Petr Machala
Kolik to stojí peněz? Hodinová mzda
provede se kalkulace Jak se tvoří cena zboží a služeb? Cena = náklady + zisk + daň Daň ze mzdy: 15% DPH: a)základní 21% b)snížená 15% Zisk – kladný výsledek hospodaření, opakem je ztráta Náklady - vynaložené na vstupu do výroby, na vlastní výkony, k zajištění výroby
Smažený sýr: 150g (1 kg 30% Eidam Kč) 24 Kč 200g vařený brambor (1 kg - 16 Kč) 3 Kč Tatatarská omáčka (100 ml sáček) 13 Kč Celkem: 40 Kč + náklady na energii a práci Prodejní cena: 65 Kč Jak snížit náklady? Jak se tvoří cena jídla v restauraci?
a) nákladový Jaké přístupy rozlišujeme při stanovení ceny? Dřevěný stůl: Přímé náklady – materiál + práce – Kč Nepřímé náklady – odpisy zařízení dílny – 500 Kč - služby dodavatelů – 300 Kč Zisk – (10% z celkových nákladů) Kč Cena bez DPH – Kč Cena s DPH (21%) – Kč
b) marketingový cena podle poptávky zákazníka na trhu (průzkum trhu) cena podle cen konkurence(spočítá se průměr konkurenčních cen) oba přístupy se kombinují Konkurence ho prodává za Kč, jak to mám udělat? Mám jít pod výrobní náklady?
a) místo prodeje (atraktivita místa, bohatost kraje…) b) zákazník (slevy – věrnostní, množstevní…) c) období (sezóna, denní doba…) d) způsob placení (okamžité, na fakturu…) e) stáří zboží f) výprodej Jak je možné, že máme odlišné ceny stejného zboží? VÝPRODEJ JEDINEČNÁ AKCE Dnes vše za dvacku…
* ČECHOVÁ, Jarmila, Otto MÜNCH, Jana MACHÁČKOVÁ a Petr KLÍNSKÝ. Ekonomika pro gymnázia. Praha: Eduko, ISBN * [online]. [cit ]. Dostupné z: %A1_om%C3%A1%C4%8Dka%2C_obloha.jpg/800px- Sma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr%2C_hranolky%2C_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka%2C_obloha.jpg * [online]. [cit ]. Dostupné z: