Pojetí kvality vzdělávání ve vzdělávací politice České republiky Petr Černikovský 15. seminář Hodnocení kvality vysokých škol Podpora výuky a učení se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Organizační struktura
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Organizační struktura
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Pojetí kvality vzdělávání ve vzdělávací politice České republiky Petr Černikovský 15. seminář Hodnocení kvality vysokých škol Podpora výuky a učení se na vysokých školách Telč, 17. – 18. dubna 2014

Proč nás trápí kvalita vzdělávání? Zvyšování rozmanitosti vzdělávacích příležitostí Decentralizace a odstraňování státního monopolu ve vzdělávací politice Rostoucí tlak státu na efektivní a transparentní vynakládání veřejných prostředků Měnící se žákovská a studentská populace Měnící se očekávání společnosti Globalizace vzdělávání Efekt mezinárodních šetření

Pojetí kvality ve vzdělávání: teorie Kvalita jako excelence („quality as exceptional“) Kvalita jako konzistence („perfection“) Kvalita jako vhodnost k účelu („ fitness for purpose „) Kvalita jako efektivita („value for money“) Kvalita jako přidaná hodnota („quality as transformation“)

Kvalita vzdělání: mnohost perspektiv Kvalita vzdělávání jako mnohorozměrná a situovaná kategorie Pluralita paradigmat: různí aktéři posuzují kvalitu z různých perspektiv a s různými prioritami (studenti, učitelé, instituce, tvůrci politik, zaměstnavatelé, veřejnost) Kvalita jako prostor generačně podmíněné projekce

S čím si (také) může být kvalita asociována ve vzdělávací praxi Vměšování státu Kvalita jako administrativní zátěž Kvalita jako nedostatek vzájemné důvěry Kvalita jako rituál Kvalita jako management dojmů …

Kontext: decentralizace vzdělávacího systému 1990 umožněn vznik soukromých a církevních škol posílení významu obcí ve školství posílení samosprávy vysokých škol 1998 odstátnění vysokého školství (veřejné vysoké školy) umožněn vznik soukromých vysokých škol 2001 reforma veřejné správy – odstátnění regionálního školství 2004 rozšíření autonomie škol (kurikulum)

Kontext: oficiální milníky vzdělávací politiky 2001: Národní program rozvoje vzdělávání (Bílá kniha) Dlouhodobé záměry rozvoje vzdělávací soustavy Dlouhodobé záměry pro oblast vysokých škol

Kontext: praktická fragmentace vzdělávací politiky Rozštěpení strategického řízení: vznik dílčích koncepcí Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj ( ), Akční plán podpory odborného vzdělávání ( ), Koncepce rozvoje ICT ve vzdělávání ( ), Strategie celoživotního učení ( ) Škola pro 21. století – Akční plán pro realizaci Koncepce ICT ve vzdělávání ( ), Národní strategie podpory klíčových gramotností v zákl. vzdělávání ( )… … i průřezových strategií Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Národní inovační strategie Národní program reforem …

Kontext: internacionalizace vzdělávací politiky 1995 vstup ČR do OECD 1999 Boloňská deklarace a budování Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání 2004 vstup ČR do EU - spolupráce dobrovolná a nezávazná – vzdělávání nespadá do sféry úzké koordinace členů EU

Deklarovaný cíl „Cílem je podpořit vznik bohatého a diferencovaného evaluačního prostředí, v němž se uplatní různé formy interní i externí evaluace, a vytvořit mechanizmy, jak z provedené evaluace vyvozovat závěry pro zlepšování kvality vzdělávacího systému i jednotlivých škol.“ Národní program rozvoje vzdělávání. Bílá kniha (2001)

„Operacionalizace kvality“ ve vzdělávací politice Nástroje vzdělávací politiky Regulace („sticks“) Financování („carrots“) Informační nástroje („sermons“)

„Operacionalizace kvality“ ve vzdělávací politice: regulace Regionální školstvíVysoké školstvíDalší vzdělávání Kurikulární rámecZavádění rámcových vzdělávacích program Vytváření Národního kvalifikačního rámce terciárního vzdělávání Vytváření Národní soustavy kvalifikací VzdělavateléZákon o pedagogických pracovních Garant studijního programu, registr docentů a profesorů Úsilí o profesionalizac i lektorů dalšího vzdělávání Vzdělávací programAkreditace programů/oborů Akreditace rekvalifikačníc h kurzů HodnoceníTestování v 5. a 9. roč., státní maturita, nová závěrečná zkouška

„Operacionalizace kvality“ ve vzdělávací politice: financování Rozvojové programy MŠMT FRVŠ Operační programy Zavedení „ukazatele kvality“ do financování veřejných vysokých škol (Reforma financování výzkumu)

Trendy Důraz na strukturální změny a zavádění nových prvků Étos průběžného zlepšování kvality vzdělávání vystřídán důrazem na kontrolu a vymáhání výstupů Přesvědčení, že hodnocení kvality vede (přirozeně) k zlepšování Nejasné rozhraní mezi zajišťování kvality vzdělávání a regulací vzdělávacího systému Kvalita výuky a učení se v pozadí

„Zajišťování“ vs. „zlepšování“ kvality Proces soustavného zlepšování Důraz na učení se Učení se jako sociální a kulturní praktika Důraz na průběžný rozvoj Spolupráce mezi učiteli Důraz na diskuzi Zajišťování shody se standardy Důraz na výuku Učení jako individuální výkon Implementace „shora- dolů“ Učitel jako individualita Důraz na dokumentaci

Otázky Zažíváme známky oživení konceptu soustavného zlepšování kvality? Jaký je vztah mezi procesy zajišťování a zlepšování kvality? Lze procesy zajišťování a zlepšování kvality usmířit?

Děkuji Vám za pozornost