KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_50_Internet_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Advertisements

Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Hromadná korespondence, makro
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hromadná korespondence
– pokročilejším funkce. Seznam Ukládání do adresáře.
Elektronická komunikace
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Provedení autorizované Ověření provedení autorizovanékonverze Úvodní kurz k problematice datových schránek eGON centrum HOLEŠOV provedení autorizované.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Elektronická pošta Název školy
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
Uživatel počítačové sítě
Elektronická pošta Informatika 5. třída.
Ivana Topolová VŠE v Praze
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Kontakty Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – elektronická pošta Jak vytvořit vlastní ZDARMA?
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Organizace elektronické pošty v Gmailu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Inf Elektronická komunikace
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
iFIS*WebMailer Průvodce produktem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Datové referáty Apstr4.
Elektronická pošta.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 E-mail Autor: Mgr. Aleš Kozák

E-mail Služba může být poskytnuta v rámci hostingu (většinou se pak jedná o firemní email) nebo prostřednictvím služeb (email.cz, seznam.cz, centrum.cz, gmail.com, …) Přístup k e-mailu můžeme realizovat pomocí poštovního klienta (MS Outlook, Mozilla ThunderBird, …, klienti na mobilních telefonech, pocket PC, …) nebo prostřednictvím webového rozhraní tzv. web mailu (webmail Horde, Squirrelmail, … centrum.cz, seznam.cz, gmail.com prostřednictvím jejich webů).

E-mail Máme-li firemní email (lze použít také pro soukromé emaily například na seznamu, gmailu, …), pak můžeme nastavit klienta (MS Outlook, ThuderBird, …). Spustíme program (přes nabídku start) a podle návodu poskytovatele mailové služby nastavíme program (POP3/IMAP, SMTP, uživatelské jméno, heslo, kódování). Tyto údaje získáme od našeho správce (až na uživatelské jméno a heslo, jsou to údaje veřejné a většinou jsou napsány na webu s nápovědou pro uživatele). POP3 nebo IMAP – máme-li možnost výběru (i při registraci mailové adresy) volme službu IMAP. IMAP – synchronizuje poštu mezi všemi připojenými PC a serverem POP3 – jen poštu vyzvedne (ze serveru smaže) – stáhnu jen do jednoho PC, nebo nastavíme ponechání pošty na serveru – stáhneme do více PC, ale musíme schránku složitěji udržovat

E-mail SMTP – je server, který se stará o odesílání pošty, tento server je na každé síti jiný a adresu tohoto serveru musíme zjistit od poskytovatele internetu (provider). Pro moji adresu ales.kozak@tul.cz bude jiný SMTP na půdě TUL a jiný u mě doma. Uživatelské jméno – je přiřazeno správcem (např. na TUL) nebo si jej volíme sami. Při volbě vlastního jména se snažíme použít jednoznačný název. U veřejných mailových služeb již může být naše jméno obsazeno. Heslo – by mělo mít délku větší než 8 znaků, se zastoupením malé i velké abecedy, číslic a symbolů. Pomůže nám mnemotechnická pomůcka: JKR_HP6-pdk (J.K. Rowlingová, Harry Potter 6. díl, Princ dvojí krve) Zabezpečení pomocí SSL, TLS, … je nastaveno ze strany poskytovatele mailové služby, naše nastavení musí být totožné, jinak přihlášení nebude fungovat. Př. návodů: http://liane.tul.cz/cz/Elektronická_pošta http://napoveda.seznam.cz/cz/nastaveni-outlook-expressu.html http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=cs&answer=13287

E-mail Chceme-li si zvolit vlastní službu, pak máme na výběr z řady poskytovatelů, mezi nejznámější patří Centrum, Seznam a Gmail (Google). U těchto (a dalších poskytovatelů) si můžeme založit emailovou schránku zdarma. Spustíme si internetový prohlížeč (FireFox, Explorer, Opera, …) Zadáme adresu služby – např. gmail.com Klikneme na tlačítko „Vytvořit účet“. Vyplníme registrační formulář. Uživatelské jméno si volíme (ověřuje se dostupnost jména, to je vždy unikátní). Po úspěšné registraci již máme vytvořený účet, ke kterému máme přístup pomocí našeho jména a hesla (to zadáváme vždy po zobrazení stránky www.gmail.com nebo mail.google.com). Pozn. Adresa bude automaticky přesměrována na https://www.google.com/accounts/... Tohoto přesměrování se nezalekněte, vše je v pořádku.

