INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 Vážení studenti, vítejte v atraktivním studijním oboru Podnikání a management v životním prostředí.
Matematické metody v ekonomii (MME)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Doc. Ing. Miroslav PÍŠKA, CSc. FSI VUT v Brně zodpovědný řešitel „Inovace studijních programů bakalářského, magisterského a doktorského studia.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Technická příprava výroby
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Výuka oboru DE. O bor O bor Dopravní elektroinženýrství a autoelektronika Odborná zaměření: Automobilová elektronika Elektrická trakce Sdělovací a zabezpečovací.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Obor Podniková ekonomika Ústav podnikové ekonomiky.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Jištění kvality technologických procesů
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Organizace a řízení logistiky
Katedra zbraní a munice
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Užití UV kamery pro průmyslové a medicínské aplikace
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava

Tvorba studijních programů pro obor PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ  ZMĚNY DOPROVÁZEJÍCÍ PŘECHOD OD PLÁNOVITÉHO K TRŽNÍMU HOSPODÁŘSTVÍ –ORIENTACE NA POTŘEBY TRHU –ZMĚNY V OBLASTI TECHNOLOGIÍ –ZMĚNY V OBLASTI TECHNIKY A VÝROBNÍCH ZAŘÍZENÍ –ZMĚNY V OBLASTI NÁSTROJŮ, NÁŘADÍ –ZMĚNY V OBLASTI ZAVÁDĚNÍ POČÍTAČOVÝCH PODPOR DO RŮZNÝCH ČINNOSTÍ VÝROBNÍCH SYSTÉMŮ –ZÁSADNÍ ZMĚNY Z HLEDISKA ŘÍZENÍ VÝROBNÍCH PODNIKŮ

Všechny tyto změny vyžadují i nový přístup k výchově vysokoškolských studentů, budoucích potencionálních pracovníků výrobních podniků, kteří se budou podílet na řízení ve funkční řídících útvarech.

Nutnost změn ve výchově vysokoškolských studentů a především také ve studijních materiálech Požadavky na změny ve výchově a studijních materiálech vyplývají: z výše uvedených změn vlivem vědeckotechnického pokroku ( změny technologií, nástrojů, nářadí i nástrojů v oblasti řízení ) –z požadavků výrobních podniků ( tyto požadavky byly i podnětem k založení úkolu INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU )

Požadavky na změny ve výchově a studijních materiálech vyplývají: –z výsledků a nejnovějších poznatků výzkumu vyplývajících z výzkumné a vývojové činnosti na všech úrovních ( základní výzkum, aplikovaný výzkum na světové evropské nebo národní úrovni řízený příslušnými institucemi ) –z hospodářské činnosti prováděné ÚSTAVEM PROJEKTOVÁNÍ ORAGANIZACE A EKONOMIKY STROJÍRENSKÉ VÝROBY pro průmyslové podniky –případě z dalších zdrojů podněcujících změny ve způsobu vzdělávání vysokoškolských studentů

Vliv uvedených změn a z nich vyplývajících požadavků na kvalifikaci budoucích pracovníků Činností zajišťující plynulý chod podniku jsou soustředěny do řídících funkčních útvarů a týkají se následujících oblastí:  řízení,  racionalizace výrobních procesů,  výrobní logistiky,  controllingu,  projektování a dalších.

Pokrytí požadavků na výuku studentů v zaměření technologický management Výše specifikované požadavky, tj. požadavky vědecko technického rozvoje, požadavky podniků na znalosti a dovednosti absolventů schopných pracovat v současných náročných podmínkách, a další uvedené okolnosti vedly k zavedení potřebného studijního zaměření tj. v současnosti existujícího pod názvem: TECHNOLOGICKÝ MANAGEMENT

Zavedení nového studijního oboru na FS, VŠB-TU Ostrava Stále se zvyšující nároky v oblasti řízení a projektování výrobních systémů byly podnětem k podání žádosti o zavedení nového samostatného oboru s názvem: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ

Předměty, které vyžadují zásadní změny z hlediska dalšího vývoje řízení a jsou předmětem řešení modulu PI  Organizace a řízení  Zakládání podniku a investování  Řízení výroby  Ekonomika řízení provozu  Racionalizace výroby

Pracovní tým zajišťující inovaci předmětů v modulu PI Garant pro modul PI: doc. Ing. Josef Novák, CSc. Řešitelé pedagogové:  doc. Ing. Miloslav Konečný, CSc.  Ing. Petra Kočiščáková, PhD. Řešitelé – studenti doktorského studia:  Ing. Petr Staškovan  Ing. Leo Novotný  Ing. Pavlína Šlampová  Ing. Petr Sobotík  Ing. Markéta Gregušová Řešitelé z průmyslové praxe:  Ing. Jan Hryzlák, CSc. - výrobní ředitel VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY a.s.  Ing. Miroslav Brož, PhD. - PRODECO  Ing. Josef Rožnovský - OSTROJ OPAVA a.s.

1)ÚVOD 2)CHARAKTERISTIKA VÝROBY A JEJÍ ŘÍZENÍ 3)CHARAKTER A TYP VÝROBY 4)VÝROBNÍ SYSTÉM, JEHO STRUKTURA, VNĚJŠÍ VZTAHY 5)ZÁSADY ORGANIZACE A ŘÍZENÍ VÝROBY 6)ORGANIZACE ŘÍZENÍ VÝROBY 7)NORMATIVNÍ ZÁKLADNA ORGANIZACE A ŘÍZENÍ VÝROBY 8)TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY 9)DALŠÍ SYSTÉMY UPLATŇOVANÉ V ŘÍZENÍ VÝROBY 10)METODY RACIONALIZACE VÝROBY 11)NÁKLADY PODNIKOVÉ ČINNOSTI

1)ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY SOUČASNÉ VÝROBY A ŘÍZENÍ 2)ROZDĚLENÍ VÝROBY DLE CHARAKTERU A TYPU 3)VLIVY NA VÝROBNÍ SYSTÉM 4)ROZBOR VÝROBNÍHO PROCESU 5)PRINCIP ORGANIZACE A ŘÍZENÍ PROSPERUJÍCÍHO PODNIKU 6)CHARAKTERISTIKA ORGANIZAČNÍCH STRUKTUR 7)NORMATIVNÍ ZÁKLADNA 8)TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY 9)PŘEHLED A CHARAKTERISTIKA ZÁKLADNÍCH POČÍTAČOVÝCH PODPOR V TPV 10)NEJNOVĚJŠÍ SYSTÉMY UPLATŇOVANÉ V ŘÍZENÍ VÝROBY 11)METODY RACIONALIZACE VÝROBY 12)TVORBA A VÝPOČTY ODVOZENÝCH NORMATIVŮ 13)NÁKLADY PODNIKOVÉ ČINNOSTI 14)METODIKY ŘÍZENÍ VÝROBY

Děkuji za pozornost.