Druhy daní Daně FO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1110Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1116Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Zálohy na daň Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Daň darovací Darování majetku =
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1153Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:
EVIDENCE DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1115Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Slevy na dani a sazby.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1109Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1156Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1112Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Zamezení dvojího zdanění
LEASING. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1295Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma:Leasing Jméno autora:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1111Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
1 Daňový systém v SRN V Praze, dne I. Německý daňový systém 1. Druhy daní a právní formy 2. Daňová povinnost 3. Zdanění fyzických osob.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Podniková ekonomika.
Daňový systém v SRN V Praze, dne
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Výnosy nezahrnované do ZD
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výsledek hospodaření před zdaněním
Transkript prezentace:

Druhy daní Daně FO

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1105 Ročník: 4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Druhy daní Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová Vytvořeno dne: 7. 2. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky s daňovou soustavou.

Typy daní DANĚ PŘÍMÉ důchodové DPFO DPPO majetkové darovací dědická z nemovitostí z převodu nemovitosti silniční NEPŘÍMÉ DPH (univerzální) spotřební daň (selektivní) k ochraně životního prostředí Ze zemního plynu Z pevných paliv Z elektřiny

DPPO a DPFO DPFO DPPO podléhají zdanitelné příjmy jednotlivců Pět dílčích základů daní DPPO Přímá daň Odvádí ti se sídlem v ČR

Daň z nemovitosti, darovací, dědická podle polohy pozemků a staveb příjem obce Dědická a darovací Při bezúplatné nabytí majetku Odvislá od hodnoty a příbuzenského vztahu

Z převodu nemovitosti, silniční Při úplatném převodu Základem jsou cena nebo ocenění Sazba 3% ze základu daně Silniční daň Je-li vozidlo užíváno pro podnikání nebo SVČ

DPH, spotřební, ekologická Nepřímá Při dodání zboží, poskytování služeb, převodu nemovitosti Spotřební Nepřímá selektivní Jen určité výrobky (pivo, víno, tabák) Ekologická Kvůli ochraně ŽP Zemní plyn, elektřina, pevná paliva

Daň z příjmu FO Platí všichni, kdo mají příjmy podléhající dani Živnostníci Zaměstnanci Pronajímatelé Zahrnují se sem i hvězdy dětských filmů či nezletilí laureáti hodnotných cen

Typy poplatníků Poplatníci DPFO Poplatníci s neomezenou daňovou povinností (daňoví nerezidenti) Čech pracuje tři měsíce v Německu Poplatníci s omezenou daňovou povinností (daňoví rezidenti) Němec pracuje u nás tři měsíce

Typy poplatníků Poplatníci s neomezenou daňovou povinností Lidé s trvalým pobytem (nebo pobytem > 183 dní) Tuzemské i zahraniční příjmy Mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění Poplatníci s omezenou daňovou povinností Bez trvalého pobytu (nebo < 183 dní) Jen tuzemské příjmy

Předměty daně Různé typy příjmů (5 typů) v jedné dani příjmy Ze závislé činnosti a funkční požitky (§6 ZDP) Z podnikání a jiné SVČ (§7 ZDP) Z kapitálového majetku (§8 ZDP) Z pronájmu (§9 ZDP) Ostatní příjmy (§10 ZDP)

Zápočet pohledávek a závazků při prodeji zboží nebo služeb Povaha příjmů příjmy Peněžní Hotovost Převod nepeněžní Zápočet pohledávek a závazků při prodeji zboží nebo služeb

Výjimky Předmětem daní nejsou: Příjmy z dědictví Příjmy z darů (mimo rámec závislé činnosti) Půjčky Úvěry

Osvobození od daně z příjmů z prodeje Nemovitého majetku Rodinný dům, byt > 2 roky bydliště > 2 roky od vyřazení z obchodního majetku Nebytové prostory (chaty, garáže) >5 let od nabytí > 5 let od vyřazení z obchodního majetku Movitého majetku Většina věcí osvobozena Nejsou osvobozeny Vozidla, lodě, letadla (< 1 rok od nabytí) Věci zahrnuté od obchodního majetku (< 5 let od vyřazení) Ostatní Přijaté náhrady škody Přijaté dotace

Otázky (vyhledejte v zákoně 586/1992 Sb.) Jaké rozlišujeme daně? Kdo platí silniční daň? Jak dělíme poplatníky DPFO? Je byt koupený před rokem při prodeji osvobozen od daně? Kdy je PC v obchodním majetku osvobozen při prodeji od daně? Přímé a nepřímé Provozovatelé vozidel určených k podnikání Poplatníci s omezenou a neomezenou daňovou povinností Ne Při prodeji nejméně pět let po vyřazení ze soupisu majetku

Zdroje Zákon o účetnictví (č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů) Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.)