Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené cukerné, zcukřené zápary nebo z částečně zkvašeného či nezkvašeného macerátu
Suroviny k výrobě lihu Suroviny cukernaté obsahují hlavně glukosu, fruktosu a sacharosu, příp.jiný přímo zkvasitelný cukr. Ze zemědělských produktů tam patří především ovoce, dále cukrovka, z potravinářských výrob jsou to hlavně výrobní zbytky, především melasa a dextroner. Suroviny škrobnaté obsahují polysacharid škrob, který je nutno nejdříve přeměnit na zkvasitelný cukr. Patří sem brambory, obiloviny a zbytky z potravinářského průmyslu. Suroviny lignocelulosové tvoří sulfitové výluhy a hydrolyzáty dřeva.
Výroba lihu ze škrobnatých surovin Příprava zápary – rozlišují se dva základní způsoby: tlakový (pařákový) a beztlakový způsob. V posledních letech převažuje beztlakový způsob (brambory se rozmělní a obilí pomele na částice 0,4-2 mm, nejlépe za mokra. Rozmělněná surovina se zahřívá na 65 °C nebo 90-95 °C (při použití termostabilní alfa-amylasy) za přídavku enzymů, kdy dochází k zmazovatění a ztekucení škrobu. Zcukření probíhá v zapařovací kádi při teplotě 55-65 °C, vytvořená tzv. sladká zápara, upravená na sušinu 16-18 °Bx se pak ochladí na zákvasnou teplotu 12-15 °C.
Kvašení trvá obvykle 48-72 hodin a rozeznávají se 3 etapy kvašení: Kvašení probíhá v uzavřených kvasných tancích (bioreaktorech), jako zákvas jsou nejlepší kvasinky získané z čistých lihovarských kultur Kvašení trvá obvykle 48-72 hodin a rozeznávají se 3 etapy kvašení: rozkvašování – rozmnožování kvasinek, asi 20-25 h, zápara již obsahuje 4-5 % alkoholu, cca 40 % cukru je prokvašeno hlavní kvašení – kvašení maltosové, klesá sacharizace, stoupá obsah alkoholu a teplota dokvašování – kvašení dextrinové
Destilace zralé zápary jíž se získává líh, je založena na různé těkavosti a tenzi par destilujících složek Při destilaci odcházejí nejprve nízkovroucí těkavé složky (úkap), tvořené těkavými estery a aldehydy, pak následuje hlavní podíl (jádro) a nakonec se v destilátu objevují vysokovroucí složky (dokap), obsahující vyšší alkoholy a těkavé mastné kyseliny, tvořící nepříjemně páchnoucí přiboudlinu.
Alkoholovou výtěžností se rozumí množství vyrobeného lihu vyjádřeno ve stupních (litrech) absolutního tj. 100% lihu vztaženo na 100 g zpracované suroviny (někdy se udává na 100 kg sušiny). Výpalky jsou zbytky zápary po oddestilování lihu Oxid uhličitý (CO2) z kvasných plynů Lihovarské kvasnice
Plnící linka www.preiss.cz
Plnící linka www.preiss.cz
Výroba lihu z melasy Zpracování je jednodušší než u škrobnatých surovin, poněvadž sacharosa je kvasinkami zkvasitelná. Melasa má mít sušinu 80 % a obsahovat 50 % sacharosy. příprava zápary zakvašování zápary destilace prokvašené zápary