ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY BEZ PARAMETRŮ – EUKLEIDŮV ALGORITMUS Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Advertisements

DERIVACE FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
LIMITA FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY Autor: RNDr. Věra Freiová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
DERIVACE - SOUČINU a PODÍLU FUNKCÍ - SLOŽENÉ FUNKCE
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
ALGORITMIZACE ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA 2 SLOVO ALGORITMUS VZNIKLO ZE JMÉNA ARABSKÉHO MATEMATIKA AL-KHWARIZMIHO, KTERÝ V DEVÁTÉM STOLETÍ SEPSAL ROZSÁHLOU KOLEKCI.
Algoritmizace a programování
Největší společný dělitel
Seminář – Základy programování
Informatika I 2. přednáška
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Algoritmy vyhledávání a řazení
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Algoritmizace - příklady algoritmů
OSNOVA: a) Příkazy pro cykly II. b) Příkazy pro řízení přenosu c) Příkazy – příklad d) Řetězce v C e) Funkce “stdio.h“ pro řetězce f) Funkce “string.h“
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ EFEKTIVNOST ALGORITMŮ – PRVOČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 březen.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_14 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
VARIACE S OPAKOVÁNÍM Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY S PARAMETRY – NEJBLIŽŠÍ VYŠŠÍ A NIŽŠÍ ČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
FAKTORIÁL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ – PŘEVOD ČASOVÉHO ÚDAJE Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU - PŘÍKLADY 3. únor 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_zacatku_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí,
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ - PŘÍKLADY 2. února 2013VY_32_INOVACE_160306_Cyklus_s_pevnym_poctem_opakovani_Priklady Autorem materiálu a všech jeho.
Společný dělitel čísel (SD)
Opakované měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Zadání: Seznámení s programovacím prostředím pro děti Baltík
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dělitelnost Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_14_M6_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Desetinné číslo Základní škola Libina, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Algoritmizace – základní pojmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Grafický editor GIMP (12)
Otáčivé účinky síly PÁKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
Marie Rottrová
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_02_M7_Hanak TÉMA: Racionální čísla
Zlomky Krácení zlomků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
4 KRÁCENÍ ZLOMKŮ.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Černý Petr 1−10 Pomůcka se skládá z 21 karet. Na deseti kartách jsou čísla od 1 do 10, na deseti kartách jsou odpovídající skupiny teček a na poslední.
Transkript prezentace:

ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY BEZ PARAMETRŮ – EUKLEIDŮV ALGORITMUS Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55únor 2013

Příklad a) Pomocí Eukleidova algoritmu pro určení největšího společného dělitele 2 kladných celých čísel vytvořte proceduru bez parametrů s názvem NSD. b) Vytvořenou proceduru využijte v programu. c) Vytvořený program přepište do počítače a odlaďte.

Princip Eukleidova algoritmu Máme dvojici přirozených čísel X, Y. Pokud je tato dvojice tvořena různými čísly, pak vytvoříme novou dvojici tak, že nahradíme větší číslo rozdílem většího čísla a menšího, menší číslo ponecháme. Nové dvojice vytváříme tak dlouho, až jsou obě čísla stejná. Největším společným dělitelem je potom toto stejné číslo.

dokud X ⍯ Y dělej jestliže X > Y, pak X := X – Y, jinak Y := Y – X; v cyklu s podmínkou na začátku budeme opakovat úplný podmíněný příkaz

Použité zdroje HUBKA, J. a L. SILVERIO. Sbírka příkladů ze základů programování. Krajský pedagogický ústav Hradec Králové: Sdružení uživatelů počítačů JSEP a SMEP Hradec Králové, Všechny grafické prvky a obrázky algoritmů jsem vytvořila sama s využitím volně šiřitelného programu Open Office.