technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí technické požadavky na strojní zařízení technické požadavky na zařízení a ochranné systémy určené pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu technické požadavky na spotřebiče plynných paliv technické požadavky na hračky technické požadavky na osobní ochranné prostředky technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby technické požadavky na střelné zbraně a střelivo technické požadavky na stavební výrobky technické požadavky na výrobky z hlediska elektromagnetické kompatibility … - k němuž se vystavuje prohlášení o shodě podle příslušných Nařízení vlády příklad Prohlášení - označený příslušným způsobem ve vazbě na úspěšné výsledky posouzení shody Značka CCz - Česká značka shody, kterou lze označit pouze výrobek, na který se nevztahují předpisy ES a která deklaruje, že: k výrobku bylo vydáno /české/ prohlášení o shodě, tj. že: - výrobek plní požadavky všech relevantních technických předpisů ČR, které nemají oporu v předpisech ES - posouzení shody bylo provedeno v souladu s relevantními technickými předpisy ČR včetně shromážděné dokumentace - výrobek je tedy bezpečný Označení CE / označení shody EU

Sdružení pro Cenu České republiky za jakost, Národní cena za jakost, Czechmade (značky Česká kvalita a Czechmade, značka Organic product další značky kvality – včetně Czechmade a České kvality jako takové

Dozorové a inspekční a „podporující“ organizace vlády v rámci dohledu nad kvalitou - MPO Česká obchodní inspekce Puncovní úřad Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Český normalizační institut Český metrologický institut Český institut pro akreditaci (Národní akreditační orgán) - akreditace organizací a institucí Design centrum ČR (do konce roku 2007) Státní energetická inspekce - hospodaření s energií sei.cz/ sei.cz/ Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest - nepřímo Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade - nepřímowww.czechtrade.cz Česká energetická agentura podpora úspor energiewww.ceacr.cz Energetický regulační úřad (nepatří pod MPO)

Další organizace v gesci jiných ministerstev: Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekcehttp:// Česká inspekce životního prostředí Státní úřad inspekce práce Úřad pro ochranu osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčivhttp:// Státní veterinární správa Státní veterinární správa Hygienické stanice Hygienické stanicehttp://khsbrno.cz Český telekomunikační úřad elektronická komunikace a poštovní služby, posuzování shody rádiových a telekom. koncovýxh zařízení,, regulace pošt. Služeb, kvalitaa, ceny a podmínky telekom. služeb (poruchy, rychlost připojení, doba odstranění poruchy…) Státní zdravotní ústav Státní zdravotní ústav

„nevládní“ organizace: Česká společnost pro jakost (1990) Hospodářská komora ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu Potravinářská komora ČR Svaz průmyslu a dopravy Domy techniky – např. Zkušebny, akreditační organizace, certifikační organizace, vzdělávací instituce, poradenské společnosti…. Český lodní a průmyslový registr Institut pro testování a certifikaci, a.s. Gradua – Cegos, s.r.o.

Legislativa a management kvality Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky č. 22/1997 Sb. Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii Zákon č. 59/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Zákon č. 513/1990 – Obchodní zákoník zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže zákon č. 526/1990 Sb., o cenách Zákon č. 552/1991 Sb. o státní kontrole

+ příklady Nařízení vlády – pro posuzování shody: Nařízení vlády č. 168/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí, ve znění nařízení vlády č. 281/2000 Sb. Nařízení vlády č. 169/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility, ve znění nařízení vlády č. 282/2000 Sb Nařízení vlády č. 170/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení, ve znění nařízení vlády č 15/1999 Sb. a nařízení vlády č. 283/2000 Sb. Nařízení vlády č. 171/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na hračky, ve znění nařízení vlády č. 292/2000 Sb. a nařízení vlády č. 121/2001 Sb. Nařízení vlády č. 172/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky, ve znění nařízení vlády č. 284/2000 Sb.