Zdanění alkoholu Michal Radvan

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Spotřební a energetické daně
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Celnictví Význam a druhy cel.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Základy daní úvod do českého daňového systému
AKCÍZY – Právní regulace spotřebních 22
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Ekologické daně Michal Radvan.
AKCÍZY – Právní regulace spotřebních daní
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Harmonizace akcízů Michal Radvan
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Harmonizace daní v EU.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Alkohol a kouření: proč je v ČR tak málo motivovaných k prevenci? Spotřební daň jako zdroj příjmu státního rozpočtu i možný nástroj regulace spotřeby?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Harmonizace akcízů Michal Radvan
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Regulační funkce spotřebních daní
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Zdanění alkoholu Michal Radvan

Akcíz Proč raději „akcíz“ než „spotřební daň“ „spotřební daň“ – zavádějící termín v podstatě „spotřeba statku“ je předmětem také DPH Původ – že by „Excise Duty“

Definice akcízů selektivní spotřební daně uvalené na vybrané výrobky navíc vedle všeobecné spotřební daně zvyšující daňové zatížení vybraných komodit všeobecná spotřební daň = v podmínkách EU … daň z přidané hodnoty (DPH, VAT…)

Kritéria selekce fiskální záměry politická hlediska regulace spotřeby trvalá spotřeba luxus škodlivost KATEGORIE zdanění omezené (do 10 komodit) ČR zdanění střední (15 -30) Polsko zdanění široké (nad 30) USA

Exkurs do historie dvojí konstrukce 1. Finanční monopoly 2. Fabrikátové daně

Finanční monopol soustředění výroby nebo prodeje vybrané komodity do státních rukou ceny stanoví stát tak, aby rozdíl mezi nimi a náklady kryl jednak daň a jednak podnikatelský zisk monopolní dávka – při přenesení produkce na jiný subjekt V ČR ztratil význam po nacionalizaci (1945 – 1948)

Příklady finančních monopolů (ČR 1946) lihový (např. zákon č. 95/1888 ř.z., 86/1932 Sb.z.n.) tabákový (Celní a monopolní řád z roku 1835; monopol zrušen zákonem č. 303/1993 Sb.) výbušných látek (zákon č. 414/1919 Sb. z.n.) solní (CMŘ, zákon č. 326/1921 Sb.z.n.) umělých sladidel (270/1937 Sb.z.n.)

Fabrikátová daň blízká konstrukce současným spotřebním daním zatížení již hotových výrobků daně výrobní – daně polotovarové – daně surovinové … význam pro konstrukci daně z obratu

Příklady fabrikátových daní cukr droždí kyselina octová minerální oleje pivo šumivá vína umělé jedlé tuky uhlí zapalovadla žárovky víno, mošty a ovocné šťávy maso cigaretový papír

Akcízy v Evropě akcízy harmonizované tabák a tabákové výrobky alkoholické nápoje (lihoviny, pivo, víno) minerální oleje energie akcízy neharmonizované ostatní např. automobily kožešinové výrobky střelné zbraně hrací karty, rulety …

Harmonizační proces Velmi pokročilý Snaha o vyrovnání sazeb (zvýhodňování domácích producentů je tím omezeno, resp. znemožněno) vyústila alespoň ve stanovení minimálních sazeb Spoléhá se na spontánní harmonizační proces – země s vysokými sazbami budou muset pod vlivem sníženého nákupu snížit daň na úroveň v ostatních zemích Princip země určení (země původu nemožná s ohledem na různé sazby)

Start Rozdílný systém akcízů v členských státech, někdy značně široký

Směrnice 72/43/EHS Systém akcízů, předmětem jsou minerální oleje, tabák, lihoviny, pivo a víno Další akcízy zrušit, s výjimkou daní, které nevyžadují hraniční kontroly nebo dodatečné náklady mezinárodního obchodu Kauza „Pivo a víno“ (SD 170/78) – Komise žalovala Spojené království za sazbu daně na pivo (0,557 libry za galon) a víno (2,955), v odůvodnění vyjádřen soutěžní vztah mezi pivem a vínem a podle čl. 90 došlo k vyššímu zdanění dovážených výrobků

Směrnice 92/12/EHS Tzv. horizontální směrnice Upravuje výrobu, zpracování, držení a přepravu produktů Zavádí autorizované daňové sklady (pohyb mezi nimi bez daně) Jednotný celní sazebník pro určení produktu Připouští i další nepřímé daně, např. z enviromentálních důvodů – např. zdanění odpadů (Švédsko, Dánsko), emisí (Itálie, Litva), hnojiv (Švédsko, Dánsko) či letecké dopravy (Velká Británie, Francie) – více viz Nerudová, str. 51-52

Směrnice 2008/118/ES O obecné úpravě spotřebních daní Nahradila směrnici 92/12/EHS Povinnost implementovat do 1.4.2010 Precizace a zjednodušení textu, modernizace postupů

Strukturální směrnice Počítá s nimi i horizontální směrnice Vymezují základy akcízů

