KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Palestina.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bible 6. ročník.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Literatura hebrejská BIBLE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Matoušovo evangelium.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_11_Vánoce Téma: Vánoce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Starověká Palestina.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

JAKÉ JSOU SYMBOLY KŘESŤANSTVÍ? …připomíná Ježíšovu smrt

Ichthys (ΙΧΘΥΣ, ryba) Pro tento symbol existují dvě vysvětlení: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Ichthys.svg/360px-Ichthys.svg.png UŽITEČNÝ ODKAZ: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/135992-krestanstvi Pro tento symbol existují dvě vysvětlení: Řecké slovo Ichthys je zkratkou pro vyjádření Ježíš Kristus, Syn Boží, Spasitel Ježíš nazýval svých dvanáct učedníků rybáři lidí

KOHO KŘESŤANÉ UCTÍVAJÍ? křesťanství je monoteistické náboženství (věří v jednoho Boha) křesťané jej nazývají také jako Hospodina Bůh nemá žádnou konkrétní podobu Bůh stvořil svět Jaký jiný druh náboženství existuje? Znáte konkrétní příklady? Znáte protiklad slova monoteismus?

VZNIK NOVÉHO NÁBOŽENSTVÍ základem křesťanství je židovství jeho počátky se datují do 4. desetiletí po Kr. křesťanskou posvátnou knihou je Bible Zjistěte, z jaké doby pocházejí nejstarší knihy Starého zákona… …a kdy byla vytištěna první Bible (předtím ji ručně opisovali mniši v klášterech).

KDY SE CO STALO? Jak si tyto knihy představujete? Naznačte na časové ose, ze které doby pocházejí nejstarší knihy Starého zákona, první tištěná Bible a kdy vzniklo křesťanství. Počátek našeho letopočtu – rok narození Ježíše Krista Jedná se o velmi staré knihy, tehdy se psalo na pergamen, používalo se brko… První tištěné knihy byly velké, měly krásně zdobené a drahé obaly. Jak si tyto knihy představujete? Nakreslete je do pracovního listu nebo do sešitu. NEJSTARŠÍ KNIHY PRVNÍ TIŠTĚNÁ BIBLE

BIBLE Bible je označována též jako Písmo svaté či Kniha knih. První část tvoří Starý zákon, druhou Nový zákon. První tištěnou knihou se v roce 1455 stala latinská verze bible. Byla dílem německého vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Bible.malmesbury.arp.jpg/800px-Bible.malmesbury.arp.jpg Zpět

Starý zákon Starý zákon je sbírkou spisů o izraelském lidu (Hebrejích). Začíná stvořením světa a dále sleduje dějiny židovského národa. Psán je převážně hebrejsky. Hliněné džbány, které byly nalezeny u Mrtvého moře, obsahovaly téměř úplnou verzi Starého zákona z doby kolem roku 50 př. Kr. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/UPennE3074.jpg Zpět

Skládá se ze čtyř Řídí se jím židé i křesťané částí: Tóra (Pentateuch) historické spisy mudroslovné knihy prorocké knihy Řídí se jím židé i křesťané http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Tora_JMW.jpg/800px-Tora_JMW.jpg

Nový zákon Popisuje život, skutky, smrt a vzkříšení Ježíše Krista Je sepsán řecky Ježíš a jeho učedníci http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Icon_Tatiana_Chirikova_02_09.jpg/800px-Icon_Tatiana_Chirikova_02_09.jpg

Nový zákon - pokračování 27 knih Nového zákona se dělí do čtyř skupin: Evangelia (Matoušovo, Markovo, Lukášovo, Janovo) skutky apoštolů listy zjevení Janovo V Bibli najdete podobenství, pokuste se přijít na to, co tento výraz znamená. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Paul_Apostle.jpg

JEŽÍŠ KRISTUS Ježíš se narodil v Betlémě, jeho matka Marie a otčím Josef se schovali ve chlévě, Ježíšek spal v jeslích. Jeho narození zvěstoval anděl Páně pastýřům, ti hned spěchali poklonit se Spasiteli, také jej ohlašovala různá znamení, např. betlémská hvězda. Kdo se také přišel Jezulátku poklonit a které dary mu donesl? Narození- Betlém obrázek- otázka Tři králové

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/The_visit_of_the_wise-men.jpg/506px-The_visit_of_the_wise-men.jpg Tři králové Ježíši, podle Bible novému Židovskému králi, se přišli poklonit tři mudrci a přinesli mu tehdy velmi cenné dary: zlato, kadidlo a myrhu.

˚ JEŽÍŠUV ŽIVOT Téměř celý svůj život pobýval v Nazaretu. Ve věku třiceti let byl pokřtěn Janem Křtitelem. Poté začal kázat židům v Palestině nové učení založené na judaismu, ovšem s mnoha novými prvky. Byl znám jako učitel a uzdravovatel. Vybral si dvanáct učedníků – apoštolů, putoval s nimi po zemi, konal zázraky a hlásal příchod „božího království“ na zemi. Měl přinést spásu jim i ostatnímu světu. Předpovídal svou smrt, proto uspořádal poslední večeři se svými dvanácti učedníky.

SMRT A ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Jeden z nich, Jidáš, však Ježíše zradil, vydal jej židovské veleradě a ta ho kvůli rouhání odevzdala do rukou Římanům. Byl odsouzen k smrti na kříži - mučednickou smrtí vykoupil lidstvo. OBRÁZKY Proč se říká „Kristova léta“? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Gustave_dore_crusades_gerard_of_avesnes_exposed_on_the_walls_of_asur.jpg

Čtyřicet dní po smrti vstoupil do nebes. Zemřel asi ve 33 letech, proto se věku okolo třiceti říká „Kristova léta“. Třetího dne po své smrti vstal z mrtvých a zjevil se svým 10 učedníkům. Čtyřicet dní po smrti vstoupil do nebes. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Ascension_%28J%C3%A9rusalem%29.jpg DATUM+NÁZEV+PŘÍLEŽITOST+PRŮBĚH Chrám nanebevstoupení Tuto kapli z 12. století postavili křižáci. Stojí na místě, kde podle pověstí vstoupil Ježíš na nebesa.