Pitný režim u seniorů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

Konference se zaměřením
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nemoci vylučovací soustavy
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Pitný režim.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Pitná voda Co vlastně pitná voda je ?
Minerální stolní vody Minerálne stolové vody
Ošetřování nemocných s urolitiázou
Ovoce – Význam ve výživě
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Žena a sport.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK
Balená voda.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Podpovrchová voda Název školy
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_106_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Metabolismus vody Homeostáza I
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Urolitiáza, záněty.
Zdravé stravování KC3.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Význam výživy ve sportu
Působení ekologických faktorů
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Monika Dušová Simona Tomková
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Mgr. martina Nevrlá PITNÝ REŽIM Mgr. martina Nevrlá
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života,
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ABR, minerály, osmolalita M. Š olcov á BIOHEMA 2012.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Jak stárnout úspěšněji
BALNEOLOGIE Léčebná výživa - jaro 2017
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
Poruchy vnitřního prostředí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Působení ekologických faktorů
DM - komplikace.
Infekce močových cest.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potravinářské zbožíznalství
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

Pitný režim u seniorů

Současná situace nízký denní příjem tekutin obecně dále se snižující příjem tekutin se zvyšujícím se věkem riziko rychlého rozvoje prerenálního selhání při zdravotních komplikacích častý výskyt iontových dysbalancí – Na, K, Ca, Mg

Rizika chronické dehydratace I přetížení vylučovacího systému dráždění uroteliální výstelky zvýšené riziko urolitiázy snížená obranyschopnost proti vzestupné infekci zahuštění bronchiálního sekretu

Rizika chronické dehydratace II prokoagulační převaha, riziko TEN cefalea snížení motility GIT snížení bazálního metabolizmu zvýšení únavnosti

!!Dehydratace je nejčastější příčinou delirantních stavů u seniorů!!

absolutní hodnota (kg) Pocit žízně pozdní příznak dehydratace věk muži ženy % H2O absolutní hodnota (kg) deficit (ml) 18-40 61 45,75 915 51 38,25 765 40-60 55 41,25 825 47 35,25 705 nad 60 52 39 780 46 34,5 690

Denní bilance tekutin příjem per os 1500 ml součást pevné stravy 700 ml metabolická voda 300 ml výdej vylučovací 1500 ml plíce 500 ml kůže 400 ml střevo 100 ml

Voda kojenecká sodík do 20mg/l nedovoleny další úpravy pramenitá (stolní) snížení Fe pitná voda vodárenská úprava balená nebo vodovodní voda studniční voda

slabě mineralizované – do 500 mg/l Minerální vody slabě mineralizované – do 500 mg/l Dobrá voda, Aquila, Horský pramen, Toma, Rajec, Evian, Korunní pramenitá vhodné pro dlouhodobou dodávku tekutin

Minerální vody středně mineralizované – 500 – 1500 mg/l Mattoni, Ondrášovka, Bonaqua, Magnesia, Korunní minerálka silně mineralizované – nad 1500 mg/l Poděbradka, Prolinie, Hanácká, Bílinská

Minerální vody s vyšším obsahem Na - vhodné pro seniory s tendencí k hyponatrémii a hypoosmolalitě Aquila 18,3 mg/l 422 mg/l Korunni pramenitá 25,4 316 Ondrášovka 30 1039 Spar 67 1114 Mattoni 71 767 Korunní minerální 98 846 Hanácká kyselka 251 2249 Prolinie 363 2039 Poděbradka 495 2052 Bílinská kyselka 1792 7317

Minerální vody s vyšším obsahem K - vhodné pro seniory s tendencí k hypokalémii a poruchami motility GIT Korunní pramenitá 3,01 mg/l 316 mg/l Dobrá voda 10,4 145 Hanácka kyselka 17,7 2249 Korunní minerální 23,2 846 Prolinie 47,6 2039 Poděbradka 56,8 2052 Bílinská 89,3 7317

Minerální vody s vyšším obsahem Ca - vhodné pro seniory s osteoporózou a tendencí k arytmiím Magnesia 35,3 mg/l 1220 mg/l Korunní pramenitá 42,8 316 Aquila 43,5 122 Bonaqua 61,3 508 Mattoni 74 767 Korunní minerální 78,2 846 Evian 80 175 Rajec 87,4 455 Bílinská 133,4 7317 Prolinie 144 2039 Spar 163 1114 Poděbradka 172 2052 Ondrášovka 200 1039 Hanácká kyselka 275 2249

Minerální vody s vyšším obsahem Mg - vhodné pro seniory s anginou pectoris a tendencí k arytmiím Korunní pramenitá 10,5 mg/l 316 mg/l Aquila 14,5 122 Rajec 19 455 Ondrášovka 21,4 1039 Mattoni 22,3 767 Evian 26 175 Korunní minerální 30 846 Bonaqua 39,5 508 Bílinská 41,9 7317 Prolinie 50,1 2039 Spar 62 1114 Hanácká kyselka 68 2249 Poděbradka 69,4 2052 Magnesia 179 1220

„Keep it light“ Udržuj světlou barvu metoda kontroly vlastní hydratace vhodná pro většinu nemocných barva moči má být světle žlutá

Rizika ostatních tekutin sycené vody tiší žízeň menším množstvím ochucené vody jsou i slazené nápoje cola – vysoký obsah cukru, dráždění GIT pivo – pouze s nízkým obsahem alkoholu, vyhovující obsah minerálů a vitaminů

Složení piva a minerálních vod Mattoni přírodní mg/l Magnesia přírodní mg/l Dobrá voda mg/l pivo mg/l sacharidy 28 000 mg/l 71,0 5,06 13,3 sodík 30 - 10,4 draslík 493 22,3 179 7,65 hořčík 107 74 35,3 5,31 vápník 34 fosfor 308 11,2 3,7 0,84 chloridy 41,9 14,0 1,74 sírany 176 křemík 0,11 0,02 dusičnany 23 490 1048 105 uhličitany 5 000 767 1220 145 celková mineralizace 6 567 celková energie 400-500 kcal/l 1600-2000 kJ/l

Nová rizika stopové, ale vzrůstající koncentrace léčiv v hlubinných vodách – antibiotika, estrogeny, nikotin infekce – Salmonella, Legionella, non TBC mykobacteria

Děkuji za pozornost