Dětský hospic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Maminka maminek kontaktní sestra
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Organizace hospicové péče o děti ve Velké Británii
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Specifika domácí paliativní péče u dětí
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace mezi generacemi
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Zdravá škola.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
SOS dětské vesničky.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Model transkulturní péče
Terénní základnu - Rohanov
Projekt do Výchovy ke zdraví
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií „U nás v domečku“ Seznámení se zařízením,
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Plánované rodičovství
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Dobrovolnické programy
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Rodičovství biologické a pěstounské
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Dětský hospic

Dětský hospic Slouží dětem, u nichž byla diagnostikována život ohrožující či život omezující choroba. Někdy též dětem v poúrazových stavech – a jejich rodinám. Těžištěm jeho práce však není terminální péče, ale péče respitní (odlehčovací).

Náplň: Doba mezi stanovením diagnózy a případnou smrtí dítěte bývá různě dlouhá, u některých onemocnění (např. cystická fibróza) může jít o řadu let, i několik desetiletí.

Náplň: Děti a jejich blízcí přijíždějí: krátkodobé opakované zotavovací pobyty; hospic se jim snaží nabídnout praktickou pomoc a bezpečné a povzbuzující zázemí.

Náplň: Rodina má možnost: zotavit a posílit se odpočinout si od každodenního náročného ošetřování, podělit se o své starosti a pak se všichni znovu vracejí domů.

Náplň: Dětský hospic: Stará se i o dítě v terminálním stádiu tento druh péče není dominantní

Z historie První samostatný dětský hospic: Helen House vznikl počátkem 80. let (1982) ve Velké Británii, v Oxfordu.

Poslání dětského hospice neliší se od hospice pro dospělé celkové zlepšování kvality života nemocného a jeho blízkých péče o duši a ducha součástí práce je podpora pozůstalých rodinných příslušníků.

Respitní část dětského hospice Prvním objektem dětského hospice je 140 let stará, citlivě zrekonstruovaná bývalá vesnická škola v obci Malejovice u Uhlířských Janovic, okres Kutná Hora, cca 65 km jihovýchodně od Prahy.

Respitní část dětského hospice Jejím cílem je: poskytovat respitní pobyty rodinám s vážně nemocnými dětmi, jejichž stav nevyžaduje intenzívní zdravotnické ošetřování,

Respitní část dětského hospice rovněž pozůstalým rodinným příslušníkům a přátelům zemřelých dětí. Dům zároveň slouží jako zázemí pro vzdělávací programy a další nadační aktivity.

Respitní část dětského hospice V domě je: ubytovací zázemí a centrální kuchyně, velká společenská místnost s krbem, cvičná kuchyně, rozsáhlá knihovna, tělocvična, kaple, herna výtvarně-řemeslné dílny (keramika, tkaní).

Respitní část dětského hospice Kapacita domu je proměnlivá: může naráz uhostit 5 rodin (z toho 2 s nepohyblivými dětmi) nebo cca 30 osob.

Základem péče v hospici naslouchavé a podpůrné prostředí vše je šito na míru přijíždějícím rodinám, každá rodina je jiná, každý prožívá těžké chvíle jinak,

Základem péče v hospici v hospici nebude po rodičích nikdo chtít, aby se „smiřovali se ztrátou svého dítěte“, když stále ještě žije vedle nich

Pokud dítě v hospici zemře nebude nikdo rodiče od postýlky vyhánět – zůstanou s dítětem tak dlouho, jak budou sami potřebovat; pochovají si je, umyjí, obléknou;

Pokud dítě v hospici zemře ve zvláštním a rodině volně přístupném pokojíčku s nízkou teplotou mohou rodiče zůstat, dokud nebudou připraveni k pohřbu,

Délka pobytu: Některé rodiny přijíždějí na víkend, některé na týden i více. Délku pobytu v zásadě určují podle svých potřeb rodiny samy - zpravidla se pohybuje mezi jedním a dvěma týdny.

Kolik členů rodiny může přijet najednou? Počet doprovázejících rodinných příslušníků je prvotně dán přáním rodiny, limitujícím faktorem ovšem samozřejmě jsou momentální podmínky v malejovickém domě, jako i v jiných situacích, je také tato otázka věcí vzájemné domluvy.

Shrnutí – cíle: Zlepšovat životní podmínky vážně nemocných dětí a jejich rodin. . Napomáhat návratu přirozených a obyčejných věcí do života vážně nemocných dětí Posilovat roli rodiče v péči o nemocné dítě Pomáhat při zavádění funkce herního pracovníka a dobrovolníka na dětská oddělení Otevírat diskusi o otázkách nemoci, umírání a smrti a odstraňovat bariéry mezi světem "zdravých" a světem "nemocných".