Směrnice k aproximaci sazeb Počítá s nimi i horizontální směrnice Stanoví konkrétní částky akcízů

Zdanění spotřeby alkoholu Problémy z důvodu množství tzv. národních nápojů (víno v jihoevropských státech, koňak ve Francii, whisky ve Velké Británii a v Irsku, pivo se středoevropských zemích) a státních monopolů na prodej alkoholu ve Skandinávii Směrnice 92/83/EHS dělí alkoholické nápoje na pivo, víno, meziprodukty, alkohol a alkoholické nápoje Směrnice 92/84/EHS upravuje minimální výše sazeb Tabulky viz Nerudová, str. 53-55

Informační povinnost Nařízení 2073/2004 o správní spolupráci v oblasti spotřebních daní mezi národními orgány navzájem a mezi orgány a Komisí, ústřední kontaktní útvar

Vývoj de lege ferenda v EU Nová směrnice o struktuře a sazbách spotřební daně z tabákových výrobků Od 1.1.2014 min. sazba 60 % z maloobchodní ceny a současně 64 EUR / 1000 ks Výjimky pro BUL, EST, LAT, LIT, HUN, POL, ROM, GRE od 1.1.2018, na oplátku kvantitativní restrikce na dovoz Snahy o sjednocení daní z piva a vína nemají šanci na úspěch Návrhy co dva, resp. čtyři roky – zvyšování sazeb?

Zdanění alkoholu v českém právu

Daň z lihu

Daň z piva

Daň z vína a meziproduktů

Vztah k DPH základ daně z přidané hodnoty zahrnuje i případný akcíz ---┐ ↓ Cena bez daně + SpD + DPH→ cena pro spotřebitele

Správa akcízů v organizačním smyslu § 1 odst. 3 ZSD celní úřady (podle bydliště/sídla plátce) ZSD nepoužívá termín „správce daně“ podle § 138 ZSD se DŘ použije subsidiárně pro řízení ve věcech upravených ZSD ► celní úřad ► správce daně celní úřad je součástí Celní správy České republiky

Základní princip harmonizovaných akcízů jednorázově odváděná jednotková daň (pevná sazba daně, kromě tabáku, kde se jedná o kombinaci pevné a procentní sazby) nevratná (relativně) moment zdanění – režim volný oběh (konečný spotřebitel) ► zdaňuje se ve státě konečné spotřeby

Předmět akcízů Zdanění podléhají zákonem stanovené operace související s vybranými výrobky: Výroba vybraných výrobků v EU Propuštění výrobků z daňového skladu Dovoz na daňovém území EU

Daňová povinnost Vznik: výrobou na d.ú. EU nebo dovozem na d.ú. EU PŘIZNÁNÍ A ZAPLACENÍ: volný daňový oběh / dovoz – celní dluh Srov. § 9 ZSpD

Plátce daně právnická nebo fyzická osoba, která je provozovatelem daňového skladu, oprávněným příjemcem, daňovým zástupcem nebo výrobcem, jíž vznikla povinnost daň přiznat a zaplatit v souvislosti s uvedením vybraných výrobků do volného daňového oběhu jíž vznikla povinnost daň přiznat a zaplatit při dovozu další osoby podle § 4 odst. 1 ZSD obvykle povinnost registrovat se jako plátce nejpozději do dne vzniku první povinnosti daň přiznat a zaplatit u celního úřadu; plátce je povinen se registrovat ke každé dani samostatně bližší vymezení plátců daně upravuje pro daň z lihu § 66, pro daň z piva § 80, pro daň z vína a meziproduktů § 92.

Základ daně množství vybraných výrobků vyjádřených pro daný akcíz v příslušných jednotkách

Sazba daně z lihu 28.500 Kč/hl etanolu líh obsažený v ovocných destilátech z pěstitelského pálení v množství do 30 l – 14.300 Kč/hl pro jednoho pěstitele za jedno výrobní období Zápatí prezentace

Sazba daně z piva Sazba daně v Kč/hl za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny Základní sazba 32 Kč Snížené sazby pro malé nezávislé pivovary podle výroby v hl ročně 16,00-28,80 Kč Zápatí prezentace

Sazba daně z vína Šumivá vína 2.340 Kč/hl Tichá vína 0 Kč/hl Meziprodukty 2.340 Kč/hl Zápatí prezentace

Správa daně Zdaňovací období kalendářní měsíc Daňové přiznání nejpozději do 25. dne následujícího měsíce

Závěr Strukturální harmonizace dokončena, existuje jednotný systém nepřímého zdanění Nedokončená otázka harmonizace daňových sazeb (zasahování do národních zájmů, nástroj fiskální politiky, příjmové stránky rozpočtů, neochota EK vymáhat implementaci směrnic, národní tradice) Udržuje se princip země určení, neboť princip země původu by vyžadoval sjednocení sazeb (těžko určovat, odkud je právě zakoupené zboží), nicméně toto se velmi osvědčilo

Prostor pro Vaše dotazy a … … děkuji za pozornost.