Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:"— Transkript prezentace:

1

2 Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová Vytvořeno dne: 3. 4. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky s problematikou oceňování zásob v souladu se zákonem o účetnictví a vyhláškou 500/2002 Sb.

3 - 1. vlastními náklady výroby - - takto se oceňují zásoby, které si podnik sám vyrobí - 2. pořizovací cenou - - cena pořízení + náklady spojené s pořízením - 3. reprodukční cenou - - cena, kterou stanoví soudní znalec odhadem a používá se při počízení zásob darem nebo při nalezení zásob při inventuře

4 přeprava externí (vyúčtování jinými účetními jednotkami) přepravné interní (vyúčtované jako vnitropodniková služba) clo provize pojistné při přepravě náklady na zpracování materiálu montáž DPH u neplátce

5 1. Ocenění FIFO 2. Ocenění LIFO 3. Ocenění v cenách zjištěných váženým aritmetickým průměrem

6 „První do skladu, první ze skladu“ (tj. First In, First Out) – výdeje se oceňují postupně od nejstarší zásoby k zásobě novější podle toho, jak se materiál postupně ze skladu odebírá.

7 - LIFO, tj last in first five – zakázáno

8 - Je nutné počítat nejméně jednou za měsíc. a) Vážený průměr proměnlivý b) Vážený průměr periodický

9 - pokaždém novém přírůstku určitého druhu materiálu se zjišťuje i nový průměr

10 - Průměr se nezjišťuje po každém jednotlivém přírůstku materiálu, ale vypočítá se jediný průměr za určité období ne delší než 1 měsíc. Takto zjištěná pořizovací cena se použije pro ocenění vydaného materiálu v dalším období

11  Jak se zásoby oceňují  Jakou cenu použijete pro oceňování nakupovaných zásob  Je součástí PC u plátce DPH i DPH

12  Pořizovací cena, vlastní náklady, reprodukční cena  Pořizovací cena  Ne


Stáhnout ppt "Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:"

Podobné prezentace


Reklamy Google