Odborný workshop „Přípravné a průzkumné práce před zadáním a pořizováním návrhů pozemkových úprav.“ 5. února 2015, MENDELU pavilon Q, posluchárna Q 02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Advertisements

Komplexní pozemková úprava
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Petr Doležal, Luděk Střítecký
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Trasování lesních cest
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Ochrana půdy a lesa.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Závěrečné jednání – komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Suchomasty a v k.ú. Málkov u Suchomast Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Zkušenosti z projednání nové trasy vedení 400 kV Jiří Steinbauer ELEKTROTRANS, a.s. Konference Palác Žofín
Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond Celostátní sít pro venkov Kraj Vysočina seminář Pozemkové úpravy – příprava a realizace Tvorba.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Pozemkové úpravy krok za krokem
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Stavební právo.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Obsah územně plánovacích podkladů
Transkript prezentace:

Odborný workshop „Přípravné a průzkumné práce před zadáním a pořizováním návrhů pozemkových úprav.“ 5. února 2015, MENDELU pavilon Q, posluchárna Q 02 Zemědělská 1, BRNO – Černá Pole Jihomoravská pobočka Českomoravské komory pro pozemkové úpravy a Asociace poskytovatelů služeb pro pozemkové úpravy ve spolupráci s Ústavem aplikované a krajinné ekologie agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Vodohospodářská problematika v přípravě pozemkových úprav Petr Doležal, Agroprojekt PSO, s.r.o.

KoPÚ Plačovice

Příprava pozemkových úprav – průzkum budoucího řešeného území Zásady a cíle průzkumu Prověřování obecných a specifických cílů pozemkových úprav, vymezení potenciálních překážek pro dosažení cílů pozemkových úprav, Výsledek průzkumu Závazná definice obecných a specifických cílů pozemkových úprav. Vymezení množství služeb spojených se zhotovením návrhu poz. úprav pro zadávací dokumentaci VZ. Podrobná specifikace komplexu zadávacích podmínek.

Příprava pozemkových úprav – průzkum budoucího řešeného území Výchozí podklady přípravy (co ovlivňují) Požadavky vlastníků pozemků k provedení poz. úprav - (zadání, definice cíle a definice zadávacích podmínek) Požadavky místní samosprávy k provedení poz. úprav - (zadání, definice cíle a definice zadávacích podmínek) Stanoviska DOSS (zásady, omezení, požadavky apod.) - (zadání, definice cíle a definice zadávacích podmínek) Stanoviska správců sítí a správců zařízení dotčených pozemkovými úpravami a ověřené údaje o poloze rozvodných sítí, liniových staveb a melioračních zařízení- (definice cíle a definice zadávacích podmínek) Podklady z katastru nemovitostí- (definice rozsahu služeb v SOD) Dohoda s katastrálním úřadem o zpracování podkladů pro obnovu souboru geodetických informaci pro pozemky pouze zaměřené a v obvodu pozemkových úprav neřešené (nesměňované) - (definice zadávacích podmínek) Jsou-li upřesnění a rekonstrukce přídělů ukončeny zápisem rozhodnutí o určení hranic pozemků do katastru nemovitostí, projedná pozemkový úřad náležitosti podkladů s katastrálním úřadem - (definice zadávacích podmínek) Jednání s katastrálním úřadem v případě řešení území s nedokončeným scelovacím řízením, kdy po projednání s katastrálním úřadem může pozemkový úřad vyloučit z pozemkových úprav pozemky, které nejsou třeba pro dosažení účelu pozemkových úprav, a stanoví obvod pozemkových úprav- (definice zadávacích podmínek) Mapy bonitovaných půdně ekologických jednotek - (předávané podklady) Mapy komplexního průzkumu půd - (předávané podklady) Mapy souboru lesních typů - (předávané podklady) Schválená nebo rozpracovaná územně plánovací dokumentace, územně plánovací podklady a územní rozhodnutí - (definice cíle, definice zadávacích podmínek a rozsahu služeb v SOD) Ortofotomapy, letecké a satelitní snímky, údaje základní báze geografických dat- (předávané podklady) Dostupné projektové dokumentace zpracované v zájmovém území (např. projekty vodohospodářských a melioračních staveb, dřívějších pozemkových úprav) - (definice cíle, definice zadávacích podmínek a rozsahu služeb v SOD)

