Exotické ovoce Seminární práce Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Vytvořili nej borci z devítky…
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Exotické plody.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Zdroj obrazového materiálu
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Název rostliny: Papája obecná
Biosféra.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Tvrdolisté lesy V okolí Středozemního moře.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Subtropický podnebný pás
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Šablona III/2 Subtropická vegetace
Transkript prezentace:

Exotické ovoce Seminární práce Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje   Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje II. Citrusy, Kiwi III. Banány, Ananas IV. Fíky, Mango, Duran VI. Rambutan, Mochyně - Physalis, Papaya, Litchi VII. Mangostan, Karambola, Pithaya Červená

Exotické ovoce Exotické ovoce je dnes již běžně dostupné v našich obchodech. Moderní chladicí technika a rychlá doprava nám umožňuje těšit se z celé řady čerstvých plodů v našich klimatických podmínkách. Je ale i takové ovoce, které se dá zakoupit pouze na objednávku, protože jeho transport letadlem je zakázán a jinou dopravou je možné jej dovážet za specifických podmínek. Nejprve připomenu, co znamená slovo tropický a subtropický od kaď pochází exotické ovoce. Jako tropy označujeme pás kolem rovníku mezi obratníky Raka a Kozoroha.Je to oblast s horkým a vlhkým podnebím. Subtropy jsou potom územím mezi obratníky a mírným pásmem. Je zde teplé a suché podnebí. Z toho jasně vyplývá, že tropické a subtropické ovoce u nás volně neroste, protože je velmi náročné na teplo a sluneční svit. Vypěstovat se dá pouze ve vyhřívaných sklenících, například v Brně v botanické zahradě, ve sklenících u zámku Lednice nebo v Olomouci na výstavišti.

Citrusy Velmi oblíbeným a známým ovocem jsou citrusové plody, tzn.citrony, mandarinky, pomeranče a grepy.Toto ovoce lze vypěstovat i u nás v pokojových podmínkách, stačí zasadit pecičku a vyroste rostlina. Ta se však musí naroubovat (část plodící rostliny, tzv. roub, se přenese na jinou rostlinu), aby měla plody.Tímto způsobem jde doma vypěstovali citron, který váží až 320 g, tedy asi třetinu kilogramu. Citrusové plody obsahují hodně vitamínu C.U nás kupujeme citrusy dovezené hlavně z Řecka nebo ze Španělska .

Kiwi Z Nového Zélandu se do Evropy dostalo kiwi. Bylo pojmenováno podle ptáka, který je národním symbolem Austrálie. Kiwi je plodem aktinidie, opadavé dřevité liány (rostlina, která není schopná vzpřímeného růstu bez opory). Kiwi je žádané pro sladkost plodů, vysoký obsah vitamínu C, dobrou chuť a použitelnost v kuchyni - jí se čerstvé, jako zavařenina, dává se do zmrzliny nebo do salátů, suší se jako křížaly.

Banány Podle světových statistik jsou nejoblíbenějším ovocem banány. Jsou lehce stravitelné, a tak se hodí i pro malé děti nebo při dietě. Banánovníky jsou až 15 m vysoké rostliny a plody se vyvíjí z květů. Banány (bobule) se trhají ještě zelené, dozrávají postupně cestou nebo až v obchodě. Měli bychom však vědět, že banány nikdy nemáme uchovávat v ledničce. K nám se dovážejí hlavně banány z Jižní nebo Střední Ameriky.

Ananas   V tropických a nejteplejších subtropických oblastech celého světa se pěstují ananasy, které jistě již každý měl na svém stole. Z růžice listů vyrůstá jedlý dužnatý ananas lahodné, šťavnaté a sladko-kyselé chuti. Má navíc vynikající vůni a obsahuje řadu minerálních látek a enzym Bromelin, který podporuje trávení. Pro svůj vzhled zdobí ovocné mísy ve svém původním stavu, ale i oloupaný, nakrájený a připravený ke konzumaci.Některé odrůdy mívají plody výjimečně až 7 kg těžké. I u nás doma můžeme vypěstovat ananas, pokud zasadíme vrcholovou růžici zakoupeného plodu. Rostlině se však musí věnovat maximální péče.

Fíky   Součástí mikulášské nadílky bývají často i datle a fíky. Datle jsou významnou složkou potravy velké části světa, hlavně v severní Africe. Plody jsou dužnaté bobule, které - jen tak pro zajímavost - obsahují 30% vody, 50% cukrů, bílkoviny, tuky a vitamíny. Jejich využití je velmi široké. Konzumují se čerstvé nebo lisované, ze sušených se mele mouka. Drcenými semeny se krmí zvířata, z listů se vyrábí koše a rohože. Fíky se používají především čerstvé, zhotovují se z nich však i džemy nebo alkoholické nápoje, některé druhy se suší a k nám se dovážejí zejména lisované.

Mango Z Asie, především z Indie, se k nám dostalo mango, velký zeleno-žluto-červený šťavnatý plod s množstvím různých vitamínů. Jí se čerstvé, konzervované nebo zpracované na šťávy a džusy. Protože toto ovoce se u nás přece jenom tak často nekupuje, měli bychom být informováni o tom, že při konzumaci manga se nesmí pít alkohol nebo mléko. V opačném případě si můžeme způsobit i vážné žaludeční potíže.

Durian Opravdu výjimečné ovoce, jehož vůně je velice specifická a omezuje jeho transport z Jihovýchodní Asie. Chutná po smetaně, jahodách a smažené cibulce zároveň. Místními lidmi v Jihovýchodní Asii je milováno. Toto ovoce se jí většinou syrové, dužina se však používá i k výrobě zákusků, zmrzlin, sušenek a bonbonů. Na pohled je durian ovoce s tlustou slupkou zelenožluté barvy, pokrytou ostrými trny, od nichž je odvozen jeho název. (Možná by mohlo toto ovoce někomu připomínat náš kaštan.) Po otevření slupky najdeme v plodu velká semena, obalená speciální vrstvou smetanově bílé až tmavožluté pudinkové hmoty.

Litchi V našich obchodech se častokrát setkáte i s tímto ovocem. Kdo je nezná, neví, že pod slupkou s drsným povrchem, kterou musíme oloupat vždy těsně před použitím, najdeme bílou sladkou dužinu připomínající chutí hroznové víno. Litchi je drobné ovoce, velikostí i tvarem mírně připomínající plody angreštu, jen ta slupka je očividně jiná - tvrdá a drsná, oranžově až růžově zbarvená.

Papaya Ovoce má zelenou až žlutou slupku v závislosti na zralosti, je menší a tvarem připomíná velkou hrušku. Jeho oranžová dužina s velkým počtem semen se jí syrová - semena se však musí před konzumací odstranit. Papaya se přidává do ovocných salátů.

Mochyně - Physalis Toto ovoce má osvěžující sladkokyselou chuť. Používá se k přípravě ovocných salátů, dezertů, kompotů, džemů, ale i likérů a kandovaného ovoce.

Rambutan Drobné a velice zajímavé ovoce - jeho slupka, která se velice snadno sloupne, je pokrytá velkým množstvím měkkých a poměrně dlouhých "vlásků". Rambut znamená v indonéštině vlas. Dužina tohoto ovoce je bílá a sladká.

Exotické ovoce Konec