Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Individuální psychologie
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
ZÁKLADY OŠETŘOVÁNÍ Potřeby člověka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Život * v Lynn v Massachusetts
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_15.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Martin Zeman David Strnad. Narozen 1. dubna 1908 Brooklyn, New York 1. dubna1908Brooklyn New York Zemřel 8. června června1970 (ve věku 62 let)
Humanistický proud v psychologii
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová
Emoce (city).
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Abrah á m – praotec víry Jak žít víru dnes? Několik postřehů z životní cesty Abraháma Bůh se mu dal poznat a změnil mu jméno On se rozhodl změnit život.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.
Personální management
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Frederick Irving Herzberg
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Management - Motivování
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
E RICH F ROMM KOŘENY ZLA V ČLOVĚKU. E RICH F ROMM * 23. března 1900 (Frankfurt nad Mohanem) † 18. března 1980 psycholog, filosof, vysokoškolský pedagog,
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Humanistická psychologie
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Podstata marketingu.
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
Mgr.Michal Vičar Emoce.
POTŘEBY DUM _13.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management - Motivování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.” Vypracovali: Jiří Kubinec Jaroslav Hatoň Marek Feifer Teorie řízení ve stavebnictví Obor – „L“ Příprava, realizace a provoz staveb Fakulta stavební ČVUT v Praze Abraham Harold Maslow

Základní údaje Narozen: 1.dubna 1908 v Brooklynu, New York Zemřel: 8. června 1970 v Menlo Parku, Kalifornie Obor působnosti: Psychologie Jeden ze zakladatelů humanistického proudu v psychologii Nejznámější dílo- Maslowova pyramida lidských potřeb  10. nejcitovanější psycholog ve 20. století

Život Abraham se narodil jako nejstarší ze sedmi dětí. Jeho rodiče byli chudí Židé, kteří počátkem 20. století emigrovali do USA, aby unikli perzekucím v carském Rusku. Sami nebyli intelektuálně orientovaní, ale vzdělání přikládali význam. Maslow jako dítě zažíval v newyorském Brooklynu těžké časy, stal se terčem antisemitismu některých učitelů i dětí z okolí. Prožíval také komplikovaný vztah ke své matce, který přerostl do silného odporu.

Život Absolvoval City College a poté studoval psychologii na University of Wisconsin. V roce 1928 se oženil se svou sestřenicí Berthou, která v té době ještě studovala střední školu. Narodily se jim dvě děti. V letech 1951 až 1969 byl profesorem na Brandeis University v Massachusetts. Roku 1967 prodělal silný infarkt. O tři roky později, ve věku 62 let, dostal při běhání další infarkt, který se stal příčinou jeho smrti.

Maslowova pyramida lidských potřeb K nejvýznamnějším příspěvkům Abrahama Maslowa v psychologii patří hierarchie lidských potřeb, kterou obvykle zobrazoval jako pyramidu:

Maslowova pyramida lidských potřeb potřeba seberealizace: naplnit své možnosti růstu a rozvoje potřeba uznání, úcty: být vážený, mít úspěch v očích jiných lidí a na tomto základě být sám sebou kladně hodnocen potřeba lásky, sounáležitosti: vedou k touze někam a k někomu patřit, být přijímán a milován potřeba bezpečí, jistoty: projevuje se především vyhýbáním se všemu neznámému, neobvyklému či hrozivému fyziologické potřeby: potřeba potravy, tepla, vyměšování

Nejzákladnější potřeby (fyziologická, bezpečí, sounáležitost a úcta) Maslow označuje jako potřeby nedostatkové (potřeby deficience) Pátou kategorii (seberealizace) pak jako potřeby růstové.

Obecně platí, že níže položené potřeby jsou významnější a jejich alespoň částečné uspokojení je podmínkou pro vznik méně naléhavých a vývojově vyšších potřeb. Toto však nelze říci zcela bezvýhradně a je doloženo, že uspokojování vyšších potřeb (estetických, duchovních) může napomoci v mezních situacích lidského života, ve kterých je možnost uspokojování nižších potřeb omezena (např. v prostředí koncentračních táborů).

Za nejvyšší potřeby považuje Maslow potřebu SEBEREALIZACE, jíž označuje lidskou snahu naplnit své schopnosti a záměry.

Citáty „Kdo umí dobře zacházet s kladivem, má sklon si myslet, že všechno jsou hřebíky.“ „Hledání smyslu a smysluplnosti života je primárním motivem lidského chování. Tato potřeba - stejně jako jiné potřeby - může být uspokojována nebo neuspokojena.“ „To láska tvoří milovanou osobu.“

Děkujeme za pozornost .