Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha 10. 6. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA NA NAŠÍ ŠKOLE ANEB FYZIKA POD LUPOU
Advertisements

Christina Bočáková 3. ročník
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Cesta ke kvalitě v praxi
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Didaktické prostředky
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Rozhodovací procesy.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Jak (ne)zprotivit fyziku (ne)nadaným studentům
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Západočeská univerzita v Plzni
Případová studie Seminář 2014.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Úvod Zhodnocení realizace cílů projektu z pozice českého partnera Jméno:doc.Ing.Milan Mikoláš,Ph.D. Instituce:VŠB –TU Ostrava Ostrava
Struktura bakalářské práce
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
ACH/PVCH – Projektová výuka v chemii. Název projektu: Co oko v řece nevidí? realizace: Střední průmyslová škola mlékárenská v Kroměříži maturitní ročník,
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Evropský projekt vzdělávání pedagogických pracovníků Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Institut Celoživotního Vzdělávání
Didaktické prostředky
Obecná didaktika ÚVOD.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Jméno učitele | číslo kurzu
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Setkání kariérových poradců
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha

 Jana Šedová  Marcela Burešová  František Kopecký  Miroslava Katzerová  Zástupci Synthesia a.s.

 Návrh pedagogického konceptu pro praktickou výuky více orientovanou na praxi  Vypracování jednotek učení (ve spolupráci s podniky)  Ověření v praxi (pracoviště v podniku a ve škole)

1. Výběr prací pro obor Aplikovaná chemie a Provozní chemik 2. Vypracování dvou pedagogických konceptů praktické výuky pro obor ApCH a jednoho pro obor Provozní chemik 3. Zadání pracovního úkolu orientovaného na praxi - pro studenty a instrukce pro učitele 4. Hodnocení v podniku 5. Kritéria pro hodnocení

 Východisko ◦ Práce z učebních plánů pro laboratorní cvičení  Aplikovaná chemie ◦ Měření viskozity glycerolu v kosmetickém vzorku dvěma metodami ◦ Stanovení 9-anthracen karboxylové kyseliny (9-ACA) titrací ve finálním produktu při výstupní kontrole  Provozní chemik ◦ Měření pH vodného roztoku Akarditu (N,N-difenyl-N- methylmočovina)

 2 pro obor Aplikovaná chemie  1 pro učební obor Provozní chemik  Členění konceptu  Úvodní část – typ a obor vzdělání, počet hodin výuky pro danou práci  Výsledky jednotek učení – popis znalostí, dovedností a kompetencí  Fáze výukového procesu – zadání a analýza úkolu, teorie, kontrola a hodnocení praktického provedení a výsledků

 Formulace úkolu orientovaného na praxi s vazbou na průmysl  Pracovní kroky  Úkol a jeho analýza  Přístroje, zařízení a chemikálie  Postup  Zhodnocení výsledků  Odborné znalosti, dovednosti, kompetence  Jejich výčet pro jednotlivé pracovní kroky  Popis vazby na přírodní vědy (teoretický úvod)  Technologický kontext (popis a funkce měřicích přístrojů)

 Formulace úkolu orientovaného na praxi  Vazba na průmysl  Přístroje a chemikálie  Pracovní postup  Zhodnocení výsledků

 Měření viskozity glycerolu v kosmetickém vzorku dvěma metodami  Pracoviště: laboratoř fyzikální chemie  odpoledne  2 studenti 3. ročníku  Stanovení 9-anthracen karboxylové kyseliny (9-ACA) titrací ve finálním produktu při výstupní kontrole  Pracoviště: VÚOS, a.s., laboratoř CETA (Centrum ekologie, toxikologie a analytiky)  dopoledne  1 student 3. ročníku  Hodnotitelé  Anke Menning, SBG Dresden  Ines Unverricht, TU Dresden

 Měření pH vodného roztoku Akarditu (N,N-difenyl-N- methylmočovina)  Pracoviště: Synthesia, a.s., laboratoře SBU Organická chemie  dopoledne  1 student 3. ročníku  Hodnotitelé  Anke Menning, SBG Dresden  Ines Unverricht, TU Dresden

 Nedostatek času  Podrobnější školení k tvorbě konceptu a JVU a ke kritériím hodnocení  Němčina jako pracovní jazyk

 Větší zapojení podniků ◦ Výběr prací ◦ Podrobná formulace pracovního úkolu se zabudovaným problémem  Větší samostatnost studentů při práci  Diskuze o úkolu  Plánování a organizace činností  Návrh řešení problému  Zhodnocení výsledků, kontrola

 Jasný popis znalostí, dovedností, kompetencí  Zřetelná hodnotící kritéria  Využití „prostojů“ při práci  Přenositelnost mezi školami  Změna stylu výuky  Vytvoření náročné časově i organizačně

Děkuji za pozornost Miroslava Katzerová Střední průmyslová škola chemická Pardubice Poděbradská Pardubice