Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Výroba kvasného lihu a destilátů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
Alkoholy a Fenoly.
technologie využití biomasy
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukry Sacharidy, glycidy.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
výroba piva – kvašení a dokvašování
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
ALKOHOLY A FENOLY II..
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Škrob a výrobky ze škrobu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sacharóza – výroba cukru
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Potravinářské zbožíznalství
Význam a výskyt sacharidů
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené cukerné, zcukřené zápary nebo z částečně zkvašeného či nezkvašeného macerátu

Suroviny k výrobě lihu Suroviny cukernaté obsahují hlavně glukosu, fruktosu a sacharosu, příp.jiný přímo zkvasitelný cukr. Ze zemědělských produktů tam patří především ovoce, dále cukrovka, z potravinářských výrob jsou to hlavně výrobní zbytky, především melasa a dextroner. Suroviny škrobnaté obsahují polysacharid škrob, který je nutno nejdříve přeměnit na zkvasitelný cukr. Patří sem brambory, obiloviny a zbytky z potravinářského průmyslu. Suroviny lignocelulosové tvoří sulfitové výluhy a hydrolyzáty dřeva.

Výroba lihu ze škrobnatých surovin Příprava zápary – rozlišují se dva základní způsoby: tlakový (pařákový) a beztlakový způsob. V posledních letech převažuje beztlakový způsob (brambory se rozmělní a obilí pomele na částice 0,4-2 mm, nejlépe za mokra. Rozmělněná surovina se zahřívá na 65 °C nebo 90-95 °C (při použití termostabilní alfa-amylasy) za přídavku enzymů, kdy dochází k zmazovatění a ztekucení škrobu. Zcukření probíhá v zapařovací kádi při teplotě 55-65 °C, vytvořená tzv. sladká zápara, upravená na sušinu 16-18 °Bx se pak ochladí na zákvasnou teplotu 12-15 °C.

Kvašení trvá obvykle 48-72 hodin a rozeznávají se 3 etapy kvašení: Kvašení probíhá v uzavřených kvasných tancích (bioreaktorech), jako zákvas jsou nejlepší kvasinky získané z čistých lihovarských kultur Kvašení trvá obvykle 48-72 hodin a rozeznávají se 3 etapy kvašení: rozkvašování – rozmnožování kvasinek, asi 20-25 h, zápara již obsahuje 4-5 % alkoholu, cca 40 % cukru je prokvašeno hlavní kvašení – kvašení maltosové, klesá sacharizace, stoupá obsah alkoholu a teplota dokvašování – kvašení dextrinové

Destilace zralé zápary jíž se získává líh, je založena na různé těkavosti a tenzi par destilujících složek Při destilaci odcházejí nejprve nízkovroucí těkavé složky (úkap), tvořené těkavými estery a aldehydy, pak následuje hlavní podíl (jádro) a nakonec se v destilátu objevují vysokovroucí složky (dokap), obsahující vyšší alkoholy a těkavé mastné kyseliny, tvořící nepříjemně páchnoucí přiboudlinu.

Alkoholovou výtěžností se rozumí množství vyrobeného lihu vyjádřeno ve stupních (litrech) absolutního tj. 100% lihu vztaženo na 100 g zpracované suroviny (někdy se udává na 100 kg sušiny). Výpalky jsou zbytky zápary po oddestilování lihu Oxid uhličitý (CO2) z kvasných plynů Lihovarské kvasnice

Plnící linka www.preiss.cz

Plnící linka www.preiss.cz

Výroba lihu z melasy Zpracování je jednodušší než u škrobnatých surovin, poněvadž sacharosa je kvasinkami zkvasitelná. Melasa má mít sušinu 80 % a obsahovat 50 % sacharosy. příprava zápary zakvašování zápary destilace prokvašené zápary