JUDr. Jaroslav Stránský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška – pracovní právo Institut pro veřejnou správu 21
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Právní vztahy.
Právo na duševní a tělesnou integritu
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Ustavení a vznik.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B13_Subjekty_pracovněprávních_vztahů AutorIng. Věra Štverková.
Základní právní předpisy
Komanditní společnost
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
JUDr. Jaroslav Stránský
Jak správně vést evidenci pracovní doby
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
vedoucí odštěpného závodu
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Občanské právo hmotné. Pojem  souhrn právních norem, které upravují majetkové vztahy fyzických a právnických osob,  majetkové vztahy mezi těmito osobami.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
1© Rödl & Partner Mgr. Václav Vlk | Konference Nové soukromé právo | Zástupce kolektivního statutárního orgánu vůči zaměstnancům (ve.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Práva a povinnosti mezi manželi
Základní pojmy právní – podzim 2016
Pracovně právní vztahy
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Postup při zřizování obchodní společnosti
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Transkript prezentace:

JUDr. Jaroslav Stránský Nový občanský zákoník v pracovněprávních vztazích Část 3: Osoby, právní osobnost a svéprávnost Jednání za právnické osoby JUDr. Jaroslav Stránský © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Osoby a jejich druhy Osoba je ústředním pojmem soukromého práva. Soukromoprávní vztahy probíhají mezi osobami. Práva může mít a vykonávat jen osoba. Povinnost lze uložit jen osobě a jen vůči ní lze plnění povinnosti vymáhat. Osoby existují: Fyzické Právnické 2 2

Osobnost a svéprávnost Místo dosavadní způsobilosti k právům a povinnostem: právní osobnost Místo dosavadní způsobilosti k právním úkonům: svéprávnost Úprava osobnosti i svéprávnosti bude obsažena přímo v NOZ i pro osoby v postavení zaměstnance a zaměstnavatele 3 3

Zaměstnanec a zaměstnavatel § 6 ZP: Zaměstnancem je fyzická osoba, která se zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu. § 7 ZP: Zaměstnavatelem je osoba, pro kterou se fyzická osoba zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu. 4 4

Osobnost a svéprávnost fyzické osoby § 23 NOZ: Člověk má právní osobnost od narození až do smrti. § 30 NOZ: Plně svéprávným se člověk stává zletilostí. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku. Před nabytím zletilosti se plné svéprávnosti nabývá přiznáním svéprávnosti, nebo uzavřením manželství. Svéprávnost nabytá uzavřením manželství se neztrácí ani zánikem manželství, ani prohlášením manželství za neplatné. § 31 NOZ: Má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, he způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku. 5 5

Osobnost a svéprávnost zaměstnance § 34 NOZ: Závislá práce nezletilých mladších než patnáct let nebo nezletilých, kteří neukončili povinnou školní docházku, je zakázána. Tito nezletilí mohou vykonávat jen uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za podmínek stanovených jiným právním předpisem. Výkon umělecké, kulturní, reklamní nebo sportovní činnosti dítěte upravuje zákon o zaměstnanosti. 6 6

Osobnost a svéprávnost zaměstnance § 35 NOZ: (1) Nezletilý, který dovršil patnáct let a ukončil povinnou školní docházku, se může zavázat k výkonu závislé práce podle jiného právního předpisu. (2) Zákonný zástupce nezletilého, který nedosáhl věku šestnáct let, může rozvázat jeho pracovní poměr nebo smlouvu o výkonu práce zakládající mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem obdobný závazek, pokud to je nutné v zájmu vzdělávání, vývoje nebo zdraví nezletilého, způsobem stanoveným jiným právním předpisem. 7 7

Zrušení pracovního poměru zákonným zástupcem § 56a ZP: (1) Zákonný zástupce nezletilého zaměstnance, který nedosáhl věku 16 let, může okamžitě zrušit pracovní poměr nezletilého zaměstnance, pokud je to nutné v zájmu vzdělání, vývoje nebo zdraví tohoto zaměstnance. K platnosti okamžitého zrušení pracovního poměru nezletilého zaměstnance podle věty první se vyžaduje přivolení soudu. (2) Zákonný zástupce je povinen doručit stejnopis okamžitého zrušení pracovního poměru a přivolení soudu nezletilému zaměstnanci. 8 8

Právnická osoba Právnická osoba je umělý organizační útvar vytvořený člověkem. § 118 NOZ: Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku. § 126 odst. 1 NOZ: Právnická osoba vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku. 9 9

Jednání za právnickou osobu Za právnickou osobu musí vždy jednat zástupce. § 161 NOZ: Kdo právnickou osobu zastupuje, dá najevo, co ho k tomu opravňuje, neplyne-li to již z okolností. Kdo za právnickou osobu podepisuje, připojí k jejímu názvu svůj podpis, popřípadě i údaj o své funkci nebo o svém pracovním zařazení. § 163 NOZ: Statutárnímu orgánu náleží veškerá působnost, kterou zakladatelské právní jednání, zákon nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci nesvěří jinému orgánu právnické osoby. 10 10

Jednání za právnickou osobu § 164 odst. 3 NOZ: Má-li právnická osoba s kolektivním statutárním orgánem zaměstnance, pověří jednoho člena statutárního orgánu právním jednáním vůči zaměstnancům; jinak tuto působnost vykonává předseda statutárního orgánu. § 166 NOZ: (1) Právnickou osobu zastupují její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci; přitom rozhoduje stav, jak se jeví veřejnosti. Co je stanoveno o zastoupení právnické osoby zaměstnancem, platí obdobně pro zastoupení právnické osoby jejím členem nebo členem jiného orgánu nezapsaného do veřejného rejstříku. (2) Omezení zástupčího oprávnění vnitřním předpisem právnické osoby má účinky vůči třetí osobě, jen muselo-li jí být známo. 11 11

Souběh funkce statutárního orgánu a pracovního poměru Nový občanský zákoník ani nový zákon o obchodních korporacích nepřevzal stávající § 66d obchodního zákoníku (pověření obchodním vedením). Krajně nejistá se opět stává otázka tzv. souběhu funkce statutárního orgánu a pracovního poměru, ve kterém má zaměstnanec společnost řídit. 12 12

Zastoupení § 436 odst. 1 NOZ: § 437 odst. 1 NOZ: Kdo je oprávněn právně jednat jménem jiného, je jeho zástupcem; ze zastoupení vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému. Není-li zřejmé, že někdo jedná za jiného, platí, že jedná vlastním jménem. § 437 odst. 1 NOZ: Zastoupit jiného nemůže ten, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy zastoupeného, ledaže při smluvním zastoupení zastoupený o takovém rozporu věděl nebo musel vědět. 13 13

Děkujeme za pozornost. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.