OBCHŮDKY NA TENKÉM LEDĚ? VÝZVY A BARIÉRY DOBROČINNÝCH OBCHODŮ V ČESKÉ REPUBLICE Bakalářská práce Barbora Božková KES FSS MU Brno Termín odevzdání: Leden.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
Finanční možností svépomocných skupin
Principy sociálního podnikání
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Jak se pozná sociální podnik
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Tržní prostředí.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Neziskové organizace po LegislativaZměny v nabídce právnických osobSystematika právní úpravyNové právní institutyZměny v nadačním právuTransformace.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Autor bakalářské práce: Ondřej Netík Vedoucí bakalářské práce:Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent bakalářské práce:Mgr. Stanislav Křída České Budějovice,
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
„Jsme rovnocenní partneři“
Společensky odpovědné podnikání
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Výzva k předkládání žádostí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Malé a střední podnikání
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

OBCHŮDKY NA TENKÉM LEDĚ? VÝZVY A BARIÉRY DOBROČINNÝCH OBCHODŮ V ČESKÉ REPUBLICE Bakalářská práce Barbora Božková KES FSS MU Brno Termín odevzdání: Leden 2016 Kringloop - Afval is goud waard = Dobročinné obchody – Odpad má cenu zlata

DOBROČINNÉ OBCHŮDKY V ČESKÉ REPUBLICE  Koncept vychází z tzv. charity shops  Zakládány (většinou) NNO  U nás zhruba před deseti lety  V posledních letech „jako houby po dešti“  V Praze více než 10 x v Karlovarském kraji 1  Nejznámější: Praha – Dobročinný obchod Cesta domů, Charitní obchody Domova Sue Ryder; Brno – Nadační obchody Veronica Ostrava – Moment (Kola pro Afriku)  Téměř 20

PROČ DOBROČINNÉ OBCHŮDKY ZKOUMÁM? zajímavý zdroj příjmů pro neziskové organizace (Horne 1998) NNO s dlouhou a dobrou pověstí (zpráva o stavu věcí) sociální servis ekologičtější a „společensky příznivější“ alternativa k second handům Co to může přinést: práce může obohatit (akademickou i veřejnou) debatu o tomto specifickém úseku podnikání – zvýšit povědomí o DO i NNO potenciálně i prostor pro vznik platformy provozovatelů DO

ZDROJE INFORMACÍ PRO TEORETICKOU ČÁST Existence DO vychází z:  konceptu sociálního podnikání (ne/vědomě, ne/záměrně) – ekonomická a sociální noha (Kurková a kol. 2012)  heterodoxní ekonomie (včetně ekologické ekonomie) Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách Zákon č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Zákon č. 89/2012 Sb., nový občanský zákoník Zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech Zákon o sociálním podnikání Zahraniční literatura

JAK DOBROČINNÉ OBCHŮDKY ZKOUMÁM? Kritéria výběru:  kamenné prodejny, otevřené veřejnosti, pevná otvírací doba  primárním cílem není zisk, ale získání peněz na jinou činnost  funguje alespoň rok (od prosince 2013)  environmentální aspekt – reuse, recycle  lokálnost – práce s komunitou v místě  zaměstnávají dobrovolníky a/nebo lidi znevýhodněné na trhu práce

METODIKA VÝZKUMU, VÝZKUMNÉ OTÁZKY Strukturované rozhovory s provozovateli (vedoucí, PR pracovníci apod.), v kombinaci s přímým pozorováním a analýzou dokumentů (stanovy, výroční zprávy apod.) 1) Jaká je právní forma DO? 1a) Jak zvolená forma ovlivňuje činnost DO? 2) Jaká je organizační struktura provozující organizace? 2a) Jaký má tato struktura vliv na provoz DO?

PODOTÁZKY

PŘEDBĚŽNÉ ZÁVĚRY NA PŮLI CESTY „Každý pes jiná ves“– některé DO i samostatná právní subjektivita, jiné ne Často se učí za pochodu – stylem „pokus – omyl“ Problémy: Špatná informovanost veřejnosti Zaměstnanci Finanční udržitelnost DO v prvních letech Konkurence second handů Firemní donorství Česká daňová legislativa Kvalita zboží do prodeje Výzvy, návrhy a východiska: Platforma organizací PR – soustředit se na „obchodní značky“ Legislativní ukotvení DO pod sociálními podniky Daňové úlevy

DĚKUJI ZA POZORNOST. Foto:

ZDROJE A ODKAZY  Horne, S., 1998: Charity shops in the UK. International Journal of Retail & Distribution Management, roč. 26, č. 4, str. 155 – 161.  Kurková, G., Francová, P., 2012: MANUÁL: Jak založit sociální podnik. P3 – People, Planet, Profit, Praha 