Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Sociální zabezpečení v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření4.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Přijímání do pracovního procesu
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
KARLOVY VARY Ilona Kostadinovová
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 10. a 13. února 2012.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Právo sociálního zabezpečení
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
Karlovy Vary Ilona Kostadinovová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák

Obsah přednášky Pracovní právo a jeho prameny Účastníci PP vztahů a pracovní poměr Právo sociálního zabezpečení

Pracovní právo Prameny: Co neupravuje ZP, tak úprava v OZ Zákoník práce Typické pro pracovní právo je úprava kolektivními smlouvami nebo vnitřními předpisy Co neupravuje ZP, tak úprava v OZ Odchýlení od ZP, jen když to zákon výslovně nezakazuje, nebo pokud z povahy ustanovení nevyplývá, že se od ZP nelze odchýlit Lze se odchýlit smlouvou nebo vnitřním předpisem

Pracovněprávní vztahy Zásady pro PPV Zvláštní ochrana zaměstnance Uspokojivé a bezpečné pracovní podmínky pro výkon práce Spravedlivé odměňování zaměstnance Řádný výkon práce zaměstnance v souladu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele Rovné zacházení se zaměstnanci a zákaz jejich diskriminace

PPV Právní vztahy vznikající při výkonu závislé práce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli Individuální mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, kdy obsahem jsou práva a povinnosti Kolektivní vztahy, jejich subjektem jsou např. odbory Právní vztahy vznikající před vznikem PPV, např. výběrové řízení

Závislá práce Činnost, jež je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance Výlučně osobní výkon práce Výkon práce dle pokynů zaměstnavatele a jeho jménem Výkon práce za mzdu, plat nebo odměnu za práci Výkon práce v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele Výkon práce na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost

Základní PPV Pracovní poměr Právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr

Účastníci PPV Zaměstnanec F.O., jež dosáhne 15 let věku, avšak zaměstnavatel nesmí sjednat den nástupu do práce, kdy F.O. nemá ukončenou povinnou školní docházku Zaměstnavatel F.O. ,P.O. nebo stát (organizační složka) U F.O. můžete být zaměstnavatel od 18 let věku Odbory Mají právo jednat za zaměstnance např. v rámci kolektivního vyjednávání Mohou vstupovat do právních vztahů se zaměstnavatelem

Pracovní poměr (PP) Vznik Doba trvání PP Pracovní smlouvou Volbou Jmenováním Doba trvání PP Na dobu neurčitou, pokud nebyla sjednána doba trvání Dobu určitou, nesmí přesáhnout 3 roky a max. 2x

Pracovní smlouva Musí obsahovat Druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do práce Lze odstoupit, jen dokud zaměstnanec nenastoupil do práce Musí být uzavřena písemně Každá strana musí obdržet jedno vyhotovení pracovní smlouvy

Zkušební doba Je-li sjednána, tak nesmí být delší než 3 měsíce ode dne vzniku PP 6 měsíců ode vzniku PP z vedoucího zaměstnance Musí být sjednána písemně a nesmí být dodatečně prodlužována, kromě překážek v práci a dovolené Bez udání důvodu lze ukončit PP z obou stran ve zkušební době

Skončení PP Dohodou (písemná, dohodnutí dne) Výpovědí Okamžitým zrušením Zrušením ve zkušební době Uplynutím sjednané doby, když je PP na dobu určitou

Výpověď Písemně Zaměstnanec bez udání důvodu vs. Zaměstnavatel jen z důvodu v § 52 ZP Musí ten důvod být konkrétně vymezen Výpovědní doba běží nejméně 2 měsíce Př. Dáme výpověď dnes, kdy skončí PP?

Výpověď daná zaměstnavatelem Ruší se zaměstnavatel nebo jeho část Přemisťuje se zaměstnavatel nebo jeho část Stane se zaměstnanec nadbytečným(nutno prokázat) Pozbytí zdravotní způsobilosti Závažné porušená pracovních povinností

Okamžité zrušení PP Zaměstnavatel Zaměstnanec Zaměstnanec byl pravomocně odsouzen na dobu delší než 1 rok nebo pravomocně odsouzen na 6 m. v souvislosti s plněním pracovních úkolů Zaměstnanec porušil pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem Zaměstnanec Dle lékařského posudku nemůže konat práci a zaměstel. neumožnil přechod na jinou práci Nevyplacení mzdy nebo platu nebo jeho části do 15 dnů po splatnosti

Dohody Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti Rozsah práce nesmí být delší než 300 hodin za rok Dohoda o pracovní činnosti Může být, i když nebude přes 300 h. Nelze víc než 20h. týdně Zrušení dohodou, výpověď (v. doba 15 dní) Okamžité zrušení stejně jako pracovní poměr

Odměňování za práci Mzda Plat Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci za práci Plat U zaměstnanců, jež jsou zaměstnáni u zaměstnavatelů, jež navázáni na veřejné rozpočty

Právo sociální zabezpečení Sociální pojištění zdravotní pojištění Z vyměřovacího základu se odvádí 13,5 %. Jednu třetinu (tedy 4,5 %) hradí zaměstnanec, zbývající dvě třetiny (tedy 9 %) hradí zaměstnavatel ze svých prostředků. nemocenské pojištění úrazové pojištění důchodové pojištění penzijní připojištění Státní sociální podpora Sociální pomoc

Nemocenské pojištění Systém nemocenského pojištění je určen pro výdělečně činné osoby, které při ztrátě příjmu v případech tzv. krátkodobých sociálních událostí (dočasné pracovní neschopnosti z důvodu nemoci nebo úrazu či karantény, ošetřování člena rodiny, těhotenství a mateřství, péče o dítě) zabezpečuje peněžitými dávkami nemocenského pojištění. zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Zaměstnanci povinně, OSVČ dobrovolně 4 druhy peněžitých dávek, a to: Nemocenské Peněžitá pomoc v mateřství Ošetřovné Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství Vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění placeného zaměstnavateli zůstává nadále ve výši 2,3 %, zaměstnance 6,5 % z vyměřovacího základu

Důchodové pojištění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění Starobní, invalidní, vdovský a vdovecký, sirotčí Důchodový věk se neustále zvyšuje 21,5 % na důchodové pojištění odvádí zaměstnavatel

Státní sociální podpora zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře dávky: přídavek na dítě rodičovský příspěvek příspěvek na bydlení dávky pěstounské péče porodné pohřebné Orgánem je Úřad práce 1,2 % odvádí zaměstnavatel

Sociální pomoc Pomoc v hmotné nouzi zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi Dávkami, kterými se řeší pomoc v hmotné nouzi, jsou: příspěvek na živobytí doplatek na bydlení mimořádná okamžitá pomoc Orgánem je Úřad práce

Otázky???

Děkuji za pozornost

Literatura TOMANCOVÁ, SCHELLE K., SCHELLEOVÁ, I., HYNŠT, A.: Základy práva (nejen) pro školy. Jaroslava Tomancová a kolektiv. 1. vyd. Boskovice: ALBERT, 2007. 360 s. Právo. ISBN 80-73-26-110-3 Zákon č. 262/2006 Sb. Zákoník práce ve znění pozdějších předpisů http://www.mpsv.cz/cs/7 (nemocenské pojištění) http://www.mpsv.cz/cs/2 (státní sociální podpora) http://www.mpsv.cz/cs/5 (pomoc v hmotné nouzi)