Zahraniční zkušenosti se zálohami ozbrojených sil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Advertisements

Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
NATO.
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Organizace spojených národů
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Soustava veřejných rozpočtů II.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Organizace Státní správy
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Tato prezentace byla vytvořena
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Valná hromada CACE Česká asociace konzultačních inženýrů Možnosti účasti členů CACE na projektech EBRD (založeno na oficiální návštěvě EBRD v.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
MILNÍKY ČESKÉ BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY V LETECH 1990 – 2009
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
EVROPSKÁ UNIE.
Místo a úloha AZ ve struktuře AČR ( možná varianta) Seminář k aktivním zálohám – brigádní generál Ing. Miroslav Žižka.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
MINISTERSTVO OBRANY ČR. REDUKCE AGEND V RESORTU MO, SDÍLENÍ AGEND V RÁMCI VEŘEJNÉ SPRÁVY 3. duben 2012 Ministr obrany Alexandr Vondra Zástupce náčelníka.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Digitální učební materiál
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Mezinárodní organizace
Úvod, základní principy a cíle
Pěší rota aktivních záloh při KVV
Pěší rota aktivních záloh při KVV
STĚŽEJNÍ TÉMATA POKOS Obrana státu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Příprava občanů k obraně státu …
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Zahraniční zkušenosti se zálohami ozbrojených sil mjr.(AZ) Ing.Arnošt Líbezný Asociace záložních brigád CIOR VP - CZE Vážení páni poslanci, pane ministře, Dovolte abych se představil…jsem příslušníkem Aktivních záloh Vojenské policie, předsedou Asociace záložních brigád a oficiálním zástupcem záloh v CIOR. 22.9.2011 NATO Unclassified

Obsah Vztah Severoatlantické aliance k zálohám Směrnice NATO-MC CIOR NRFC Zálohy v zahraničí a jejich vývoj Podpora záloh Závěr 22.9.2011 NATO Unclassified

NATO Uznává a respektuje nezadatelné právo každého členského státu na tvorbu, přípravu, výcvik, udržování a použití záloh Dokumenty upravující vztah mezi vojenským výborem (MC) a výbory: MC 248/1 - mezi NATO a CIOR MC 392 - mezi NATO a NRFC MC 441/1 - Rámcová politika NATO k zálohám Memorandum o porozumění mezi CIOR a NRFC Vzhledem k tomu, že ve většině armád dochází ke změnám tak i tyto dokumenty, kdy některá ustanovení jsou již přežitá, procházejí v současné době revizí a budou aktualizovány 22.9.2011 NATO Unclassified

NATO – organizační struktura I přesto, že dochází k jejich revizi bude i nadále zachován onen trojůjelník NATO- CIOR-NRFC a jeho funkčnost posílena 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR Confédération interalliée des officiers de réserve Interallied Confederation of Reserve Officers Mezispojenecká konfederace záložních důstojníků www.cior.net nepolitická, nevládní a nezisková organizace, která se věnuje spolupráci mezi národními sdruženími důstojníků v záloze Podpora politiky NATO a pomoc při uskutečňování cílů aliance Udržování styků s vojenskými orgány a jednotlivými velitelstvími a štáby NATO I přesto, že CIOR je de jure důstojnickou organizací, v současné době probíhá proces analýzy jak vstřebat do svých struktur rezervy bez ohledu na hodnost. De facto však vyvýjí činnost ve prospěch všech záloh. 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR – historie a současnost Založena v listopadu 1948 Zakládající členové: Sdružení důstojníků v záloze zemí Belgie, Francie a Nizozemí V současné době sdružuje všechna existující sdružení důstojníků v záloze členských států NATO + 2 asociovaní členové (Jižní Afrika, Moldávie) – celkem 34 Více jak 1.300.000 důstojníků v záloze 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR - členství Jediný representant z každého státu - členy jednotlivých národních sdružení jsou aktivní civilisté, občané pracující v obchodě, průmyslu, školství a vědě, politice a jiných odvětvích profesionálního života a vedle toho plní úkoly důstojníků v záloze. ČR zastupuje oficiálně od roku 2009 Asociace záložních brigád Česká republika je členem CIOR od roku 1999 kdy se stala členem NATO. Původnímu zástupci v CIOR bylo odebráno doporučení MO, které je podmínkou členství a Na základě nového doporučení MO z prosince 2007 byla Asociace záložních brigád delegována do CIOR. Oficiálně pak byla přijata za řádného člena na 62.letním kongresu v roce 2009 v Sofii. 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR - členství Tito lidé mohou přispívat k lepšímu chápání bezpečnosti a obranné problematiky mezi širokou veřejností a rovněž poskytnout svoje občanské schopnosti a zkušenosti pro plnění úkolů záložních sil NATO 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR – výbory Univerzální: Výbor Obranných postojů a bezpečnostních otázek (DEFSEC) Výbor Vojensko-Civilní spolupráce (CIMIC) Výbor styku s veřejností (PA) Právní výbor (LEGAL) Ostatní: Výbor Partnerství pro Mír (PfP & Outreach) Výbor jazykové akademie (CLA) Výbor zimního semináře (Seminar) Výbor mladých záložních důstojníků (Young Reserve Officers) Výbor vojenských soutěží (MILCOMP) K naplňování cílů vytváří CIOR pracovní výbory-komise, které zpracovávají podklady z jednotlivých oblastí činnosti a předkládají výsledky své práce pravidelně presidiu CIOR. Několik aktivit ve spolupráci s CIOR proběhlo v uplynulých letech i v ČR – např. Jazyková akademie či anglický Refresher Course Seminář mladých důstojníků Příslušníci našich AZ se také účastní na akcích či kurzech pořádaných CIOR či členskými organizacemi v zahraničí 22.9.2011 NATO Unclassified

