Právní předpisy Význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

Služby péče o dítě – diferenciace péče
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Služba péče o děti v dětské skupině
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Legislativa.
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Potraviny pro zvláštní výživu
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Financování regionálního školství
Právní předpisy Význam
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Právní režim nakládání s odpady
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní informace ke sledování nákladů na stravovací a úklidový provoz Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Spotřební koš ve školním stravování
Normativní financování vztahy a souvislosti
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Právní předpisy Význam Školní stravování Právní předpisy Význam

ZÁKON č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) § 7 – zařízení školního stravování § 20 – vzdělávání cizinců § 30 – vnitřní řád školy – školní jídelny

§ 31, § 35 – možnost vyloučení žáka ze stravování §119 – je definováno zařízení školního stravování – zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů §122 – odst. 2) …v době jejich pobytu ve škole…….

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování § 1 - úvodní ustanovení § 2 - organizace školního stravování § 3 - zařízení školního stravování a jejich provoz § 4 - stanoví rozsah služeb školního stravování

§ 5 - úplata za školní stravování v zařízeních školního stravování Přílohy: Výživové normy pro školní stravování tzv. „spotřební koš potravin“ Tabulka finančních normativů na potraviny

Vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky

§ 19 - předpoklady pro výkon činností epidemiologicky závažných ZÁKON č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů § 7 - hygienické požadavky na prostory a provoz škol, předškolních a školských zařízení § 19 - předpoklady pro výkon činností epidemiologicky závažných

§ 20. - povinnosti fyzické osoby. vykonávající činnosti § 20 - povinnosti fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné Další podmínky provozování stravovacích služeb § 23 - stravovací služba - pokrm § 24 - proškolení

Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění vyhlášky č.602/2006 Sb. § 25 - podmínky uvádění pokrmů do oběhu § 37 - označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů, cukrářských výrobků a pokrmů

Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy Příl.8 Seznam kovů, slitin a pájek pro výrobu materiálů a výrobků Poznámky: 1/ Hliník

ZÁKON č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů § 8 § 9 § 12

EVROPSKÉ PRÁVO Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES 852/2004, o hygieně potravin Codex Alimentarius Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách I. a II. díl

KODEX HYGIENICKÝCH PRAVIDEL PRO PŘEDVAŘENÉ A VAŘENÉ POTRAVINY VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ CAC/RCP 39-1993[1] OBSAH ÚVODNÍ VYSVĚTLIVKY ČÁST I - Rozsah ČÁST II - Definice ČÁST III - Hygienické požadavky na oblast produkce/sklizně ČÁST IV - (A) Výrobní či přípravní provozovna: projekt a vybavení ČÁST IV - (B) Prostory určené pro podávání jídel: design a vybavení ČÁST V - Provozovna: hygienické požadavky ČÁST VI - Požadavky na osobní hygienu a zdraví ČÁST VII - Provozovna: požadavky na hygienické zpracování [1] Kodex hygienické praxe pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Code of Hygienic Practice for Precooked and Cooked Foods in Mass Catering) přijala Komise pro Kodex Alimentarius na svém 20. zasedání v roce 1993. Kodex byl rozeslán všem členským státům a přidruženým členům FAO a WHO jakožto poradní text, přičemž je rozhodnutím jednotlivých vlád, jak jej využijí. Komise vyjádřila názor, že kodexy praxe mohou poskytnout užitečné seznamy požadavků pro národní úřady vykonávající kontrolu a prosazování předpisů v potravinářství.

Sestavování jídelního lístku – dbát na požadavky spotřebního koše Možnosti přípravy diet, laktoovogetariánské stravy Mléko a mléčné nápoje Dva druhy jídel Barevnost Saláty

nedostatek vlákniny v potravě snižuje frekvenci vyprazdňování pozor, aby nedocházelo ke snižování energie přílišným omezováním tuků a cukrů salmoneloza campylobakter

Příklady: salmonelózy ve ŠJ bufety, svačiny na ZŠ na MŠ různé formy podávání jídla + pitný režim kastrůlky domů cizí strávníci řetězy na rampě stravovací komise odpady

Ať nám chutná ve škole Ve škole nám chutná kuchařské knihy Akademické nakladatelství CERM s.r.o. Purkyňova 95a 612 00 Brno tel. 541 24 41 89 cerm@cerm.cz vyřizuje: paní Daniela Cichrová daniela.cichrova@cerm.cz

Školní stravování v Itálii 2009

Několik informací o školním stravování v Římě

pro děti od 0 do 3 let se připravuje v Římě denně 13 000 porcí město Řím je rozděleno do 11 částí, ve kterých se nachází 700 škol a z toho pouze 1,8 % stravu dováží, ostatní mají každá svoji kuchyni celkový počet jídel za rok činí okolo 90 milionů (počítáno včetně přesnídávek a svačin)

cena jednoho denního menu 5,03 € rodiče platí 2,07 € a zbytek doplácí město dále pak město umožňuje rodičům v tíživé sociální situaci (pokud mají roční příjem menší než 13 000 €) snížení poplatku na 25% pokud má rodina roční příjem nižší než 5 200 € nehradí dítě vůbec nic

zisk firmy na jedné porci je 0,34 € (6,5%) a celkové finanční náklady na školní stravování se pohybují ve výši 190 milionů € v současné době je ročně provedeno cca 2 700 kontrol stravovacích provozů ve školách; z toho přibližně v 600 případech jsou nalezeny závady a průměrně 100 je pokutováno

67,5% přírodních surovin 44% pochází ze specializovaných Bio farem 26% pochází z regionální produkce 14%  „fair trade“ – pomoc producentům v zemích třetího světa (Dominikánská rep., Ecuador, Peru a Kolumbie) 2% podpora sociálních programů – př. zaměstnanost v zemědělství

Děkuji Vám za pozornost