Doručená pošta Doručená pošta se nám zobrazí jako první otevřená složka ihned po přihlášení. Poštu si můžeme třídit pomocí filtrů, jedním ze základních filtrů je nastaven jako ochrana proti spamu. Tato pošta je buď označena pozměněným nápisem v předmětu zprávy (vyznačeno slovy ***SPAM***), nebo je tato pošta zařazena do samotné složky. Ve složce s poštou vždy bude zobrazen výpis, ve kterém vidíme jméno odesílatele, (název) předmět zprávy, případně část obsahu. Kliknutím na e-mail se nám zobrazí jeho obsah Po levé straně vidíme složky, které jsou v naší schránce (doručená pošta, odeslaná pošta, koncepty, spam, …), další si můžeme vytvořit podle potřeby.

Píšeme e-mail Chceme-li napsat e-mail, použijeme tlačítko „nová zpráva“ nebo „Napsat e-mail“. Komu: adresa@domena.cz (adresát) Kopie: další adresy, jedná-li se o hromadný mail. Při doručení vidí uživatelé adresy ostatních, kterým byl email také doručen. Skrytá kopie: adresy se nezobrazují ostatním (př. komunikace s klientem přeposlaná vedoucímu). Předmět: věcný a stručný (doporučuje se psát bez diakritiky). Samotný text zprávy, píšeme podle tradičních zvyklostí (oslovení, …)

Další akce s e-maily Chceme-li zareagovat na příchozí email, využíváme možnosti odpovědět případně odpovědět všem. Pomocí výše zmíněných voleb se nám otevře editor pro psaní nové zprávy, u kterého bude přiřazen email předchozí (citovaný text). Při odpovědi bude reakce zaslána pouze odesílateli. Při odpovědi všem bude email zaslán i ostatním příjemcům, kteří byli uvedeni v kopii emailu (obdrželi původní mail se mnou). Přeposlat email – otevře okno pro psaní nové zprávy s textem přeposlaného mailu, ten můžeme okomentovat a poslat adresátovi, který tento mail ještě neviděl.

Gmail E-mail na Googlu seskupuje jednotlivé dopisy ve skupiny (tzv. vlákna) na základě předmětu e-mailu. Př.: Adresát mi napíše reakci na můj e-mail, tato se mi nezobrazí jako samostatná zpráva, ale jako přidružená zpráva ke zprávě první (napsané mnou). Toto se děje i s reakcí dalších lidí, kterým byl dopis určen. Při otevření této „mailové diskuse“ se mi zobrazí poslední reakce. Chci-li si přečíst předchozí e-mail - kliknu na hlavičku daného mailu a tento se mi zobrazí. S ohledem na tento způsob seskupování pošty se skrývá část e-mailu s citovaným textem, který je automaticky přeposílán s odpovědí.

Složky/štítky Většina emailů používá systém složek. Dopisy můžeme do složek třídit. Jeden e-mail však může být jen v jedné složce, chceme-li jej zařadit do více složek musíme pak vytvářet jeho kopie (příkazem kopírovat do složky) Gmail používá systém tzv. štítků pomocí štítků označujeme jednotlivé maily. Jeden email může mít i více štítků (nejedná se potom o kopii, jen o označení). Na první pohled se zdá být systém štítků velice podobný systému složek. V levém panelu nalezneme pod výpisem složek/štítků příkaz pro správu složek/štítků Zde můžeme vytvářet nové štítky/složky, mazat je přejmenovávat je, apod.

Složky/štítky Máme-li otevřen email, můžeme mu přiřadit štítek. Jednomu mailu můžeme přiřadit více štítků, přičemž se stále jedná jen o jeden email. (U složek se takto vytváří kopie mailů, ty pak zaberou více místa ve schránce.) Při přesouvání mezi štítky dojde k odstranění štítku původního a označení štítkem novým. Pomocí nastavení Gmailu lze zapnout štítek Prioritní pošty, která se třídí podle několika různých kritérií, tyto můžeme sami ovlivnit postupným upřednostňováním nových mailů.