Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sortiment nealkoholických nápojů
Káva Bc. Daniel Vančura.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Káva.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_343 Jméno autora:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_345 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potravinářské zbožíznalství
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 72

KávaKáva

Káva Kávou se rozumí upravená semena kávovníku rodu Coffea, který zahrnuje velké množství druhů a pochází z tropické Afriky.Kávou se rozumí upravená semena kávovníku rodu Coffea, který zahrnuje velké množství druhů a pochází z tropické Afriky. K největším světovým producentům kávy se řadí Brazílie (25 %), Kolumbie, Mexiko, Indie a Etiopie.K největším světovým producentům kávy se řadí Brazílie (25 %), Kolumbie, Mexiko, Indie a Etiopie. Kávou se rozumí upravená semena kávovníku rodu Coffea, který zahrnuje velké množství druhů a pochází z tropické Afriky.Kávou se rozumí upravená semena kávovníku rodu Coffea, který zahrnuje velké množství druhů a pochází z tropické Afriky. K největším světovým producentům kávy se řadí Brazílie (25 %), Kolumbie, Mexiko, Indie a Etiopie.K největším světovým producentům kávy se řadí Brazílie (25 %), Kolumbie, Mexiko, Indie a Etiopie.

Kávovník kávová zrnaJe stále zelená polotropická dřevina, (keř vysoký cca. 3 m) pěstovaná na plantážích pro semena (oválné pldy o velikosti cca. 1,5 cm), která se nazývají kávová zrna. Kávovník pochází z horských lesů v Etiopii. kávová zrnaJe stále zelená polotropická dřevina, (keř vysoký cca. 3 m) pěstovaná na plantážích pro semena (oválné pldy o velikosti cca. 1,5 cm), která se nazývají kávová zrna. Kávovník pochází z horských lesů v Etiopii.

Druhy kávovníků Na světové produkci se podílejí nejvíce tři druhy: kávovník arabský (Coffea arabica), –představuje cca 65 % světové produkce, –Arabský kávovník patří mezi nejkvalitnější druhy ve světovém měřítku. kávovník robusta (Coffea canephora), –podílí se na světové produkci z 30 % a jeho podíl se neustále zvyšuje, –káva robusta se používá do směsí, neboť má hořce trpkou chuť. kávovník liberijský (Coffea liberica), –pěstuje se v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají do kávových směsí. Na světové produkci se podílejí nejvíce tři druhy: kávovník arabský (Coffea arabica), –představuje cca 65 % světové produkce, –Arabský kávovník patří mezi nejkvalitnější druhy ve světovém měřítku. kávovník robusta (Coffea canephora), –podílí se na světové produkci z 30 % a jeho podíl se neustále zvyšuje, –káva robusta se používá do směsí, neboť má hořce trpkou chuť. kávovník liberijský (Coffea liberica), –pěstuje se v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají do kávových směsí.

Zpracování kávy Při výrobě kávy se z plodu odstraní dužnina a slupka, čímž se získá tzv. zelená káva. Zelená káva se většinou vyváží do pražíren v zemích určení, kde probíhá její další zpracování. Výrobek získaný pražením zelené kávy se nazývá pražená káva. Při výrobě kávy se z plodu odstraní dužnina a slupka, čímž se získá tzv. zelená káva. Zelená káva se většinou vyváží do pražíren v zemích určení, kde probíhá její další zpracování. Výrobek získaný pražením zelené kávy se nazývá pražená káva.

Význam kávy ve výživě Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek na náš nervový systém (při dávkách asi 0,03 až 0,05 g).Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek na náš nervový systém (při dávkách asi 0,03 až 0,05 g). Na rozdíl od čaje však kofein v kávě působí rychleji a výrazněji, ale jeho účinek také rychleji odezní.Na rozdíl od čaje však kofein v kávě působí rychleji a výrazněji, ale jeho účinek také rychleji odezní. Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje krevní tlak, muže dojít při nadměrném pití kávy k projevům neklidu, rozrušení a nesoustředění, případně poruchám spánku.Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje krevní tlak, muže dojít při nadměrném pití kávy k projevům neklidu, rozrušení a nesoustředění, případně poruchám spánku. Pravidelným pitím kávy dochází často k vytvoření závislosti na kofeinu.Pravidelným pitím kávy dochází často k vytvoření závislosti na kofeinu. Účinek kofeinu se zmírní přídavkem mléka či smetany do kávového nápoje.Účinek kofeinu se zmírní přídavkem mléka či smetany do kávového nápoje. Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek na náš nervový systém (při dávkách asi 0,03 až 0,05 g).Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek na náš nervový systém (při dávkách asi 0,03 až 0,05 g). Na rozdíl od čaje však kofein v kávě působí rychleji a výrazněji, ale jeho účinek také rychleji odezní.Na rozdíl od čaje však kofein v kávě působí rychleji a výrazněji, ale jeho účinek také rychleji odezní. Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje krevní tlak, muže dojít při nadměrném pití kávy k projevům neklidu, rozrušení a nesoustředění, případně poruchám spánku.Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje krevní tlak, muže dojít při nadměrném pití kávy k projevům neklidu, rozrušení a nesoustředění, případně poruchám spánku. Pravidelným pitím kávy dochází často k vytvoření závislosti na kofeinu.Pravidelným pitím kávy dochází často k vytvoření závislosti na kofeinu. Účinek kofeinu se zmírní přídavkem mléka či smetany do kávového nápoje.Účinek kofeinu se zmírní přídavkem mléka či smetany do kávového nápoje.

Druhy kávy Praženou kávu (zrnkovou i mletou) lze rozdělit na: jednodruhovou (např. Columbia) kávové směsi, (např. Standard, Harmonie, Mocca Royal aj.). dále poté na: káva bez kofeinu - ( káva se zbavuje kofeinu ze zelené kávy organickými rozpouštědly na hladinu 0,1 % hmotnosti kofeinu), instantní káva - (rozemletá pražená káva se vyluhuje pod tlakem horkou vodou. Výluh se zahustí a suší), instantní káva bez kofeinu, instantní káva ochucená (je ve formě granulí - prášku, vloček s přísadou sušeného mléka, sušené smetany, sacharózy, glukózy). Praženou kávu (zrnkovou i mletou) lze rozdělit na: jednodruhovou (např. Columbia) kávové směsi, (např. Standard, Harmonie, Mocca Royal aj.). dále poté na: káva bez kofeinu - ( káva se zbavuje kofeinu ze zelené kávy organickými rozpouštědly na hladinu 0,1 % hmotnosti kofeinu), instantní káva - (rozemletá pražená káva se vyluhuje pod tlakem horkou vodou. Výluh se zahustí a suší), instantní káva bez kofeinu, instantní káva ochucená (je ve formě granulí - prášku, vloček s přísadou sušeného mléka, sušené smetany, sacharózy, glukózy).

Kontrolní otázky 1.Co rozumíme kávou? 2.Popište druhy kávovníků a zpracování jejich plodů? 3.Popište význam kávy ve výživě? 4.Jaké druhy kávy rozeznáváme? 1.Co rozumíme kávou? 2.Popište druhy kávovníků a zpracování jejich plodů? 3.Popište význam kávy ve výživě? 4.Jaké druhy kávy rozeznáváme?

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN httpwww.sossou-spk.cz/esf/ckk.pdf ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN httpwww.sossou-spk.cz/esf/ckk.pdf