Příprava pozemkových úprav – průzkum budoucího řešeného území Podklady pro stanovení množství zadávaných služeb Přesnost podkladů a kvalita přípravných prací pozemkového úřadu určuje kvalitu a odbornou úroveň zadání VZ, zejména v rozsahu a množství zadávaných služeb. Geodetické podklady (přesnost různá – samostatná část workshopu), Mapové (mapy s odborným obsahem) základní informace, možnosti WMS Odborné studie, stanoviska, analýzy, generely apod., (většinou přesnost pro stanovení množství zadávaných služeb nízká, pouze orientace v problému a hlavní vazby). Vždy je třeba posoudit využitelnost!!! ÚPD (samostatní část workshopu) Posoudit využitelnost z pohledu zadávání a definice množství zadávaných služeb (zejména vodohospodářská opatření – nádrže, ochr. hráze) Projektové dokumentace –DÚR, DSP, DSPS - přesnost využitelná pro potřeby zadání a definice množství zadávaných služeb SOD. Terénní průzkum (upraví představy a napomůže zpřesnění) Pokud byly řádně odvedeny přípravné práce pozemkového úřadu, není chybou další zpřesňování v průběhu procesu pozemkových úprav v důsledku nepředvídatelných okolností. Např. zvýšení přesnosti např. v důsledku zaměření řešeného území. Další požadavky obcí apod.

Příprava pozemkových úprav – průzkum budoucího řešeného území Omezující faktory Čas - období analýzy a realizace přípravy. Složitost - po vyhodnocení podkladů je možné zadání odborných studií, musí však následovat převzetí závěrů. Studie by měly předcházet zadání, protože jejich závěry ovlivňují zadání !!! Cena - výchozí podklady s vysokou přesností vyžadují vysokou cenu. Není bezpodmínečně nutné ve fázi přípravy. Např. hydrologické údaje ČHMÚ pokud neznáme profily. Software a zkušenosti zpracovatele zadání - celá řada podkladů je v elektronické podobě, jen vědět kde a jak.

Příprava pozemkových úprav – průzkum budoucího řešeného území - ukázka podkladů Mapové (mapy s odborným obsahem) – služby WMS, nebo specializované portály ukázka portálů (ČÚZK)

Národní geoportál INSPIRE

Portál (HEIS) - Hydroekologický informační systém VÚV TGMhttp://heis.vuv.cz/

Portál (HEIS) - Hydroekologický informační systém VÚV TGMhttp://heis.vuv.cz/

Portál (DIBAVOD)

Portál SOWAC-GIS Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy

Portál (UHÚL) – Ústav pro hospodářskou úpravu lesů

Vodohospodářská problematika - definice obecných a specifických cílů pozemkových úprav – výběr opatření Základní členění Protierozní ochrana (projevy vodní eroze – zejména technická opatření- příkopy, průlehy, nádrže apod.) Protipovodňová ochrana (technická opatření – příkopy, propustky, nádrže apod.) Zlepšení vodních poměrů v krajině (odvodnění, krajinotvorné nádrže, úpravy toků, revitalizace, další opatření ke zvýšení retenční schopnosti krajiny a zlepšení vodních poměrů) Propojení s ostatními typy společných zařízení.

Vodohospodářská problematika - definice obecných a specifických cílů pozemkových úprav – výběr opatření Podklady z hlediska významu pro definování předmětu zakázky a rozsahu služeb ÚPD – pozor na přesnost (bez zaměření, často bez výpočtů a bez nutných průzkumů) – definuje pouze představu o prvcích. Většinou nelze bez dalšího dopřesnění využít k určení rozsahu služeb. Zejména pozor na nádrže, často se jedná pouze o „malůvku“ bez potřebného definování parametrů. Generely – většinou bez detailnějšího polohového vymezení pro potřeby pozemkových úprav, orientační parametry navrhovaných prvků, popisují často pouze obecné vazby, slouží k orientaci v problému a jsou podkladem k rozvedení a dopracování – většinou definují pouze představu o prvcích. Většinou nelze bez dalšího dopřesnění využít k určení rozsahu služeb. Studie - u výsledků je třeba posoudit podrobnost a použitelnost v procesu pozemkových úprav. Zde je třeba se soustředit na podklady, ze kterých vznikly, metody výpočtu, způsob řešení. Pokud se jedná o studii, která řeší konkrétní problém a podklady byly relevantní a výsledkem jsou parametry prvků a plošný rozsah je možné převzít pro určení rozsahu služeb.

