Pojem a význam právní metodologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Právní vztahy k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Občanské právo - zásady
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Oceňování věcných břemen
Právo jako filozofický pojem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B18_Věcné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníBřezen.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Obchodní závazkové vztahy
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Občanské právo procesní
Norma, právo, forma zákonů
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Mezinárodní obchodní transakce
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Umístění síťové infrastruktury v cizí nemovitosti Věcná břemena
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
Vlastnictví.
JUDr. Jaroslav Stránský
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Oceňování věcných břemen OCMB David Slavata. Definice Věcné břemeno je právní vztah ze kterého vyplývá právo na určité plnění na straně jedné a povinnost.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Věcná práva k věci cizí v občanském zákoníku
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
2. Správní trestání a správní delikty
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Spoluvlastníctví. § 1115 (1): Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky § 1116: Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Název vzdělávacího materiálu
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Správní právo procesní
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Pojem a význam právní metodologie Filip Melzer

Několik příkladů místo úvodu § 151n OZ 1964: „Věcná břemena omezují vlastníka nemovité věci (…) tak, že je povinen něco trpět, něčeho se zdržet, nebo něco konat.“ Je možné zřídit věcné břemeno, které by spočívalo v povinnosti vlastníka nemovitosti zdržet se prodeje této nemovitosti? MS Praha, 33 Ca 217/94 (ADN. 95/2:43) § 1257 odst. 1 NOZ § 1761 NOZ

Může oprávněný držitel disponovat (zcizit, zřídit zástavní právo) s drženou věcí? NS: 22 Cdo 536/2000 § 996 NOZ § 130 odst. 2 OZ 1964: „Nestanoví-li zákon jinak, má oprávněný držitel stejná práva jako vlastník, zejména též právo na plody a užitky z věci po dobu oprávněné držby.“ § 123 OZ 1964: „Vlastník je v mezích zákona oprávněn předmět svého vlastnictví držet, užívat, požívat jeho plody a užitky a nakládat s ním.“

Zahrnuje pojem nemožnosti plnění ve smyslu § 2006 i tzv Zahrnuje pojem nemožnosti plnění ve smyslu § 2006 i tzv. subjektivní nemožnost plnění? § 2006: „Stane-li se dluh po vzniku závazku nesplnitelným, zaniká závazek pro nemožnost plnění. Plnění není nemožné, lze-li dluh splnit za ztížených podmínek, s většími náklady, s pomocí jiné osoby nebo až po určené době.“

§ 603 OZ 1964: předkupní právo (1)Předkupní právo ukládá povinnost pouze tomu, kdo slíbil věc nabídnout ke koupi. (2) Předkupní právo lze dohodnout i jako věcné právo, které působí i vůči nástupcům kupujícího. Smlouva se musí uzavřít písemně a předkupní právo se nabývá vkladem do katastru nemovitostí. Nekoupil-li prodávající věc nabídnutou kupujícím, zůstává mu zachováno předkupní právo i vůči jeho právnímu nástupci. (3) Bylo-li předkupní právo porušeno, může se oprávněný buď na nabyvateli domáhat, aby mu věc nabídl ke koupi, anebo mu zůstane předkupní právo zachováno. Vztahuje se § 603 odst. 3 OZ i na obligační předkupní právo?

Lze držet i nájemní právo? § 988 Lze držet i nájemní právo? (1) Držet lze právo, které lze právním jednáním převést na jiného a které připouští trvalý nebo opakovaný výkon. (2) Osobní právo není předmětem držby ani vydržení. Kdo však vykonává osobní právo poctivě, je oprávněn své domnělé právo vykonávat a hájit.

Problém subsumpce Vychází z logického pravidla, podle kterého to, co platí o každém prvku určité množiny, platí i o specificky o kterémkoli z nich. O každém prvku množiny P platí, že je-li p, má být q. Je dáno p1, které je prvkem P, Z toho vyplývá závěr: má být q. Knapp, V.: Teorie práva, Praha 1995, m.č. 449n. Aplikace obecné právní úpravy na konkrétní skutkový stav

Základní příčiny právních problémů Neurčitost, nejasnost jazyka Rozpory v právním řádu Logické rozpory Hodnotové rozpory Obsahově neurčité právní principy Možnost diskrece orgánu aplikujícího právo

Co je to právní argumentace? Argumentace ve věcech právních Argumentace ve věcech skutkových Procesní teorie (nauka o dokazování)

Právní metodologie jako normativní nauka Právní metodologie zkoumá, jakým způsobem má být interpretován a aplikován právní předpis, resp. právo. Nejde tedy o sociologický přístup, který zkoumá např. jak soudci argumentují, jaké argumenty působí na jejich rozhodování.

Základní přístupy k právní metodologii Kognitivní teorie Skepticismus, nonkognitivismus, explikativní teorie práva Smíšené teorie Který přístup je správný? Viz úvodní výklady k právní metodologii.

Které argumenty jsou v právním diskursu přípustné Které argumenty jsou v právním diskursu přípustné? Na příkladu služebnosti. Proti zákazu zcizení v podobě služebnosti: „Na přednášce to říkal profesor XY, který má vynikající renomé.“ „Soudy již tak rozhodují.“ „Vyplývá to z povahy věci.“ „Neodpovídá to duchu zákona.“ „V praxi to tak funguje.“ „Smyslem právní úpravy věcných břemen (služebností) je zajistit hospodářské využití cizí nemovitosti. V případě zákazu jejího zcizení však oprávněný nemovitost hospodářsky nevyužívá.“

Opačné tvrzení pak lze zdůvodnit například těmito argumenty: „V textu tohoto ustanovení se nerozlišuje, čeho se má vlastník zatížené nemovitosti zdržet. Zdržení se tedy může vztahovat na cokoli.“ „Dělba státní moci soudům zakazuje právo tvořit.“ „Nelze judikovat contra legem.“ „Máňa říkala, že to není směroplatné.“

Požadavky kladené na právní argumenty Mají se možná nejvíce opírat o právní řád – koherence s právním řádem Význam právní ontologie, pojmu práva! Racionalita Srov. § 10 odst. 2 NOZ: „Není-li takové ustanovení, posoudí se právní případ podle principů spravedlnosti a zásad, na nichž spočívá tento zákon, tak, aby se dospělo se zřetelem k zvyklostem soukromého života a s přihlédnutím k stavu právní nauky i ustálené rozhodovací praxi k dobrému uspořádání práv a povinností.“