CIOR CIMIC Databáze znalostí Možnost využití záloh a jejich specifických znalostí zejména v oblastech a činnostech, které jsou pro profesionální armádu nerentabilní Kurzy CIMIC/PSYOPS - BALTJOLDS 2011, XII/2011, Bydgoszcz, PL, PSYOPS Centre - projekt na zřízení mobilního výcvikového týmu pro CIMIC/PSYOPS – v řešení Jen na ukázku z činnosti jednoho výboru vybírám 22.9.2011 NATO Unclassified

NATO School Oberramergau, Německo Kurzy NATO Reserve Forces Integration Course (Code: NS M5-39) NATO Senior Reserve Officers Course (Code: M5-76) CIOR se také podílí na kurzech v Oberramergau 22.9.2011 NATO Unclassified

National Reserve Forces Commitee NRFC National Reserve Forces Commitee www.nato.int/nrfc Vznikla v roce 1981 Složena z národních zástupců zodpovědných za záložní síly členských států NATO Za ČR se zasedání účastní SPS MO 22.9.2011 NATO Unclassified

„Rezervy jsou dnes důležitější více než kdykoli předtím“. Zálohy v zahraničí Britská studie publikovaná letos v červenci zdůrazňuje význam rezerv – doslovně takto: „Rezervy jsou dnes důležitější více než kdykoli předtím“. A jak je to se zálohami v zahraničí? Např. čerstvá britská studie…. 22.9.2011 NATO Unclassified

Efektivní rovnováha může a musí přinést finanční úspory. Zálohy v zahraničí Britská vláda schválila plán změny poměru ze stávajícího 90:10 (aktivní vs.rezervy) na poměr 70:30 v roce 2020 a k tomu investice do záloh ve výši dalších 10mld.£ (ke stávající kapitole RESERVY v rozpočtu MO ve stejném období). Efektivní rovnováha může a musí přinést finanční úspory. V letošním červenci došlo k ukončení povinné základní vojenské služby také v Německu a i tam se nyní zpracovává nový koncept záložních sil 22.9.2011 NATO Unclassified

Zálohy v zahraničí UK, AUS, CAN, FR a USA deklarovali ve výboru NATO, že při nasazení záložní jednotky v zahraniční operaci 1x za 5let ušetří MO 40-60% nákladů při stejně velké jednotce složené z pravidelných vojáků. 22.9.2011 NATO Unclassified

Zálohy plní všechny úkoly kromě speciálních operací. Zálohy v zahraničí Úkoly, které zálohy plní : Obrana a ochrana státního území – tzv.Homeland security Civilně vojenská spolupráce - CIMIC Kolektivní obrana v rámci NATO Prevence mezinárodních konfliktů a management Účast ve vojenských operacích v rámci EU Záchranné a evakuační operace (vybrané) Spolupráce a kooperace Humanitární pomoc v zahraničí Zálohy plní všechny úkoly kromě speciálních operací. Národní i mezinárodní mise 22.9.2011 NATO Unclassified

Zálohy v zahraničí Druhy záloh: Záloha sil Teritoriální, územní zálohy Všeobecná záloha (mobilizační, válečná) 22.9.2011 NATO Unclassified

Zálohy v zahraničí Druhy záloh 18 Záloha sil Teritoriální zálohy Všeobecná záloha Na teritoriálních velitelstvích Bezpečnostní a podpůrné jednotky Všechny zálohy neurčené k plnění úkolů, které jsou generálně určené pro vojenskou službu Teritoriální styčné jednotky Na velitelstvích stálých sil Vytvářené jednotky Zálohy jsou i na jednotlivých velitelstvích – jsou povolaní, ale slouží jako zálohy Důležité pro obraz záložáka na veřejnosti, jeho uznání a také vzor pro ostatní zálohy Např. v UK, CAN, AUS, či USA jsou i záložní generálové co normílně slouží již roky… 22.9.2011 NATO Unclassified 18

Podpora záloh Daňové úlevy – pro zálohy i jejich zaměstnavatele Přednost při získávání místa ve státní správě UK, CAN, US, GER a další – ve státní správě je každý záložák, dále jen ženy a služby neschopní se tam mohou dostat spolu s nimi. Zdravý muž, který není záložák je vskutku vyjímka. Oceňování zaměstnavatelů státem za to, že vytvářejí příznivé pracovní podmínky pro zálohy (netýká se státní správy – tam je to povinnost) Pokud bychom srovnávali jednotlivé systémy v různých státech, lze říct že daňové úlevy jsou zcela běžné 22.9.2011 NATO Unclassified

„TWICE THE CITIZEN“ „DVAKRÁT OBČANEM“ Asociace záložních brigád Rooseveltova 23 161 05 Praha 6 azb@azb-cz.org www.azb-cz.org Facebook Děkuji za pozornost 22.9.2011 NATO Unclassified