Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 89
Výroba lihovin
Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou. Zdroj obrázku: http://www.zschemie.euweb.cz/smesi/smesi16.html
Výroba lihovin V celosvětovém měřítku má výroba lihovin stále stoupající trend a to i přes rozsáhlou zdravotnickou kampaň vedenou ve vyspělých státech proti nadměrné konzumaci alkoholických nápojů.
Výroba lihovin Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou. Zdroj obrázku: http://www.durativa.com/
Výroba lihovin kvasnou cestou Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením cukernatých surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: Destilátů, Konzumních lihovin, Značkových lihovin. Zdroj obrázku: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/1/lihoviny.htm
Výroba lihovin studenou cestou Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: rafinovaný líh, cukr, ovocné šťávy, maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: Řezaných destilátů, Značkových lihovin. Zdroj obrázku: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/1/lihoviny.htm
Použitá literatura http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/1/lihoviny.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4.