Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání"— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 obecně Následující metoda má obecnou platnost a lze ji použít takřka ve všech aplikacích. Kopírování tohoto typu bude vysvětleno na příkladech textu a obrázku v malování, lze jej také použít pro kopírování a přesouvání souborů a složek.

3 Kopírování Funkce kopírování je v podstatě příkaz pro počítač, že si má na chvíli něco zapamatovat (zkopírovat obsah do tzv. schránky). Kopírovaný obsah si pamatuje do doby, než je tento obsah nahrazen novým obsahem (kopírováním nového). Některé aplikace umožňují zapamatování si více obsahů. Schránka se vyprázdní při restartu nebo vypnutí počítače!

4 Kopírování – postup Nejprve musíme označit obsah, který má být kopírován do schránky. Kopírování lze provést pomocí klávesové zkratky CTRL + C Nebo pomocí menu ÚPRAVY -> KOPÍROVAT. Kopírovat můžeme i přes nabídku vyvolanou pravým tlačítkem myši.

5 Vkládání – postup Nejprve musíme umístit kurzor na pozici, kam se má kopírovaný text vložit. Vložení lze vyvolat pomocí klávesové zkratky CTRL + C Nebo pomocí menu ÚPRAVY -> VLOŽIT. Také vkládání lze provést přes nabídku vyvolanou pravým tlačítkem myši.

6 Příklady Kopírování lze vyzkoušet na následujících příkladech:
Kopírování textu z internetu do Wordu. Kopírování obrázku z internetu do Wordu nebo malování. Kopírování textu z jednoho dokumentu do druhého. Kopírování obrázku z malování do textového dokumentu.

7 Pokročilé vkládání Potřebujeme-li využít automatických úprav při vkládání kopírovaného obsahu, můžeme využít funkce VLOŽIT JINAK. Tato funkce nám například umožní vložit pouze text bez formátování (například při kopírování z internetu nám odstraní odkazy, apod.) Tato funkce se často používá v textových editorech, prezentacích a tabulkách. V MS Office 2007 (2010) je tato volba vyznačena pomocí ikonek.

8 Funkce vyjmout Funguje stejně jako funkce kopírovat.
Navíc po sobě smaže zdrojový výběr (zůstává uchován jen v paměti). Funkci vyjmout lze vyvolat zkratkou CTRL + X a obdobnými postupy jako kopírování. POZOR! Při použití funkce vyjmout je v danou chvíli obsah pouze ve schránce, pokud obsah schránky přepíšeme (kopírováním/vyjmutím dalšího obsahu), pak se původní obsah nenávratně ztratí.

9 Kopírování a přesouvání myší
Kopírování a přesouvání lze provést také pomocí myši. Tažení označeného obsahu (textu/obrázku/…) lze provést pomocí levého i pravého tlačítka myši (pravé vyvolá nabídku s výběrem kopírovat/přesunout). Přidržením klávesy CTRL při tažení pomocí levého tlačítka myši se provede kopírování daného obsahu. Při kopírování pomocí myši z jednoho (maximalizovaného) okna do druhého lze použít následující postup: Označený obsah tažením přesuneme na ikonu cílového okna na hlavním panelu – vyčkáme na maximalizaci druhého okna (tlačítko myši nepouštíme). Po maximalizaci pokračujeme standardním způsobem.


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání"

Podobné prezentace


Reklamy Google