Vodohospodářská problematika - definice obecných a specifických cílů pozemkových úprav – výběr opatření Podklady z hlediska významu pro definování předmětu zakázky a rozsahu služeb DÚR – po posouzení (zda je či není součástí PSZ) možno převzít. U vodohospodářských děl je potřeba posoudit podrobnost (situace, řezy, parametry objektů apod.) a vyhodnotit podklady (zejména hydrologické a geodetické). Vždy je třeba posoudit využitelnost z pohledu definice plošného rozsahu (budoucí parcely). DSP – posoudit stav z pohledu pozemkových úprav (zda je či není součást PSZ) –Bylo vydáno stavební povolení – prostudovat dokumentaci, upozornit v zadávací dokumentaci – má vliv na tvorbu parcel a stanovení obvodu. Zapracovat do podkladů a do rozsahu služeb. –Nebylo ještě vydáno stavební povolení – projednat se stavebníkem postup a vliv na průběh pozemkových úprav. Průzkumy – terénní (posoudí možnosti realizovatelnosti opatření vybraných z podkladů) Rozsah geologie – samostatná kapitola v rámci zadávání. Pokud jsou pro vybraná technická vodohospodářská opatření stanoveny parametry a zábory (DÚR, detailní studie z relevantních podkladů), je možné zadat samostatně. V opačném případě je lepší zadat až v průběhu zpracování pozemkových úprav formou víceprací.

Vodohospodářská problematika –vymezení rozsahu služeb (jednotek) Výškopisné zaměření VZ [jednotky], podélné a příčné profily PPPr [jednotky] Protierozní ochrana organizační opatření – nepromítají se do jednotek agrotechnická - nepromítají se do jednotek technická –průlehy, příkopy VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 50 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů) –protierozní nádrže VZ [plocha] (odhad z relevantních podkladů s přesahem) PPPr [ks] (počet z podkladů v ZD popis) –zasakovací pásy VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 50 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů) –terénní urovnávky VZ [plocha]- (odhad z podkladů) PPPr [plocha] - (odhad z podkladů).

Vodohospodářská problematika –vymezení rozsahu služeb (jednotek) Výškopisné zaměření VZ [jednotky], podélné a příčné profily PPPr [jednotky] Protipovodňová ochrana příkopy včetně objektů VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 50 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů) nádrže VZ [plocha] - (odhad z relevantních podkladů s přesahem) PPPr [ks] - (počet z podkladů + ZD popis) ochranné hráze VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 80 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů)

Vodohospodářská problematika –vymezení rozsahu služeb (jednotek) Výškopisné zaměření VZ [jednotky], podélné a příčné profily PPPr [jednotky] Zlepšení vodních poměrů v krajině odvodnění VZ [plocha] - (odhad z podkladů) PPPr [plocha] - (odhad z podkladů) nádrže VZ [plocha] - (odhad z relevantních podkladů s přesahem) PPPr [ks] - (počet z podkladů + ZD popis) úpravy toků VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 50 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů) revitalizace VZ [plocha] = délka (odhad z podkladů) x 50 m PPPr [délka] - (odhad z podkladů)

Vodohospodářská problematika –vymezení rozsahu služeb (jednotek) Výškopisné zaměření VZ [jednotky], podélné a příčné profily PPPr [jednotky] ODHAD Z PODKLADŮ Na základě rozhodnutí o výběru opatření (podklady definují opatření dostatečně přesně pro potřeby zadání pozemkových úprav – poloha, rozměry) VÝBĚR OPATŘENÍ Odměření jednotek z podkladů (délka, plocha) – digitální nebo digitalizované, WMS ODHAD – PŘESNOST JE ÚMĚRNÁ VÝCHOZÍM PODKLADŮM

DĚKUJI ZA POZORNOST