INVENCE – INOVACE – INVESTICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Regionální inovační strategie workshop s podnikateli Ing. Jiří Kučera JVM-RPIC, spol. s r.o. Tel.: Partner.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Marketingové prostředí
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Rozvoj inovací v EU.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

INVENCE – INOVACE – INVESTICE Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta INVENCE – INOVACE – INVESTICE Doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc. Mgr. Ing. Kateřina Tydlačková

INVENCE – důvtip – nápad – vynalézavost (např. didaktická technika) INOVACE – schopnost nápad přeměnit na reálnou změnu daného stavu INVESTICE – realizace navržené inovativní změny

Teorie inovací – autoři: Český rodák profesor J. A. Schumpeter, který se do dějin ekonomie zapsal svou interpretací hospodářských cyklů. Ty jsou podle něho vyvolávány vlnami inovací. Radikální inovace mohou vytvořit potenciál pro ekonomický růst i na několik desetiletí dopředu.  Prof. František Valenta, autor novodobé teorie inovací: Svět podle Schumpetera. Inovace a hospodářský růst. Řízení vědecko - výzkumného procesu v průmyslu. Prof. P.F. Drucker: Inovace a podnikavost. Praxe a principy.

Schumpeter o inovacích: „Vykonání něčeho nového je nejen věci objektivně těžší než vykonání něčeho, co je známé a vyzkoušené, ale navíc jednotlivec cítí ve vztahu k tomu nechuť a cítil by ji dokonce i tehdy, kdyby nebylo objektivních těžkostí … V psychice toho, kdo touží vykonat něco nového, zvedají hlavu síly zvyku a vystupují proti rodícímu se plánu. Historie vědy je jedním velkým potvrzením faktu, že přijetí nového vědeckého stanoviska nebo metody je pro nás věcí neslýchaně těžkou. Myšlení se stále vrací do starých kolejí....”

Inovační proces je vědecká diagnostická disciplína která zkoumá: Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm zdrojů, sedm řádů a sedm faktorů. Inovační proces je vědecká diagnostická disciplína která zkoumá: oblasti změn, které skýtají veškeré lidské aktivity, prostředí, ve kterém změny mohou nastat.

Inovace se v průběhu minulého století stala nástrojem strategického řízení. Svědčí o tom i následující definice Evropské komise: „Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek a distribuce, zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních podmínek a kvalifikace pracovní síly.“

Zdroje inovací - vnitřní nečekané události - nečekaný úspěch, nečekaný neúspěch, nečekané události působící z vnějšku, rozpornost - mezi realitou v její skutečné podobě a předpokládanou realitou inovace vycházející z potřeby určitého procesu změny struktury oboru nebo tržní struktury

Zdroje inovací- vnější demografie - změny v populaci, emigraci, migraci, zvýšený význam etnických menšin, ... vývoj věkové struktury a potřeby trhu a tím např. vliv na potřeby bydlení změny v pohledu na svět, náladách a významech - příklady změn po roce 1989 - zakládání neziskových organizací, dealeři, půjčovny videokazet, sexuální salóny, rozvoj soukromých škol atd., nové znalosti - například vliv dobývání kosmu, výpočetní technika při výuce…

Faktory inovací lidský potenciál, člověk s určitou kvalifikací - Lp pracovní prostředky - výrobní, měřící, regulační, nosiče energií, stavby, budovy, inventář, vozovky - P pracovní předměty - suroviny dané přírodou, ale také materiály, které prošly dřívější úpravou - S technologické principy - všechny formy pohybu a přeměny látky, které jsou použity v interakcích prvkových faktorů Lp, P, S - T energie - všechny formy vzájemného energetického působení - energetické interakce mezi prvotními prvky – E konstrukce (složení, struktura) výrobků a jejich tvar - K organizace (uspořádání) výrobního - výukového - léčebného - řídícího atd. procesu - jedná se o uspořádání všech elementárních vztahů uvnitř organizace i s ní souvisejících řádově vyšších celků - O

Řády inovací 1 2 3 4 5 6 7 Regenerační změna Regenerační změna 1 Strukturální vnější adaptace 2 Kvantitativní vnitřní adaptace 3 Změny vnější kvality 4 Změna jedné (několika) funkcí NOVÁ VARIANTA 5 Změna všech funkcí při původní koncepci - NOVÁ GENERACE 6 Změna koncepce při zachování principu - NOVÝ DRUH 7 Změna principu, přerušení vývojové kontinuity - NOVÝ ROD

Příklady působení řádů a faktorů inovačního procesu

Evropský inovační zpravodaj sleduje 17 indikátorů z oblastí: lidské zdroje tvorba poznatků přenos a využití poznatků financování inovací, inovační výstupy a trhy.

Souhrnný inovační index – černě EU 15 průměr, tečkovaně ČR

Vybrané problémy v ČR Situace v oblasti vzdělávání. Podíl studujících na vysokých školách VŠ v oborech přírodní vědy a inženýrská studia na celkovém počtu obyvatelstva ve věku 20-29 let v %: EU-15 11,3; ČR 5,6. Také v terciárním vzdělávání zaostává ČR za EU-15 (podíl obyvatelstva s vysokoškolským vzděláním na celkovém počtu obyvatelstva ve věkové kategorii 25-64 let v %): EU-15 21,5; ČR 5,6. Obdobná situace je v celoživotním vzdělávání. Poměrně nepříznivé jsou také ukazatele financování výzkumu a vývoje v % HDP. Náklady na VaV z veřejných rozpočtů: EU-15 0,69; ČR 0,52. Soukromá sféra: EU-15 1,3; ČR 0,78

Faktory bránící rozvoji u inovačních podniků v letech 2002 - 2003

Opatření k nápravě v ČR Národní inovační strategie, kterou přijala vláda dne 24. března 2004 Publikace: Kadeřábková, A.: Výzvy pro podnikání – inovace a vzdělávání. Česká republika na cestě ke znalostně založené ekonomice. „Koncepce inovací pro oblast průmyslu a podnikání na období 2005-2008“, dokument MPO z roku 2004 Vláda ČR schválila 7. července 2005 dokument: „Národní inovační politika České republiky na léta 2005-2010“ (NIP) Budování inovačních center, podnikatelských inkubátorů, v rámci ESF pak zpracování projektů s problematikou rozvoje lidských zdrojů apod.

Aktivity ESF a MU Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky – komponenta „inovace“ – ESF MU Centrum pro transfer technologií – MU,VUT,JIC Dohoda o spolupráci MU s Asociací inovačního podnikání (AIP) www.aip.cz Zpracování projektu SRLZ JMK

Konkrétní opatření v Brně JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ CENTRUM Přednáší: Mgr. Ing. Kateřina Tydlačková, konzultantka JIC