PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Implementace UR UR jako průnik tří pilířů rozvoje: ekonomického + sociálního + environmentálního Ekonomika Sociální soudržnost Environmentální.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 2. část: SYSTÉM A JEHO ZMĚNA.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Nové metodické trendy udržitelnosti
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
vedoucí pracovní skupiny
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
InSITE - between you and information Doporučení a možná řešení analýzy vzdělávacích potřeb v roce 2005 Hynek Rais, ředitel pro poradenství inSITE, s.r.o.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Aktivity CzT vůči TIC. VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ TIC Projekt: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti CR formou dalšího vzdělávání Program: OPLZZ Cíl = zvýšení úrovně:
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Ing. Veronika Dostálková MBA
Kabinet informačních studií a knihovnictví Brno FF MU
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV) FOTO Vladimír Dobeš Ředitel EMPRESS Vedoucí PS pro USV PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV)

Cíle PRACOVNÍ SKUPINY změna postojů společnosti tak, aby tyto postoje podporovaly udržitelnou spotřeby a výrobu (USV) realizace konkrétních projektů v oblasti USV podpora tvorby politik pro USV

Udržitelná spotřeba a výroba představuje nový trend integrace ekonomických, environmentálních a sociálních efektů 71% GŘ a CEO podniků v Česku považuje udržitelnou spotřebu a výrobu (USV ) za důležitou pro další rozvoj jejich podniků 90% z nich zároveň nedokáže popsat přesněji a podrobněji, co je USV a jaké nástroje pro integraci USV mají k dispozici Zdroj: Průzkum PWC 2012 Jak USV představit? Je ten úvodní slogan dostatečně výstižný a apelující? Jedná se o téma, o kterém se začíná hovořit a které nabízí nové možnosti zvyšování konkurenceschopnosti podniků – viz průzkum PWC od Zdeňka Prezentovat VH USV jako nástroj k přežití a překonání krize se nám zdá příliš silné. Spíše nástroj rozvoje a zvyšování konkurenceschopnosti a hodnoty podniku prostřednictvím Resource Efficiency / USV a souvisejících úspor / finanční efektivity. Pak tam může být poznámka, že v současné ekonomické situaci / krizi to podnikům může o to více pomoci. b) OPATŘENÍ PRO PŘEŽITÍ SUBJEKTU = komplexní diagnóza/test subjektu a návrhy pro zvýšení šancí na překonání krizí

ZAMĚŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINY USV v průmyslu pyramida řízení Potenciál pro vícenásobné efekty USV se může nacházet na všech úrovních podniku ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Fyzické úrovně Informační úroveň Řídící úrovně

ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN Vstupní hodnocení USV A) nejprve jsou identifikovány oblasti s největším potenciálem pro zlepšení Hodnocení aspektů UVS Oblasti klíčových změn ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY

B) teprve následně jsou jim přiřazeny nástroje Nástroj x Oblasti klíčových změn Nástroj x ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Nástroj A Nástroj x Nástroj B Nástroj x Nástroj x Nástroj x Nástroj C

Příklady referencí vstupního hodnocení USV Aperam Stainless Services & Solutions Tubes CZ, s.r.o., Ústí nad Labem Barum Continental, s.r.o., Otrokovice Beznoska, s. r. o., Kladno BRUSH SEM, s.r.o., Plzeň CARD CENTRUM a.s.,Praha Deltacol, s.r.o., Litovel DENSO MANUFACTURING CZECH s.r.o., Liberec ELEKTRO, výrobní družstvo v Bečově nad Teplou GERL textilní úpravna a barevna, s.r.o., Háje nad Jizerou Jan Fiala Cihelna Štěrboholy Logosign, a. s., Chrášťany Medifin, s.r.o., Praha Moravia Lacto, a.s., Jihlava Nemocnice Jihlava, p.o. PROGRESS OK, a.s., Přerov Teplárna Strakonice, a. s. TK Galvanoservis, s. r. o., Praha VEGE+ s.r.o., Praha Veletrhy Brno, a.s. (BVV) Kdo je ještě dobrý?

Řízení materiálových a energetických toků ve výrobě Nástroje pro zlepšení 1 Řízení materiálových a energetických toků ve výrobě ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY NÁSTROJE: Energetický audit anebo energetické řízení (monitoring a targeting) Environmentální manažerské účetnictví Čistší produkce Benchmarking Nové technologie

Komunikace se zainteresovanými skupinami Nástroje pro zlepšení 2 Komunikace se zainteresovanými skupinami ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY NÁSTROJE: Společenská odpovědnost Certifikace Značení Reporting

ZAINTERESOVANÉ SKUPINY Nástroje pro zlepšení 3 Systémy řízení ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY NÁSTROJE: Environmentální systémy řízení Integrované systémy řízení

Životní cyklus produktů Nástroje pro zlepšení 4 Životní cyklus produktů ZAINTERESOVANÉ SKUPINY STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY NÁSTROJE: Ekodesign Marketing Systém výrobek – služba Udržitelný design Konsensus design Řízení dodavatelského řetězce

Členové pracovní skupiny USV  Marie Tichá LCA, ekodesign CP – čistší produkce  Vladimír Kočí EPD EMA – envir. Manaž. účetnictví  Bohumil Černík CP, odpadové hospodářství EPD – envir. deklarace produktu  Remtová Květa Ekolabeling, vzdělávání BATs – nejlepší dostupné techniky  Viktor Třebický Ekostopa CSR – společenská odpovědnost  Hájek Miroslav EMA USV – udržitelná spotřeba a výroba  Alena Labodová CP, vzdělávání  Josef Pikálek Energetický audit, energetické řízení  Prášek Jan BATs  Jan Štejfa Systémy řízení, CP  Zdeněk Beránek Certifikace  Alena Plášková CSR  Petr Šauer Dobrovolné dohody  Alena Marková USV, politiky  Pavel Hrubý Zelené nakupování, ekoznačení, EMAS Pavel Růžička USV, dobrovolné nástroje Vladimír Dobeš USV, CP, vedoucí skupiny

Aktivity Osvěta a přenos informací (mj. prostřednictvím platformy EMPRESS.CZ) Realizace vstupního hodnocení USV a následných projektů v současné době se česká metodika vstupního hodnocení šíří do Itálie, Maďarska, Německa, Polska a Rakouska (v rámci projektu PRESOURCE jehož nositelem v ČR je ENVIROS, s. r. o.) Příprava projektu na omezení odpadu potravin

Realizace vstupního hodnocení USV a následných projektů Nabídka členům CBCSD Realizace vstupního hodnocení USV a následných projektů Integrace postupů USV do přípravy investic Optimalizace dodavatelského řetězce postupy USV

Děkujeme za pozornost a těšíme se na spolupráci!